Gemeenteraad stelt herstelplan vast

31 maart 2021 – Met een ruime meerderheid heeft de gemeenteraad in de vergadering op dinsdag 30 maart ingestemd met het herstelplan Delft in Balans. Dit bezuinigingsplan was nodig om de begroting sluitend te krijgen.

De gemeente heeft een tekort dat optelt tot € 7,7 miljoen in 2024. Een van de oorzaken is dat de gemeente er extra rijkstaken bij heeft gekregen, terwijl het Rijk fors heeft bezuinigd op de budgetten. Omdat de begroting niet sluit, eiste de provincie dat de gemeente een financieel herstelplan maakt. Nu dat is gebeurd, is de verwachting dat de provincie Delft niet langer onder preventief toezicht laat staan.

Volgens het herstelplan gebruikt de gemeente in de eerste jaren geld uit de algemene reserve om een deel van het tekort in de begroting te dichten. Daarmee is er tijd om in overleg met instellingen in de stad, zoals bijvoorbeeld DOK en Delft voor Elkaar, de dienstverlening aan te passen aan de lagere budgetten.

38CC

DOK en Delft voor Elkaar moeten flink gaan inleveren en expositieruimte 38CC zou helemaal geen subsidie meer krijgen. In de commissie Algemeen waarschuwden diverse insprekers vorige week dat het dichtdraaien van de subsidiekraan het einde zou betekenen voor de expositieruimte in de Papenstraat. Dat heeft de raad via een unaniem aangenomen amendement van GroenLinks, ChristenUnie, STIP, PvdA, D66, Hart voor Delft en SP voorkomen. 38CC moet 30.000 euro aan gemeentelijke subsidie inleveren. Maar het voorstel van het college om de rijksuitkering van een ton toe te kennen naar andere beeldende kunstenactiviteiten is via dit amendement uit het herstelplan geschrapt.

De fracties probeerden in totaal met zes amendementen en acht moties hun eigen accenten te zetten op de voorstellen van het college in het herstelplan. De handtekening van de SP stond onder alle amendementen. Die partij vond dat het college te veel snoeide in de culturele en sociale instellingen. In de vijf amendementen die de SP indiende, werden de bezuinigingen geschrapt en vervangen door kortingen op de economische activiteiten van de gemeente. De vijf SP-amendementen werden verworpen door een ruime raadsmeerderheid.

Verworpen

Van de acht ingediende moties werden er vier verworpen en vier aangenomen. De moties DOK Taken kunnen uitvoeren (CDA, ChristenUnie, Onafhankelijk Delft), Komst VMBO en MBO naar de campus is geen primaire taak van de gemeente (ChristenUnie, CDA, SP), Gebruik de Enecogelden (Hart voor Delft) en Integraal Herstelplan (CDA) werden door de meerderheid van de raad verworpen.

Aangenomen

De raad stemde unaniem in met de motie Hou DOK overeind. Deze motie van Hart voor Delft geeft het college de opdracht om samen met DOK/OPEN onder meer het personeelsbestand en de openingstijden tegen het licht te houden en te onderzoeken hoe ondanks het verminderen van de subsidie de jeugdprogramma’s kunnen doorgaan.  

De motie Afzien afstoten jongerencentrum de Border in Tanthof, die werd ingediend door Hart voor Delft, kreeg eveneens de steun van alle fracties. Die motie draagt het college op om de jongeren in Tanthof te vragen aan welke activiteiten ze behoefte hebben in hun vrije tijd en te bezien of het bestaande aanbod in de wijk daarop al aansluit. De raad ging ook unaniem akkoord met de motie Niet blind bezuinigen op DOK. Deze motie van D66, VVD en GroenLinks vraagt het college om bij de begroting 2023 een inschatting te geven van de mogelijk te realiseren bezuiniging op DOK, waarbij de educatieve taken zoveel mogelijk worden ontzien. In zijn reactie liet wethouder Bas Vollebregt weten die inschatting volgend jaar al te willen geven, omdat op korte termijn al met DOK overlegd wordt over de invulling van de bezuinigingsmaatregelen.

Bij de programmabegroting 2022 moet het college ook meer inzicht geven in de maatschappelijke en financiële gevolgen van de voorgestelde bezuinigingen voor DOK en Delft voor Elkaar. Die opdracht gaven de fracties van GroenLinks, SP, PvdA, D66, CDA, STIP en VVD aan het college in hun motie Begrotingssaldo 2024 achter de hand. Als in 2024 naar verwachting een saldo van vijf ton resteert moet het college dat beschikbaar houden voor ‘aanpassingen in de begrotingsambities’. De motie kreeg de steun van alle fracties, behalve Hart voor Delft.

Aan het eind van het uitvoerige debat stemde een ruime meerderheid van de raad in met het herstelplan Delft in Balans. De tegenstemmen kwamen van CDA, ChristenUnie, Onafhankelijk Delft en SP. Voor waren D66, GroenLinks, Hart voor Delft, PvdA, STIP en VVD.

Afkortingen

De aangehouden motie Gebruik van afkortingen in documenten die in de vorige raadsvergadering na de stemming eindigde in negentien raadsleden voor en negentien tegen is dinsdagavond aangenomen. De motie van SP, ChristenUnie, CDA en Onafhankelijk Delft kreeg de steun van D66, STIP en VVD. GroenLinks, Hart voor Delft en PvdA stemden tegen. De motie geeft het college onder meer opdracht om afkortingen niet te gebruiken in titels van stukken en om in die stukken een verklarende afkortingenlijst op te nemen.

Circulair Delft

Bij de bespreking van het voorstel Visie Circulaire Economie ‘Op weg naar een Circulair Delft in 2050’ beloofde wethouder Stephan Brandligt dat hij de raad op hoofdlijnen informeert wat de gevolgen van het herstelplan zijn voor deze visie. De VVD was aanvankelijk van plan om een motie in te dienen om kaders mee tegen bij het uitvoeringsplan dat na deze visie zou worden uitgewerkt. Maar omdat de gemeente geen geld om dat uitvoeringsplan te maken, bleef die motie achterwege. Alle fracties stemden in met het voorstel.

Avalex

HVC is een democratische schijnvertoning was de oorspronkelijke titel van de motie die werd ingediend door Hart voor Delft bij het agendapunt over het opgaan van Avalex in de afvalverwerker HVC. Hart voor Delft noemde de motie een nabrander, omdat het bestuur van Avalex twee weken geleden al heeft ingestemd met de inbesteding. Een meerderheid van de fracties vond dat het proces rond de inbesteding zorgvuldig en volgens de regels is verlopen. Het CDA en ChristenUnie vonden dat er wel sprake was geweest van een onbevredigend proces. Hart voor Delft nam die omschrijving over in de titel van de motie en kreeg daarmee de steun voor de motie van CDA, ChristenUnie en Onafhankelijk Delft. Een ruime meerderheid van de raad verwierp echter de motie.

Datalek

D66, Onafhankelijk Delft, STIP. CDA en GroenLinks kregen de steun van de voltallige raad voor hun motie Voorkom Gemeenschappelijk Datalek. Aanleiding voor de motie was het recente datalek bij de GGD. De PvdA-fractie zette in het debat vraagtekens bij de motie en wees op het verouderde systeem van de GGD dat niet was berekend op de hedendaagse invoer van gegevens. Ook de PvdA sprak van een serieus probleem bij de gemeenschappelijke regelingen dat hoog op de agenda hoort. Dat was precies de strekking van de motie en de antwoorden van de wethouders Karin Schrederhof en Martina Huijsmans hielpen de PvdA over de streep om samen met de overige negen raadsfracties voor de motie te stemmen. De gemeenschappelijke regelingen wordt gevraagd om in hun jaarverslagen aandacht te besteden aan informatiebeveiliging en de bescherming van persoonsgegevens.

Unicum, motie van alle fracties

De gemeenteraad van Delft gaat samen met andere gemeenten uit de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) een brief sturen naar het kabinet om het belang van landelijke steun en perspectief voor de toekomst van het openbaar vervoer te communiceren. Dat is de uitkomst van de motie Gezamenlijk de MRDH (OV)noodbel luiden. De motie is een unicum in Delft, omdat hij werd ondertekend door alle fracties in de raad en dus ook unaniem werd aangenomen. Met de gezamenlijke brief vragen de gemeenteraden in de metropoolregio aandacht voor het openbaar vervoer dat door de coronacrisis momenteel in zwaar weer verkeerd.

Parkeren

Ondanks diverse moties om het betaald parkeren in de Wippolder aan te passen, gratis te maken voor bewoners of te heroverwegen, verandert er niks in deze wijk. De moties Gratis parkeervergunning voor bewoners Wippolder (Hart voor Delft), Parkeerbeleid per buurt in plaats van wijk (ChristenUnie, SP, CDA), Criteria evaluatie invoering betaald parkeren (CDA, SP, ChristenUnie) en Parkeren Wippolder (Onafhankelijk Delft) werden allemaal door een raadsmeerderheid verworpen.

De motie Uitstel betaald parkeren Indische Buurt werd door SP, ChristenUnie en CDA ingetrokken, nadat wethouder Martina Huijsmans had bevestigd dat het betaald parkeren in deze wijk niet eerder dan eind dit jaar wordt ingevoerd. De gemeente gaat de parkeerdruk in de wijk nog meten en gaat nog in overleg met bewoners, zo liet de wethouder weten.

De opgeheven laad- en losplaats aan de Nieuwe Langendijk wordt niet opnieuw in gebruik genomen om te laden en te lossen. Onafhankelijk Delft vroeg daar om in de motie Laad- en losplaats opnieuw in gebruik geven. De motie werd gesteund door CDA en ChristenUnie maar verworpen door de meerderheid van de raad.

Actuele moties

Hart voor Delft diende in deze raadsvergadering twee actuele moties in. De motie In elke wijk een wijkcontactpunt voor bewoners werd ingetrokken, nadat wethouder Karin Schrederhof de raad liet weten dat met Delft voor Elkaar wordt gekeken naar de mogelijkheden om deze ontmoetingsplekken in de wijken te realiseren en om daar ook de wijkagenten een plek te geven. Hart voor Delft was tevreden met die reactie en ook andere fracties reageerden positief op het voornemen om meer laagdrempelige punten te realiseren waar de wijkagent, welzijnswerk, woningcorporaties en vrijwilligerswerk aanspreekbaar zijn voor bewoners.

De actuele motie Ruimte voor terrassen Burgwal noord werd door de meerderheid van de raad verworpen. De motie vroeg het college om de plaatsing van fietsenrekken op de Burgwal op te schorten, zodat de horecaondernemers er al dan niet tijdelijk hun terras kwijt zouden kunnen. Maar dat stuit volgens burgemeester Marja van Bijsterveldt op te veel bezwaren. Ze beloofde Hart voor Delft en de rest van de raad wel in gesprek te gaan met de horecaondernemers. De uitkomst van dat gesprek wordt gedeeld met de raad.

Hamerstukken

De raad stemde via een klap met de voorzittershamer onder meer in met de voorstellen Wijziging APV voor de tijdelijke uitbreiding van de terrassen 2021 in verband met de corona-crisis, bestemmingsplan ‘Martinus Nijhofflaan fase 2’ en Verklaring van geen bedenkingen Rotterdamseweg 474.