Meer wensen dan bedenkingen in opvangdebat

16 december 2022 – Een groot deel van de oordeelsvormende vergadering van de commissie Sociaal Domein en Wonen hebben de elf raadsfracties op donderdag 15 december gebruikt om met elkaar in debat te gaan over de opvang van asielzoekers en het huisvesten van andere Delftenaren die door de woningnood geen betaalbare woning kunnen vinden.

Ook aan opvangplekken voor asielzoekers is nog steeds een groot tekort. Delft draagt sinds 3 september van dit jaar zijn steentje bij met de noodopvang aan het Manderspark. Op dit terrein van de TU Delft worden 220 asielzoekers opgevangen. Aanvankelijk zou dat voor vijf maanden zijn maar het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de gemeente samen met de TU gevraagd die looptijd te verlengen tot vijf jaar en de capaciteit te verhogen met 200 plekken.

Verlenging

Het college van b en w moet voor 3 februari 2023 de knoop doorhakken over de eventuele verlenging, uitbreiding en de voorwaarden daarvoor. Met de TU wordt overleg gevoerd en de raadsfracties kregen tijdens de commissievergadering de gelegenheid om hun wensen en bedenkingen bij dit voornemen te laten horen. En dat waren er heel wat. De fracties kwamen met ruim 50 voornamelijk wensen om de opvang aan het Manderspark in allerlei opzichten te verbeteren.

In grote lijnen pleitten een flink aantal fracties, waaronder ChristenUnie, PvdA, Volt, CDA, GroenLinks, STIP, SP en D66 voor goede onderwijsvoorzieningen, een verbeterde inrichting van het terrein met kwalitatief goede gebouwen, gezondheidszorg en een goede dagbesteding. CDA en Volt vroegen ook aandacht voor het draagvlak onder inwoners en bestuur en het tijdig en transparant informeren van de raad en de stad. Volgens Hart voor Delft zou dat ieder kwartaal kunnen via een nieuwsbrief over de noodopvang voor alle doelgroepen.

Bedenkingen

Wat Hart voor Delft betreft zou het huidige aantal van 220 asielzoekers gehandhaafd kunnen blijven en zou een uitbreiding gebruikt kunnen worden om ook andere doelgroepen te huisvesten. Ook de VVD had bedenkingen met name over de voorgestelde termijn en de uitbreiding. De VVD zou liever zien dat het college voordat een besluit wordt genomen de huidige noodopvang evalueert en dat daarna de looptijd niet met vijf jaar, maar met één jaar wordt verlengd. Hart voor Delft en Onafhankelijk Delft sloten zich bij aan bij de meeste opmerkingen van de VVD. Geen enkele fractie zei tegen de opvang van asielzoekers te zijn.

Gesprekken

Wethouder Joëlle Gooijer liet weten dat ze de wensen en bedenkingen meeneemt in haar gesprekken met de TU en het COA. Ze legde onder meer ook uit dat niet aan alle wensen tegemoet kan komen. Zo kunnen erop in de opvang voor asielzoekers geen andere doelgroepen gehuisvest worden. Ook beloofde de wethouder uit te zoeken in hoeverre asielzoekers gerechtigd zijn om vrijwilligerswerk te doen als dagbesteding. Ze zei verder van plan te zijn om de raad tweemaal per jaar te informeren over de ontwikkelingen rond de opvang van asielzoekers in Delft. Over de uitkomsten van de gesprekken met de TU en het COA en de opvolging die het college gaf aan de wensen en bedenkingen wordt de gemeenteraad schriftelijk door het college geïnformeerd.

VVD, Hart voor Delft en Onafhankelijk Delft lieten aan het eind van het debat weten wellicht in de komende raadsvergadering op donderdag 22 december moties in te dienen.

Flexwoningen

In deze vergadering besprak de commissie ook het voornemen van het college om aan de Mozartlaan 84 flexwoningen te realiseren. De woningen zijn bedoeld voor ongeveer 200 Oekraïense vluchtelingen die al in Delft wonen, maar op andere plekken in de stad volgend jaar moeten verkassen.

In de commissie werd door diverse fracties opgemerkt dat de raad door het college wel heel erg onder druk werd gezet, omdat de gemeente al op 6 december bij het Rijk had moeten reageren en het gaat om een investering van in totaal acht miljoen euro. Volgens wethouder Karin Schrederhof was het voorstel onder stoom en kokend water opgesteld en kon de raad niet eerder geïnformeerd worden over de mogelijke komst van flexwoningen. Het is de bedoeling dat de woningen aan de Mozartlaan begin maart 2023 worden opgeleverd.

Volt zei niet in discussie te willen gaan over doelgroepen, maar vroeg wethouder Schrederhof in hoeverre de woningen worden meegeteld in de sociale woningvoorraad van Delft. Hart voor Delft wees ook in dit debat op de ruimte die de TU op de campus heeft en op de noodzaak dat Delft ook woonruimte biedt aan starters en jongeren. VVD en CDA vroegen onder meer aandacht voor de betrokkenheid van omwonenden.

D66 vroeg en kreeg de garantie dat de investering van de gemeente wordt bekostigd met geld van het Rijk voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. GroenLinks liet weten akkoord te gaan met het voorstel en ook STIP was positief. Die fractie noemde het prettig dat de flexwoningen na drie jaar woonruimte bieden aan andere doelgroepen. 

Wethouder Karin Schrederhof lichtte toe dat de discussie over de sociale woningvoorraad en het eventueel voorrang geven aan jongeren op de lokale woningmarkt op andere momenten, bij de Woonvisie en de Huisvestingsverordening, kan worden gevoerd. Daarnaast wees ze de commissie op het overleg tussen de gemeente en de TU over studentenhuisvesting op de campus. Dat gesprek gaat volgens de wethouder de goede kant op.

Hart voor Delft en VVD lieten weten het voorstel mee terug te nemen naar hun fracties om eventueel in de raadsvergadering van 22 december moties in te dienen.

Onderwijshuisvesting

Het voorstel Tijdelijke onderwijshuisvesting Stichting Islamitisch college is door Hart voor Delft toegevoegd aan de agenda van de komende raadsvergadering.

Het schoolbestuur van de Stichting Islamitisch College (SIC) is op 1 augustus 2022 gestart met drie groepen op de Nieuwe Langedijk in afwachting van de tijdelijke huisvesting aan de J. J. Slauerhofflaan 273. Voor de huisvesting aan de Slauerhofflaan zijn units gekocht die, nadat de SIC naar een definitieve huisvesting is verhuisd, gebruikt worden als wissellocatie. De verwachting is dat de lokalen, na de vergunningenprocedure, in de zomer van 2023 gereed zijn. Na de aanbesteding bleek dat de meest gunstige inschrijving negen ton hoger lag dan oorspronkelijk begroot.

Dat had het college volgens Hart voor Delft eerder aan de raad moeten melden. Ook de VVD, PvdA en Onafhankelijk Delft maakte kanttekeningen bij dit voorstel. Volgens wethouder Schrederhof is in de begroting al rekening gehouden met de extra investering en was er sprake van een zorgvuldige aanbestedingsprocedure.

Hart voor Delft komt met een motie, omdat die fractie ontevreden is over het proces.

Starterslening

Bij de bespreking van het voorstel Wijziging verordening Startersleningen gemeente Delft lieten VVD en SP weten tegen het verlengen van deze regeling te zijn. De starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van de woning en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen bij een reguliere bank. De huidige verordening loopt eind dit jaar af en wordt na het akkoord van de raad verlengd tot 1 januari 2025.

De VVD pleitte ervoor dat de gemeente andere middelen inzet om de kansen voor starters op de woningmarkt te vergroten. Het beschikbare bedrag van 1,5 miljoen euro helpt 50 starters en dat is volgens de VVD een druppel op de gloeiende plaat. De SP zei het eens te zijn met de VVD. Die fractie vindt het geen goed idee dat starters worden opgezadeld met extra schulden. En net als de VVD wees de SP op het prijsopdrijvende effect van de starterslening op de woningmarkt.

De ChristenUnie, Onafhankelijk Delft en Volt lieten weten het voorstel te steunen, omdat het starters helpt om een huis te kunnen kopen. Wethouder Schrederhof zei het eens te zijn met de VVD dat structurele maatregelen nodig zijn om de krapte op de woningmarkt op te lossen. Ze wees de commissie erop dat sinds de invoering 224 startersleningen zijn verstrekt en dat er volgens haar geen sprake is van financiële achterstanden bij het terugbetalen van de lening. Ook voorziet de wethouder geen reden dat de gemeente om op korte termijn te stoppen met de starterslening.

Het voorstel is door de commissie als hamerstuk toegevoegd aan de agenda van de raadsvergadering op 22 december. VVD en SP kunnen dan laten weten tegen het voorstel te zijn.

Studentenhuisvesting

De beantwoording door het college van schriftelijke vragen van STIP en D66 waren voor deze fracties en GroenLinks aanleiding om met de commissie en wethouder Schrederhof van gedachten te wisselen over het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting 2022-2030. D66 vroeg onder meer aandacht voor het blijvende tekort aan studentenwoningen in Delft. De fractie rekende voor dat zelfs na de bouw van 3500 extra woningen er in Delft een tekort blijft van ongeveer 2000 studentenwoningen.

Ook STIP wees op de enorme vraag van studenten naar onderdak in Delft. Als mogelijke oplossing zou volgens STIP de huidige hospitaregeling verruimd kunnen worden. Een woningeigenaar mag in Delft maximaal aan één persoon een kamer verhuren of maximaal twee, indien de woning groter is dan 180m2. Het pleidooi van STIP werd niet door alle fracties enthousiast ontvangen en ook wethouder Schrederhof gaf te kennen dat een verruiming van de huidige regels lastig is, omdat de gemeente er dan een flinke controletaak bijkrijgt.

De wethouder legde uit dat de huidige instrumenten die de gemeente gebruikt vooral bedoeld zijn om de woningmarkt te beschermen tegen opkopers, verkamering en niet om studenten te pesten. Volgens Schrederhof wordt met een verruiming van de hospitahuur niet tegengehouden dat ouders een woning kopen en die op de naam van hun kind zetten die daarna de woning als hospita verhuurd aan één of twee medestudenten. De wethouder zei daarnaast dat de gemeente onderzoekt hoe met hospitaplatforms binnen de bestaande regels meer studenten en woningeigenaren bij elkaar gebracht kunnen vinden.

Over de bouw van extra woningen ging de wethouder onder meer in op het overleg met de TU over de bouw van studentenwoningen op de campus. Ook in andere delen van de stad, waaronder Schieoevers, staat de bouw van studentenwoningen gepland. Daarnaast is het college in de regio, met onder andere Rijswijk en Schiedam, in gesprek om ook daar studentenwoningen te laten bouwen.

STIP gaf aan dit onderwerp mee terug te nemen naar de fractie om eventueel in de raadsvergadering op 22 december met een motie te komen.