Nipte meerderheid voor ruimere winkeltijden

18 december 2020 – Het ging het college eigenlijk alleen om een technische aanpassing van de winkeltijdenverordening, maar een kleine raadsmeerderheid is in de vergadering op donderdag 17 december akkoord gegaan met een uitbreiding van de winkeltijden op zon- en feestdagen. Winkeliers hoeven op die dagen niet meer om 20.00 uur te sluiten, maar kunnen hun zaak net als de rest van de week tot 22.00 uur openhouden.

Die verruiming van de winkeltijden is opgenomen in het voorstel Verordening winkeltijden Delft 2020 via een amendement van STIP, VVD, D66, Onafhankelijk Delft, Stadsbelangen Delft en Groep Stoelinga. De fracties van CDA, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en SP toonden zich in het debat felle tegenstanders van de extra twee openingsuren op zondag. STIP betoogde dat de zondag een dag als elke andere dag is en dat Delftenaren ook op die dag tot 22.00 uur moeten kunnen winkelen. De VVD pleitte voor de vrijheid van ondernemers om hun zaak langer open te houden, terwijl de SP juist wees op de vrijheid van vakkenvullers om die extra uren vrij te zijn.

Rust

In de betogen van CDA, ChristenUnie en PvdA kwam vooral de behoefte aan een rustdag naar voren om volgens de PvdA te kunnen ‘herbronnen’ voor de nieuwe week. GroenLinks wees op het betoog van de ChristenUnie in de commissievergadering over de behoefte aan een weekritme en momenten van rust. GroenLinks zei ook niet te willen vervallen in een consumptiemaatschappij. De indieners van het amendement bleven de vrijheid van winkeliers en consumenten benadrukken. Het amendement werd met 21 stemmen vóór en achttien stemmen tegen aanvaard.

De aanleiding voor de nieuwe verordening waren niet de winkeltijden, maar wel de uitkomst van een bezwaarprocedure over een geweigerde ontheffing voor een avondwinkel. De oude verordening uit 1996 bleek volgens het college wettelijk gezien aan vernieuwing toe te zijn.

Verloten

In de nieuwe verordening is onder meer opgenomen dat avondwinkels die nu nog een ontheffing hebben voor onbepaalde tijd, vanaf 1 maart 2021 in eerste instantie een jaar verlenging krijgen. Daarna geldt een ontheffingstermijn voor de duur van drie jaar. Na die drie jaar wordt het systeem geëvalueerd en worden de nieuwe ontheffingen verloot. Een motie van de SP om de ontheffingen niet te verloten, maar systematisch te beoordelen, werd door geen enkele fractie gesteund en daarmee verworpen.

Het college acht zo’n verloting wenselijk vanwege de schaarste in het ontheffingsstelsel. Delft staat maximaal zeven avondwinkels toe. De gemeente volgt daarmee de Europese regels. Delft telt nu zes avondwinkels. In de toekomst kunnen dat er meer worden, omdat de limiet van één ontheffing per 15.000 inwoners via een amendement van CDA, D66, SP, STIP en GroenLinks werd opgerekt naar één ontheffing per 12.500 inwoners. Dat amendement werd met de steun van Onafhankelijk Delft en VVD door een ruime meerderheid aangenomen.

Het voorstel Verordening winkeltijden Delft 2020 werd eveneens door een ruime meerderheid van de raad aanvaard. CDA, ChristenUnie en SP stemden tegen, waarbij de ChristenUnie liet aantekenen tegen te stemmen vanwege de uitbreiding van de winkeltijden op zondag.

Warmtenet

Een ruime meerderheid van de raad ging donderdagavond akkoord met het voorstel  Aanvraag Fonds 2040 – Bijdrage Futureproof Open Warmtenet Delft. Alleen Groep Stoelinga, Onafhankelijk Delft en Stadsbelangen Delft stemden tegen het voorstel om een maximale bijdrage van 6,1 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de aanleg van een warmtenet in Delft waar in de toekomst ook andere leveranciers hun warmte op kunnen aanbieden.

De gemeente werkt in dit project samen met de vier Delftse woningcorporaties, NetVerder (leidingen) en Engie (warmteleverancier) om in totaal 5.300 woningen in de wijken Voorhof, Buitenhof en –voor een klein deel – Hof van Delft aan te sluiten op een warmtenet. Dit warmtenet voorziet volgens het college de woningen van duurzame warmte vanuit de beoogde geothermiebron bij de TU Delft en op termijn industriële restwarmte vanuit de Rotterdamse haven via de aan te leggen WarmtelinQ. Zover is het nog niet. NetVerder moet eerst nog een definitief ontwerp maken voor de aanleg van het warmtenet. Als dat gereed is, is volgens wethouder Stephan Brandligt medio volgend jaar ook het Warmteplan 2021 voor Delft gereed en kan de raad een definitief besluit nemen.

De betaalbaarheid voor toekomstige eindgebruikers moet daarbij als hoogste prioriteit worden meegenomen. Die opdracht kreeg de wethouder mee via een breed gesteunde motie van CDA, ChristenUnie, SP en VVD. Volgens die motie moet het college ook een overzicht maken van welke landelijke of lokale instrumenten of regelingen huiseigenaren (financieel) kunnen worden bijgestaan wanneer zij aangesloten willen worden op het nieuwe warmtenet en dit voor bespreking van het Warmteplan naar de gemeenteraad sturen. Daarnaast stemde de raad unaniem in met de motie van VVD en CDA om bij het definitieve voorstel eind volgend jaar de risico’s, het draagvlak en de randvoorwaarden duidelijk in kaart te brengen.

Filmhuis Lumen

De verhuizing van Filmhuis Lumen van het Doelenplein naar Nieuw Delft kan doorgaan. De raad ging akkoord met twee voorstellen die dat mogelijk maken: Concretisering programmering veld 2.5 Nieuw Delft en Aanvraag investeringssubsidie fonds 2040 Filmhuis Lumen. Onafhankelijk Delft stemde als enige fractie tegen.

Veld 2.5 is het gebied in de Spoorzone dat direct aansluit op het toekomstige Van Leeuwenhoekpark. Het bestemmingsplan staat de komst van het filmhuis in dit gebied niet in de weg, maar de afspraken over de gebiedsfuncties die de raad in 2018 maakte, staan dat wel. Deze plek bood volgens die afspraken alleen ruimte aan kantoren. Door de afspraken te verruimen met de functies cultuur, horeca en wonen kan er een gebouw worden gerealiseerd, waar het filmhuis kan uitbreiden van twee naar vier zalen.

Om de plannen financieel rond te krijgen, gaf de raad ook groen licht voor een eenmalige subsidie van 650.000 euro uit het Fonds Delft 2040 en een maximale garantstelling voor de hypotheek van 1,2 miljoen euro. De meeste fracties lieten weten de verhuizing van Lumen naar Nieuw Delft als een verrijking voor dit deel van de stad te zien. De financiële bijdrage van de gemeente en de garantstelling acht wethouder Bas Vollebregt goed uitlegbaar, omdat de Stichting Filmhuis Lumen zelf haar complete eigen vermogen gebruikt om de verhuizing mogelijk te maken. De subsidie van de gemeente is volgens de wethouder bedoeld om het gat in de businesscase te dichten en niet om allerlei voorwaarden aan de stichting te stellen.

Toch werd in het voorstel via een amendement van Groep Stoelinga en Stadsbelangen Delft de voorwaarde toegevoegd dat het nieuwe Filmhuis Lumen er naar streeft om zoveel mogelijk doelgroepen te bereiken. Alle fracties, behalve D66 en Onafhankelijk Delft, stemden in met dit amendement.

Starterslening

De raad heeft ingestemd met het voorstel Verlengen verordening starterslening.  De meeste fracties waren positief over het plan om deze regeling te verlengen tot 1 januari 2023. De fracties van de SP en VVD stemden tegen, omdat zij de regeling overbodig vinden en niet meer van deze tijd.

De komende jaren kunnen maximaal 50 mensen in Delft die voor het eerst een huis kopen gebruik maken van de regeling. Met de lening van maximaal 30.000 euro kan het verschil worden overbrugd tussen de aankoopkosten van een woning en het bedrag dat een starter maximaal kan lenen bij de bank.

De SP probeerde via de motie Investering in meer woningen per 2021 te stoppen met het verstrekken van de starterslening. De motie werd gesteund door Onafhankelijk Delft en door de meerderheid van de overige fracties verworpen.

Energierechtvaardigheid

Bij de bespreking van de collegereactie op de motie Energiebesparing voor iedereen kwamen de fracties van STIP, ChristenUnie, CDA, D66, GroenLinks en SP met de motie Prioriteiten in het warmteplan. Met de steun van de PvdA en VVD werd deze motie door een ruime meerderheid van de raad aangenomen.

Het college heeft daarmee de opdracht gekregen om in het Delftse warmteplan het uitgangspunt op te nemen dat de energietransitie moet bijdragen aan het bevorderen van energierechtvaardigheid. Daarnaast moet het college bij het bepalen van de fasering van het aardgasvrij maken van de buurten het bevorderen van die energierechtvaardigheid als een van de selectiecriteria opnemen.

Actieplan

Het uitvoerige debat onlangs in de commissievergadering over het actieplan Sociaal Domein 2.0 leidde in de raadsvergadering tot zes moties. In dit actieplan kondigt het college een nieuwe strategie aan om de miljoenentekorten binnen het Delftse sociaal domein te verminderen.

Het college hoopt met twintig nieuwe maatregelen een structurele bezuiniging van bijna 6,3 miljoen euro grotendeels te realiseren. Dat bedrag komt boven op de besparing van structureel 1,9 miljoen uit het oorspronkelijke actieplan. Het college schrijft in het plan ervoor gekozen te hebben om de kwaliteit van de dienstverlening voor inwoners zoveel mogelijk in stand te houden. Dit betekent volgens het college echter niet dat de bewoners van Delft er niks van gaan merken.

De motie Concretisering acties en pilots SD van VVD, STIP, D66 en GroenLinks werd ingetrokken, na de toezegging door wethouder Karin Schrederhof dat ze halfjaarlijkse aan de raad gaat rapporteren over de effecten van de maatregelen uit het actieplan en de besparingen die daaruit voortvloeien. Wethouder Schrederhof beloofde de fracties van CDA en STIP bij de uitvoering van het actieplan volop rekening gehouden wordt met technische innovaties, vrije keuze en transparantie. Beide fracties trokken na die toezegging hun motie in.

De motie Sociaal Domein in eigen hand, die werd ingediend door de SP, werd door de raad verworpen. Geen van de andere fracties steunde de motie. De raad verwierp daarnaast de motie Van besparingsplan naar actieplan die werd ingediend door de fracties van CDA en Onafhankelijk Delft. De motie werd gesteund door de SP. De overige raadsfracties stemden tegen.

Een meerderheid van de raad stemde wel in met de motie Basisondersteuning niet-zelfredzame volwassenen en gezinnen. Deze motie van GroenLinks, STIP en PvdA kreeg de steun van Groep Stoelinga, Stadsbelangen Delft en VVD. Het college moet volgens deze motie nagaan of er een kostenbesparing gerealiseerd kan worden door het bieden van een minimale langdurige basisondersteuning aan niet-zelfredzame volwassenen en gezinnen.

De motie Aan de slag met blockchain in de zorg van STIP, VVD, SP, CDA, Onafhankelijk Delft, Stadsbelangen Delft en Groep Stoelinga werd door alle fracties, op D66 na, gesteund. Het college moet volgens deze motie onder meer gaan onderzoeken of blockchain technologie in de Wmo de administratielast van zorgaanbieders in Delft kan verlichten.

Hamerstukken

Bij het vaststellen van de hamerstukken liet Groep Stoelinga noteren tegen het voorstel Bekrachtiging geheimhouding bijlage E (voorbereidingskrediet) bij voorstel inzake Prinsenhof te zijn. De raad ging verder onder meer akkoord met de voorstellen Eerste wijziging van de Verordening onroerendezaakbelastingen Delft 2021, Derde financiële coronarapportage 2020 en Derde begrotingswijziging 2020.