Fracties delen zorgen over plan Schieoevers Noord

7 oktober 2022 – In de oordeelsvormende vergadering van de commissie Ruimte en Verkeer is op donderdag 6 oktober urenlang gedebatteerd over het voorstel Gewijzigd bestemmingsplan Schieoevers Noord (Kabeldistrict en Nieuwe Haven). Veel fracties deelden hun zorgen en twijfels over het plan waar jaren van voorbereiding aan vooraf is gegaan.

In 2019 heeft de gemeenteraad het Ontwikkelplan Schieoevers Noord vastgesteld. Dit plan voorziet in de transformatie van het bedrijventerrein Schieoevers Noord tot een gemengd gebied met werken, wonen, stedelijke voorzieningen en recreatie.

Het bestemmingsplan waar de raad nu een besluit over moet nemen, moet het juridisch en planologisch mogelijk maken dat de ontwikkelambities gerealiseerd kunnen worden. Daarbij gaat het in dit bestemmingsplan om twee deelgebieden. In het Kabeldistrict maakt het bestemmingsplan de bouw van maximaal 3500 woningen mogelijk in combinatie met innovatieve maakbedrijven en voorzieningen als onderwijs, welzijn, cultuur en ontspanning. Aan de andere kant van de Schie is in de Nieuwe Haven de bouw van 343 woningen gepland in combinatie met bedrijven, horeca en detailhandel. De gemeenteraad bepaalde eerder dat in het gebied werken boven wonen moet gaan en dat de bestaande bedrijven niet in hun bedrijfsvoering beperkt mogen worden.

Nieuw Delft

In het debat bleek onder meer hoe ingewikkeld het is om dat te realiseren. Eerder op de avond had de commissie zich gebogen over het voorstel Bestemmingsplan Nieuw Delft, herziening. In dat plan wordt het maximaal toegestane vloeroppervlak voor kantoren binnen Nieuw Delft met 17.000 m2 verlaagd naar 39.000 m2. Een deel van de kantoorcapaciteit wordt overgeheveld naar Schieoevers Noord. Dat riep bij GroenLinks de vraag op of dat niet ten koste gaat van de bedrijfsruimte op Schieoevers. Naast wonen boven werken zou volgens GroenLinks ook de voorkeur moeten uitgaan van werken boven kantoren. De PvdA vroeg zich af of door de overheveling Nieuw Delft niet te eenvormig wordt en Hart voor Delft had in Schieoevers Noord liever meer ruimte voor sport gezien.

Wethouder Frank van Vliet verzekerde de PvdA dat Nieuw Delft een gevarieerd woongebied wordt. Er blijft in dat deel van Delft ruimte voor kantoren en er wordt overlegd met een woningcorporatie en zorginstelling over de bouw van zorgwoningen. Wethouder Maaike Zwart deelde de vrees van GroenLinks niet. Volgens haar is geen sprake van verdringing, maar van samenwerking tussen maakbedrijven en hun behoefte aan kantoorruimte.

Het voorstel Bestemmingsplan Nieuw Delft, herziening werd door de commissie als hamerstuk toegevoegd aan de agenda van de raadsvergadering op donderdag 18 oktober.

Onzorgvuldigheden

De fractie van Volt wees in het debat over het bestemmingsplan Schieoevers Noord onder meer op de onzorgvuldigheden in het plan. In onlangs gehouden bijeenkomsten met de ondernemers in het gebied werd daar ook al op gewezen. Dat leidde tot veel aanpassingen en correcties in het plan. Het driekoppige kwaliteitsteam van architecten en stedenbouwkundigen dat de ontwikkelingen in Schieoevers moet gaan bewaken, mag van Volt versterkt worden en ook de sturingsmogelijkheden die de gemeenteraad heeft zouden volgens Volt uitgebreid mogen worden met bijvoorbeeld een gebieds- of burgercommissie. Volt zei de ambities in het bestemmingsplan te delen.

Ingewikkeld

Ook de VVD sprak over mooie ambities, maar de uitwerking daarvan is volgens die fractie erg ingewikkeld. De VVD herinnerde de commissie eraan dat de raad zich heeft uitgesproken om bestaande bedrijven niet te beknotten, innovatieve maakbedrijven aan te trekken en om werken boven wonen te stellen. De VVD liet weten de zorgen van de huidige ondernemers over de toekomst te delen. Onduidelijk is volgens de fractie of zij kunnen groeien en het feit dat er woningen komen met gevels die open kunnen vergroot volgens de VVD het risico dat bewoners gaan klagen over overlast van de bedrijven. Daarnaast wees de fractie net als veel andere partijen op de fouten die in het bestemmingsplan staan.

Lijm & Cultuur

De CDA-fractie zei veel goeds te lezen in het bestemmingsplan. Ook het CDA sprak twijfels uit over de toekomst van bestaande bedrijven, waaronder Lijm & Cultuur. Het evenementenbedrijf kan volgens het bestemmingsplan festiviteiten en evenementen blijven houden, maar wel binnen strenge geluidsnormen. Ook betekent het voor Lijm & Cultuur dat er op het buitenterrein dat ooit bedoeld was als evenemententerrein voor de stad veel minder mag. Net als andere fracties wees de CDA-fractie op de clubboot van studentenrugbyvereniging THOR. De boot moet na 27 jaar wijken voor de komst van roeivereniging Laga in de Nieuwe Haven. Een alternatief clubhonk is nog niet gevonden.

Het CDA zette ook vraagtekens bij de rol van de raad die nergens in het voorstel benoemd is. Daarnaast wees de fractie op de onduidelijkheid van SBI-codes. Dat zijn getallencodes die aangeven wat de activiteit van een bedrijf is. Wethouder Zwart liet de commissie weten dat die codes worden vervangen door omschrijvingen, zodat daar geen verwarring meer over kan ontstaan.

Orgaan

Hart voor Delft zei de zorgen van de VVD te delen. Ook Hart voor Delft vroeg aandacht voor de rugbyvereniging. De fractie zou graag zien dat er een orgaan komt dat net als bij de ontwikkelingen in de Spoorzone betrokken blijft en kan meepraten en meedenken over de ontwikkelingen in Schieoevers Noord. Hart voor Delft sprak ook de behoefte uit aan de visie van de stadsbouwmeester op Schieoevers Noord.

Circulair

STIP gaf aan trots te zijn op het bestemmingsplan Schieoevers Noord en liet weten achter de visie en ambities te staan. Volgens STIP houdt de raad voldoende grip op de voortgang via de reguliere rapportages van het college. STIP benoemde twee zorgpunten; voldoende ruimte voor evenementen en circulair bouwen. De fractie zei geschrokken te zijn dat Lijm & Cultuur wordt beknot. Volgens STIP wringt het dat de stad groeit maar de ruimte voor evenementen wordt beperkt. Daarnaast zei STIP in het plan aandacht voor circulair bouwen (met hergebruik van materialen) te missen. Volgens STIP is het belangrijk dat de gemeente stappen zet om echt circulair te zijn.

Monitoren

Ook GroenLinks sprak zijn zorg uit over de toekomst van Lijm & Cultuur. Na 23.00 uur moet het stil zijn. Wat GroenLinks betreft moet worden bekeken of die regel aangepast kan worden als blijkt dat dat niet werkzaam is. Daarnaast vroeg GroenLinks aandacht voor betaalbare bedrijfsruimte. De fractie gaf aan in grote lijnen positief te zijn over het bestemmingsplan. Ook het tweejaarlijks monitoren en eventueel bijsturen van ontwikkelingen kan op de goedkeuring van GroenLinks rekenen.

Uniek

In het betoog van de PvdA blikte die fractie terug op een bijzonder proces, waarin extra ruimte zat om na de zienswijzen van belanghebbenden nog eens met hen te praten over hun zorgen en vragen. Volgens de PvdA is de ambitie van Delft met dit plan enorm en is de situatie uniek voor Nederland. Daarom is het volgens die fractie niet zo vreemd dat er nog veel wijzigingen in het voorstel zijn doorgevoerd. De PvdA liet weten positief te zijn over het bestemmingsplan en zorgen te hebben over THOR, Lijm & Cultuur en de bouw van voldoende sociale huurwoningen in het gebied.

Adviseren

De fractie van de ChristenUnie hield de commissie voor dat de vaststelling van het bestemmingsplan niet het einde is van een langdurig proces. Als het aan de ChristenUnie ligt, wordt Schieoevers Noord een leefbare wijk voor mensen die er wonen en werken. De fractie bepleitte dat ondernemers en bewoners samen de ontwikkelingen in dit deel van Delft bespreken en dat ze de raad adviseren. De gemeenteraad moet volgens de ChristenUnie ook een vinger aan de pols houden bij het afgeven van omgevingsvergunningen binnen het gebied Schieoevers Noord.

Dromen

In de visie van D66 wordt Schieoevers Noord een uniek stedelijk gemengd woonwerkgebied, waar andere steden alleen van kunnen dromen. Ook D66 vroeg aandacht voor Lijm & Cultuur, voor Thor en voor de mogelijkheid dat de raad kan bijsturen. Dat zou volgens de D66-fractie kunnen met een werkgroep zoals die raad die ook heeft voor Museum Prinsenhof, de omgevingswet en de energietransitie.

Sterfhuisconstructie

De meest inhoudelijke kritiek op het voorstel kwam donderdagavond van de SP. De SP sprak over een slecht plan dat nooit meer goed kan worden. De SP verweet het college daarnaast zich niet aan de richtlijnen te hebben gehouden uit de aanpak van risicovolle projecten. Het idee van bedrijvigheid behouden in een woonwijk bestempelde de SP als een soort sterfhuisconstructie.

Luchtkwaliteit

Onafhankelijk Delft sprak over een megaproject met veel herzieningen in een laat stadium en een rommelig bestemmingsplan met te veel onduidelijkheden. De fractie vroeg net als andere fracties aandacht voor de clubboot van THOR en sprak zorgen uit over de luchtkwaliteit in het gebied.

Stoer stuk stad

In de beantwoording van het college onderstreepte wethouder Zwart dat Schieoevers Noord een stoer stuk stad wordt met een eigen identiteit en toch verbonden is met de rest van Delft. Ze herinnerde de commissie aan het uitgebreide inspraakproces. Daarnaast ging ze in op de rol van het kwaliteitsteam en de rol van de gemeenteraad, de ruimte voor evenementen en de gesprekken die met de TU worden gevoerd over een alternatieve plek voor THOR. De wethouder zei ook ambtelijk geen capaciteit te hebben voor circulair in de gemeente. Net als Zwart wees wethouder Huijsmans er dat de ontwikkelingen gemonitord worden en dat het college daarover aan de raad gaat rapporteren.

Nagenoeg alle fracties lieten na het debat weten het voorstel mee terug te nemen voor intern beraad en moties te gaan voorbereiden. Dat betekent dat de raad over dit bestemmingsplan verder praat in de vergadering op donderdag 18 oktober.

Metropoolregio

Bij de maandelijkse bespreking van de stand van zaken binnen de Metropoolregio Rotterdam Den Haag vroeg een inspreker namens het Platform Stedelijk Lokaal en Regionaal Openbaar Vervoer Haaglanden (OVHA) aandacht voor de plannen van de gemeente Den Haag om tramlijn 1 te verleggen naar de Binckhorst. Wethouder Huijsmans liet de commissie weten die zorg te delen, omdat het de vraag is hoe Delft gekoppeld blijft aan het HTM-netwerk. Als lijn 1 wordt omgelegd betekent dat voor Delftse studenten dat ze een goede verbinding naar de Haagse Hogeschool kwijtraken. De wethouder zei met Den Haag in gesprek te willen gaan over de lijnvoering.

Coenderstraat 41

Bij de behandeling van het voorstel Ontwerpverklaring van geen bedenkingen Coenderstraat 41 gebruikte een inspreker zijn spreektijd om zijn plannen toe te lichten voor het vervallen koetshuis op het terrein achter Coenderstraat 41. Hij wil het zwaar verwaarloosde binnenterrein opknappen en het bestemmingsloze koetshuis verbouwen tot een duurzame woning. De fracties van GroenLinks, Hart voor Delft, VVD en ChristenUnie wilden weten of de initiatiefnemer zich ervan bewust was dat het gebouw omringd wordt door studentenhuizen. Hij lichtte toe dat hij zelf ook student was geweest en dat de buurt overwegend positief op zijn plan heeft gereageerd.

GroenLinks, CDA, VVD zeiden positief te staan tegenover dit voorstel. Hart voor Delft zette vraagtekens bij het realiseren van de woning en sprak de vrees uit voor verkamering. Wethouder Huijsmans kon die vrees niet wegnemen. De overige fracties lieten weten te kunnen instemmen met het voorstel. Als Hart voor Delft na fractieberaad besluit om een motie in te dienen, wordt dit voorstel op 18 oktober verder besproken in de raadsvergadering.