7 mei 2025 – De commissie Ruimte en Verkeer heeft op dinsdag 6 mei uitvoerig gedebatteerd over de ruimtelijke stedenbouwkundige verkenning naar studentenhuisvesting voor het gebied rond het sportcluster Kruithuisweg. Veel fracties reageerden kritisch op het voornemen van het college om samen met de TU Delft te kijken naar de mogelijkheden om op deze plek tussen de 1500 en 2500 studentenwoningen te realiseren.
Door de verhuizing van honkbalvereniging Blue Birds komt er ruimte vrij in dit gebied die volgens het college benut zou kunnen worden voor het bouwen van studentenwoningen. Als het aan de sportverenigingen bij de Kruithuisweg ligt, komen op de korte termijn geen studentenwoningen bij het sportpark. Zeven vertegenwoordigers van Hudito (hockey), Fortuna (korfbal), DAS Delft (basketbal) en tennishal Koos Heiligers gebruikten in deze vergadering hun inspreekminuten om de commissie te wijzen op het gebrek aan communicatie over deze verkenning en het alternatieve plan van Hudito om in de toekomst wel een combinatie van sporten en wonen in dit gebied mogelijk te maken. In dat plan behouden de verenigingen ook de mogelijkheid om te groeien. In de verkenning van het college zien ze die mogelijkheid niet.

Alle fracties onderstreepten in het debat het belang van sport en het belang van wonen. De ruimte in Delft is echter schaars en dus stelde veel partijen vast dat een zorgvuldige belangenafweging noodzakelijk is. De CDA-fractie had daarom liever gezien dat de sportverenigingen al aan het begin van de verkenning hun zegje hadden kunnen doen en ook andere fracties, waaronder Volt en ChristenUnie lieten weten dat het college en de TU veel eerder naar de wensen van de sportverenigingen hadden moeten luisteren.
Onafhankelijk Delft zei dat er veel te kort door de bocht is gekeken naar de bouw van studentenwoningen in dit gebied en wees onder meer naar de aanwezigheid van de kernreactor van de TU en ruimte voor sportclubs in Schieoevers-noord. De fractie sprak over een voldongen feit, waarbij de raad als een hobbeltje wordt gezien.
D66 wees naar de motie die de raad vorig jaar aannam om een onderzoek uit te voeren naar studentenhuisvesting op de campus. Wethouder Martina Huijsmans legde uit dat die motie aanleiding was om de verkenning uit te voeren. De D66-fractie liet weten de zorgen van de sportverenigingen te delen en riep het college op om in de volgende fase samen met de TU de sportclubs en studentenhuisvesters te betrekken bij het overleg over de verdere uitwerking van het stedenbouwkundig plan.
Ook STIP benadrukte dat de communicatie met de sportverenigingen beter had gemoeten. Die fractie zei ook blij te zijn met de verkenning. STIP ziet die als een eerste stap om een deel van het tekort aan studentenwoningen aan te pakken. Als het aan Hart voor Delft ligt, komen er wel studentenwoningen op grond van de TU, maar blijft de gemeentegrond waarop nu gesport wordt bestemd voor de sportverenigingen. Hart voor Delft riep het college op niet verder te gaan met deze verkenning, maar te kijken naar alternatieven en bouw van studentenwoningen op andere plekken in het TU-gebied.
Net als de insprekers en Hart voor Delft wees ook de VVD op de te verwachten overlast die bewoners naast het sportcluster gaan ondervinden van de sporters. De VVD zei het geen goed plan te vinden om op deze plek na te denken over te bouwen studentenwoningen. De sportverenigingen hadden aan het begin van de verkenning betrokken moeten worden, aldus de ChristenUnie en Volt. Beide fracties drongen er bij het college op aan om de clubs in het vervolgproces nauw te betrekken.
In dat vervolgproces zou de gemeenteraad, volgens de SP, kunnen zeggen dat de sportstrook langs de Kruithuisweg blijft bestaan en dat voor de bouw van studentenwoningen naar andere locaties moet worden gekeken. GroenLinks zei te worstelen met het afwegen van belangen en de rol van de TU in het participatieproces. De PvdA herhaalde de oproep van een van de insprekers om het plan verder te optimaliseren in respect voor elkaar. Als grond van de gemeente wordt gebruikt om studenten te laten wonen, zou volgens de PvdA, ook gekeken kunnen worden naar grond van de TU om verenigingen te laten sporten. De vraag van Volt over hoe nu verder werd beantwoord door de wethouder Huijsmans, Karin Schrederhof en Maaike Zwart.

Huijsmans legde uit dat er vooral nog heel uit stappen gezet moeten worden en dat er met alle betrokkenen en belanghebbenden in overleg wordt gegaan om tot een stedenbouwkundig plan te komen. Daarbij wordt volgens de wethouder ook het alternatieve plan van Hudito meegenomen. Schrederhof en Zwart erkende dat het college zich heeft verkeken op het woord verkenning dat door de verenigingen wordt ervaren als een plan. We hebben te weinig geluisterd, dat gaan we anders doen, aldus wethouder Zwart.
In de komende raadsvergadering op donderdag 22 mei zal blijken hoe het college dat volgens de raad anders moet gaan doen. De fracties van CDA, STIP en Volt kondigden aan dat ze in die vergadering moties indienen. VVD, Onafhankelijk Delft en ChristenUnie lieten weten dit onderwerp voor intern beraad mee terug te nemen naar de fracties.
Metropoolregio
Het gebeurt niet vaak dat inwoners van Rijswijk en Voorburg als inspreker hun zorgen in Delft komen delen over de voorgenomen omlegging van tramlijn 1. Donderdagavond gebeurde het en wezen ze alle drie op de nadelen voor Delft als de Metropoolregio besluit om de Vlietlijn die is gepland als nieuwe route voor lijn 1 via de Binckhorst om te leiden. Delftenaren kunnen dan niet meer eenvoudig met de tram naar de Haagse Hogeschool, ROC Mondriaan, Holland Spoor en hartje Den Haag.
Hun zorgen werden door alle fracties in de commissie gehoord en gedeeld. Wethouder Huijsmans kreeg vanuit de commissie de oproep mee om bij de Metropoolregio te blijven pleiten voor het behoud van het huidige tracé van tramlijn 1. De wethouder wees op de studie die op dit moment naar de tramlijnen wordt gedaan. Ze verwacht dat die komend najaar gereed is. Geen van de fracties zag na de bespreking aanleiding om dit onderwerp toe te voegen aan de agenda van de raadsvergadering.
Afvalbeleid
In deze vergadering stond de commissie ook stil bij het raadsvoorstel Wijziging Afvalstoffenverordening en de collegebrieven Kernmaatregelen Grip op Delfts Afval en Waardevol Grofvuil. Het raadsvoorstel omvat de invoering van de ja-ja-sticker, waarmee inwoners expliciet kunnen aangeven dat ze ongeadresseerde reclamefolders en huis-aan-huisbladen willen ontvangen. Wie geen sticker op de brievenbus plakt, ontvangt net als bij de ja-nee-sticker alleen huis-aan-huisbladen. De maatregel gaat op 1 januari 2026 in. De raad moet hierover op 22 mei een besluit nemen.

In die vergadering wordt verder gesproken over het afvalbeleid. De CDA-fractie overweegt een motie inzake het aanpakken van dumpplekken. De VVD-fractie overweegt een motie over het meer gefaseerd (per wijk) aan de slag gaan met Waardevol Grofvuil, om zodoende meer zicht te houden op de resultaten en kosten/besparingen. Ook andere fracties hebben aangekondigd mogelijk met een motie te komen.
Ontwerpvervoerplannen
In de reactie van het college op de ontwerpvervoerplannen van de Metropoolregio voor 2026 zal wethouder Huijsmans nadrukkelijker opnemen dat Delft de voorkeur heeft om de TU-campus bereikbaar te maken via tramlijn 19. Die tram rijdt vanaf september 2026 niet na 19.00 uur, in de weekenden en in de zomerperiode.
De Metropoolregio biedt aan dat buslijn 69 na 19.00 uur de route van de tramlijn 19 volgt, maar volgens de commissie en de wethouder zou de tramlijn het uitgangspunt moeten zijn.
De wethouder komt daarmee tegemoet aan de wens van diverse fracties die in de commissie aandrongen om in wat ambitieuzere woorden de Delftse wensen over de dienstregeling in 2026 bij de Metropoolregio onder de aandacht te brengen. De wethouder beloofde de bijgewerkte collegereactie voor de komende raadsvergadering op 22 mei naar de raad te sturen.