Nog even uitstel voor studentenflat bij Schieoevers

12 mei 2021 – De gemeenteraad heeft op verzoek van het college in de vergadering op dinsdag 11 mei het besluit over het voorstel om een definitieve verklaring van geen bedenkingen af te geven voor het plan Studentenhuisvesting Balthasar van der Polweg-Korvezeestraat tot een volgende raadsvergadering uitgesteld.

Gesprekken tussen de gemeente, studentenhuisvester Duwo en de ondernemers op Schieoevers moeten onder meer de zorgen bij de ondernemers weghalen. Zij spraken vorige maand in de commissievergadering hun verbazing uit dat de gemeente werkt aan een integraal plan voor Schieoevers, waarbij nieuwe milieumetingen ervoor moeten zorgen dat de toekomst van de huidige bedrijven verzekerd is.

Dat in het bouwplan van Duwo oude cijfers worden gebruikt, kan volgens de ondernemers betekenen dat hun bedrijfsvoering in gevaar komt als de toekomstige bewoners gaan klagen over de bedrijven in de buurt. In een toelichting tijdens de raadsvergadering liet wethouder Martina Huijsmans weten dat de raad een update krijgt over de resultaten van de gesprekken.

SP, ChristenUnie en CDA waren tevreden. Die fracties hadden een motie voorbereid, waarin ze het college om uitstel vroegen van het besluit. Ook Hart voor Delft had een motie klaarliggen. Die kan volgens die fractie op de plank blijven liggen.

WarmtelinQ

Onder aanvoering van de CDA-fractie hebben alle tien raadsfracties dinsdagavond de zienswijze van de gemeenteraad op de aanleg van WarmtelinQ vastgesteld. Dat gebeurde via een raadsbrede motie. WamtelinQ is de naam van de warmteleiding die Gasunie van Vlaardingen tot Den Haag wil aanleiding. De provincie Zuid-Holland heeft bepaald dat de leiding dwars door Delft komt te liggen. Het college informeerde de raad vorige maand via een brief over de voortgang van het project, omdat de aanvraagprocedure voor vergunningen op 29 april afliep. Tot die tijd konden gemeenten zienswijzen indienen. Het Delftse college van b en w was dat niet van plan, maar de gemeenteraad heeft dat met de vaststelling van de ingediende zienswijze nu formeel wel gedaan.

In de zienswijze heeft de raad diverse aandachtspunten opgenomen, zoals de financiën, de overlast door werkzaamheden, de impact van de aanleg op het groen in de stad, de inpassing van bovengrondse voorzieningen waaronder een pompstation in Tanthof en de veiligheid van de warmteleiding.

Woningmarktafspraken

Mateloos ingewikkeld. Zo omschreef wethouder Karin Schrederhof het proces om in de regio en met de provincie te komen tot nieuwe woningmarktafspraken. De wethouder gebruikte die woorden vorige maand en dinsdagavond in de raadsvergadering om duidelijk te maken hoe lastig het is om regionaal tot afspraken te komen. De VVD had bij dit onderwerp een motie aangekondigd maar die bleef uit, nadat Schrederhof had gezegd dat ze de fracties extra uitleg over de woondefinities wil geven en de voortgang van de woningmarktafspraken.

Gemeenten moeten van tevoren in de woningmarktregio Haaglanden een bod doen, waarin staat wat zij denken bij te dragen aan de woningbouwopgave die door rijk en provincie zijn opgelegd. Delft deed al een eerste bod eind vorig jaar, maar er is inmiddels zoveel veranderd dat Delft nu een tweede bod heeft gedaan voor de bouw van 2875 doelgroepwoningen om netto uit te komen op 580 doelgroepwoningen.

Het voornemen van de gemeente om in Delft nog meer woningen te bouwen om het verloop in het particuliere sociale huursegment te compenseren riep in de commissievergadering al heel veel vragen op. Vooral ook omdat niet duidelijk is wat omliggende gemeenten van plan zijn te bouwen. Dat zal blijken als alle gemeentelijke biedingen worden samengebracht in een regionaal bod. Dan kan worden bepaald of de woningbouwdoelstellingen worden behaald.

In de raadsvergadering werd door diverse fracties opnieuw het belang van voldoende betaalbare woningen in Delft benadrukt. Wat de SP betreft moet dit topprioriteit van de gemeente worden. Naast de bereidheid in de regio om sociale woningen bij te bouwen benoemde de CDA-fractie de komst van een nieuw kabinet en de consequenties voor het Delftse herstelplan als kleine donderwolkjes die boven de afspraken hangen. Maar net als de fracties van onder meer GroenLinks en PvdA sprak het CDA zijn waardering uit voor de inspanningen van de wethouder.

Wethouder Schrederhof lichtte toe dat de provincie in het uiterste geval kan ingrijpen als gemeenten zich niet aan de woningmarktafspraken houden. Ze wees er ook op dat de disbalans, zoals STIP aangaf, op de regionale woningmarkt niet eenvoudig en snel hersteld kan worden. De beweging is volgens de wethouder in gang gezet en kan de raad binnenkort terugzien in de Woonmonitor.

Prestatieafspraken

De prestatieafspraken voor 2021 tussen de gemeente en de vier Delftse woningcorporaties en hun huurdersorganisaties was door de SP op de agenda gezet, omdat die fractie via een motie die afspraken meer concreet wilde maken. Bij de besprekingen in de commissievergaderingen was ook door andere fracties bij wethouder Schrederhof aangedrongen op meer eenduidige en van jaar op jaar vergelijkbare afspraken. De SP diende in de raadsvergadering de motie Prestatieafspraken 2021 in. Daarin vroeg de fractie aan het college om één vast format voor de afspraken op te stellen.

Wethouder Schrederhof legde de raad uit dat dat, volgens de Woningwet, niet mogelijk is omdat de afspraken worden gemaakt in een driepartijenoverleg. In het raadsdebat spraken onder andere CDA, Onafhankelijk Delft en VVD hun steun uit voor de motie, omdat het volgens hen van belang is om de jaarlijkse voortgang van de afspraken zichtbaar te maken. Na de toezegging van de wethouder dat ze er alles aan gaat doen om de afspraken niet volgens een format, maar wel navolgbaar te maken, trok de SP de motie in.

Rijksmiddelen

De actuele motie Rijksmiddelen coronacrisis tbv kwetsbare groepen die de ChristenUnie en STIP indienden, werd dinsdagavond unaniem door de raad aanvaard. De motie draagt het college op te inventariseren welke groepen in Delft deze steun het hardst nodig hebben en te starten met het benutten van ongebruikte ruimtes voor extra activiteiten voor kwetsbare groepen. Het college moet de raad voor de zomer van 2021 informeren over de uitkomsten van deze inventarisatie en de keuzes voor intensiveringen.

Whatsapp

De door D66 en STIP ingediende actuele motie Raad ruilt Whatsapp in voor privacy vriendelijk alternatief maakte veel los in de raad. De discussie spitste zich vooral toe op de vraag in hoeverre het een probleem is dat Whatsapp vanaf 15 mei metadata van gebruikers kan delen met eigenaar Facebook en andere partijen. De motie vroeg de raad akkoord te gaan met het besluit om vanaf 15 mei geen Whatsapp meer te gebruiken voor de interne communicatie en over te stappen naar een andere app die de privacy van de gebruikers wel respecteert en geen onnodige gegevens bijhoudt of deelt.

De PvdA zei geen enkel probleem te zien in het gebruik van Whatsapp en wees erop dat deze kwestie al sinds 2016 speelt en dat dankzij Europese wetgeving Whatsapp geen gegevens mag delen met Facebook. De VVD-fractie vroeg naar een concreet probleem in Delft met Whatsapp en CDA-fractie had liever gezien dat deze discussie beter op een andere plek gevoerd had kunnen worden. Onafhankelijk Delft vond dat andere fracties een gebrek aan kennis over privacy hebben en D66 en STIP bleven in het debat wijzen op de gevaren van het gebruik van een communicatiemiddel dat in bezit is van een Amerikaans bedrijf. GroenLinks, VVD, Hart voor Delft pleitten voor een onderzoek naar een beter alternatief.

Na het felle debat stemde uiteindelijk een ruime meerderheid van de raad in met de motie. ChristenUnie, Hart voor Delft, PvdA en VVD stemden tegen. De motie gaat over de interne communicatie van de gemeenteraad en niet over andere diensten van de gemeente.

Martin Stoelinga

Aan het begin van de vergadering stond burgemeester Marja van Bijsterveldt stil bij het overlijden van raadslid Martin Stoelinga op 25 maart jongstleden. Ze roemde de voorman van Groep Stoelinga, die sinds 2002 in de gemeenteraad zat, om zijn eigenwijze en eigenzinnige manier van politiek bedrijven en zijn inzet voor de bewoners van Delft. Martin Stoelinga was fractievoorzitter van Leefbaar Delft, Onafhankelijk Delft en Groep Stoelinga. Kort voor zijn overlijden fuseerde Groep Stoelinga met Stadsbelangen Delft tot Hart voor Delft.

Benoemingen

Carla van Tricht-Bakker werd dinsdagavond benoemd tot raadslid namens de fractie van Onafhankelijk Delft. Zij volgt Martin Stoelinga op die tot de breuk in Onafhankelijk Delft fractievoorzitter was van die partij.  

Carla van Tricht werd benoemd tot raadslid.

Barbara Goezinne werd in deze raadsvergadering benoemd tot lid van de Delftse Rekenkamer.

Barbara Goezinne werd benoemd tot lid van de Delftse Rekenkamer.

Hamerstukken

Via een klap met de voorzittershamer stemde de raad in met het voorstel Maatregelverordening Participatiewet. Hart voor Delft liet bij de vaststelling van de hamerstukken aantekenen tegen het voorstel Verantwoordingsgrens voor afwijkingen in de rechtmatigheidsverantwoording te zijn en Onafhankelijk Delft verklaarde tegen het voorstel Bekrachtiging geheimhouding Stedin te zijn.