Volle agenda Sociaal Domein en Wonen

12 december 2022 – De commissie Sociaal Domein en Wonen staat op donderdag 15 december een drukke oordeelsvormende vergadering te wachten. In deze vergadering die om 19.30 uur begint, bespreekt de commissie onder meer de ontwikkelingen omtrent de opvang van asielzoekers.

Het COA heeft de gemeente gevraagd om de asielopvang aan het Manderspark te verlengen en uit te breiden. De fracties krijgen tot en met aanstaande woensdag de gelegenheid hierover hun wensen en bedenkingen met het college te delen. De ingediende wensen en bedenkingen worden besproken in de commissie en daarna opgenomen in een brief aan het college met het verzoek van de commissie de raad te informeren over de manier waarop, opvolging is gegeven aan de wensen en bedenkingen.

Noodlokalen

De commissie behandelt in deze vergadering ook het voorstel Tijdelijke onderwijshuisvesting Stichting Islamitisch college. Dit voorstel gaat over het realiseren van tijdelijke noodlokalen voor de nieuwe basisschool De Nieuwe Maan. De Stichting Islamitisch College is op 1 augustus dit jaar gestart met drie groepen op de Nieuwe Langendijk in afwachting van tijdelijke huisvesting aan de J.J. Slauerhofflaan.

Opvangvraagstukken

Voorts bespreekt commissie de brief van het college over het huisvestings- en opvangvraagstukken van doelgroepen. Het college spreekt in de brief over een ingewikkeld vraagstuk door de druk op de (sociale) woningmarkt, de wachttijd van gemiddeld zes jaar en de urgentie om snel Oekraïense vluchtelingen en extra statushouders te huisvesten.

Starterslening

Op verzoek van GroenLinks, D66 en STIP zijn de antwoorden van het college op schriftelijke vragen van D66 en STIP over het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting 2022-2030 op de agenda gezet. Daarnaast wordt de commissie om advies gevraagd over het voorstel Verlengen van de Verordening Starterslening. Het college vraagt de raad hierover nog in december een besluit te nemen, omdat de verordening op 1 januari 2023 afloopt.

Inspreken

Belangstellenden kunnen de vergadering bijwonen in de raadszaal of thuis bekijken via de uitzending op de website van de gemeenteraad. Wanneer u tijdens het overlegdeel van de vergadering wilt inspreken op een van de agendapunten kunt u zich tot op de dag van de vergadering tot 12.00 uur aanmelden bij de griffie.

Agenda commissie Sociaal Domein en Wonen