Raad vindt aanpassing voorgestelde terrassenbeleid niet nodig

17 mei 2024 – De gemeenteraad heeft in zijn vergadering op donderdag 16 mei de moties om het voorgestelde beleid voor terrassen en terrasboten op diverse punten aan te passen, verworpen.  Dat betekent dat het vernieuwde beleid, na twee uitgebreide commissiedebatten en een extra participatieronde met de horecaondernemers, bewoners en erfgoedorganisaties, door het college kan worden uitgevoerd.

De tweede participatieronde volgde op het eerste debat dat de commissie in november vorig jaar hield toen burgemeester Marja van Bijsterveldt als portefeuillehouder van het terrassen- en terrasbotenbeleid veel kritiek kreeg op de eerste versie van de beleidsplannen. Na extra overleg met alle betrokkenen oordeelde de commissie vorige maand in een tweede debat voornamelijk positief over de wijzigingen in het terrassenbeleid en terrasbotenbeleid.

Nieuwe regels

Er komt niet meer ruimte voor terrassen, maar de koek wordt wel iets anders verdeeld.  Horecazaken die nu geen terras hebben, kunnen daar vanaf nu wel in aanmerking voor komen. Grotendeels bepalend voor de nieuwe regels zijn veiligheid, vrije doorgang in de smalle straten en beeldkwaliteit.

De windschermen moesten aanvankelijk weg, maar die mogen in de zomer op de Markt blijven staan. Achter het stadhuis mogen windschermen het hele jaar staan, maar daar alleen nog aan de zijkanten. De ligtermijn voor de terrasboten wordt verschoven naar 1 april tot en met 31 oktober. Het maximaal aantal terrasboten is 20 geworden in plaats van de eerder voorgestelde achttien. Ook is de overgangsperiode naar het nieuwe beleid verlengd, net als de vergunningstermijn van drie naar vijf jaar.

De fracties van PvdA, ChristenUnie en GroenLinks trokken tijdens de raadsvergadering hun motie Terrasboten duurzaam in, nadat burgemeester Van Bijsterveldt had toegezegd dat ze in overleg gaat met de horecabranche over het terughoudend omgaan met terrasverwarming. De motie van STIP, Hart voor Delft en VVD met de titel Terrasboten langer in de sloten beoogde de terrassen al vanaf 1 maart op het water toe te staan. De meerderheid van de overige fracties verwierp deze motie.

Hart voor Delft kreeg steun van SP en STIP voor de motie Aanpassing terrassenbeleid voor behoud van schotten tijdens de zomerperiode op de Markt west en van STIP voor de motie Aanpassing terrassenbeleid voor toestemming van schotten tijdens de winterperiode op de gehele Markt. De raadsmeerderheid stemde tegen beide moties.

Gemeentewater

Om de regels uit het terrasbotenbeleid uit te kunnen voeren, is ook de Verordening Openbaar Gemeentewater Delft 2024 door de gemeenteraad vastgesteld. Hart voor Delft stemde tegen dit voorstel. STIP besloot om het amendement Terrasboten langer in de sloten in te trekken, omdat de raad niet had ingestemd met de gelijknamige motie.

Kop van de Buitenhof

Een ruime meerderheid van de raad is donderdagavond akkoord gegaan met het voorstel Masterplan en grondexploitatie Kop van de Buitenhof.  Hart voor Delft en SP stemden tegen dit voorstel. De Kop van de Buitenhof bestaat uit de Reinier de Graaf- en Juniusbuurt.

Voor dit deel van Delft zijn de afgelopen jaren plannen gemaakt voor de nieuwbouw voor twee scholen, een sporthal, een revalidatiecentrum en ongeveer 800 woningen met bijbehorende wijkvoorzieningen. Tenminste de helft van de nieuwe woningen moet betaalbaar zijn en 15 procent daarvan moeten sociale-huurwoningen worden. Maar er gaat niet alleen gebouwd worden, ook de inrichting van de wijken, de wegen en de fiets- en wandelroutes gaan op de schop om dit deel van Delft beter aan te sluiten op de rest van de stad. In de plannen is ruim aandacht voor vergroening, ecologie, biodiversiteit en klimaatadaptatie.

Samen met Volt, GroenLinks. SP, ChristenUnie en PvdA kreeg STIP de steun van de voltallige raad voor de motie Kansen voor collectief wonen in de Buitenhof. Het college moet collectieve woonvormen meer onder de aandacht brengen in onder meer de Woonvisie en initiatieven van wooncoöperaties en collectieve particuliere opdrachtgevers ondersteunen. 

De raad stemde ook unaniem in met de motie Ruimte voor buurtverbinding in Buitenhof. Deze motie van STIP, GroenLinks, SP, Volt en ChristenUnie draagt het college onder meer op om met een stappenplan concreet te maken hoe de ambitie voor het realiseren van een kansrijke omgeving en een verbonden wijk vertaald kan worden in de programmering in de Kop van de Buitenhof.

In het masterplan wordt ook gesproken over het afschalen van de Prinses Beatrixlaan. Daarmee wordt bedoeld dat onderzocht wordt of de snelheid op de Prinses Beatrixlaan omlaag kan en of het aantal rijstroken van vier naar twee kan, zodat de laan ook veiliger wordt voor overstekend langzaam verkeer.

De motie Weg met de barrière van D66, GroenLinks en STIP werd met steun van PvdA, SP en Volt via een ruime meerderheid door de raad aangenomen. Volgens die motie moet het college in het onderzoek naar de Prinses Beatrixlaan uitgaan van een gehalveerde laan van tweemaal één rijstrook en de herinrichting van de kruising met de Westlandseweg en het Pierre van Hauweviaduct hierbij betrekken.

Klimaatneutraal

Delft is goed op weg om in 2050 klimaatneutraal te zijn, maar er is nog veel werk aan de winkel. Dat is de belangrijkste boodschap van het college aan de raad in het voorstel Routekaart Delft Klimaatneutraal 2050.  Deze routekaart geeft aan waar Delft nu staat in het terugdringen van de CO2-uitstoot en of de gemeente voldoende doet om de doelstellingen te halen. Er staan geen nieuwe plannen in, maar de routekaart kan periodiek wel geactualiseerd worden. Met uitzondering van de SP stemden alle partijen in de raad voor dit voorstel.

De toezegging van wethouder Maaike Zwart dat in de komende rapportages met meer aandacht gekeken wordt naar de handhaving op duurzaamheid, stemde Volt en GroenLinks zo tevreden dat ze hun motie Houd handhavingscapaciteit duurzaamheid in de gaten introkken.

Actieprogramma

Het Actieprogramma ruimtelijk-economische visie 2024-2026 zorgde eerder in de commissie al tot een uitvoerig debat en ook donderdag nam de raad uitgebreid de tijd om stil te staan bij dit actieprogramma dat voortvloeit uit de Ruimtelijk-economische visie 2030 die door de raad in maart 2018 werd vastgesteld.

Deze visie biedt zicht op de ontwikkeling van de Delftse economie en de ruimtelijke impact daarvan op de stad. Via het Actieprogramma 2019-2022 werd gewerkt aan het creëren van 10.000 extra banen op alle niveaus plus de daarbij benodigde 100.000 vierkante meters extra bedrijfsruimte in de periode tot 2040.

Omdat dit actieprogramma inmiddels is verlopen, stelde het college een nieuw programma voor de periode 2024-2026 op. In het nieuwe programma zijn vier actielijnen uitgestippeld: sterk ecosysteem, ruimte om te ondernemen, mensen om te ondernemen en te werken en voorzieningen voor leefbare wijken.

Via enkele moties droeg de raad het college op om nog meer werk te maken van betaalbare bedrijfsruimte, voortgangsrapportages en meer ruimte voor de stadsverzorgende economie.

Met uitzondering van de ChristenUnie stemden alle fracties voor de motie Red de REV die werd ingediend door VVD, STIP, SP, GroenLinks en Volt. Het college moet volgens de motie onder meer concreet maken welke maatregelen worden genomen om betaalbare bedrijfsruimte te realiseren en onderzoeken of het verdwijnen van die ruimte elders in Delft gecompenseerd kan worden.

Een ruime meerderheid stemde ook in met de motie Zicht houden op de Delftse economie. Alleen CDA, ChristenUnie en Volt stemden tegen deze motie van STIP die het college opdraagt om vanaf het tweede kwartaal van 2025 jaarlijks te rapporteren aan de raad over de voortgang van de ruimtelijk-economische visie.

Het college heeft ook de opdracht gekregen om tijdens de looptijd van het actieprogramma instrumenten te ontwikkelen om extra ruimte te creëren voor stadsverzorgende economie in Delft. GroenLinks, Volt, STIP en D66 formuleerden die opdracht in hun motie Meer stadsverzorgende economie in Delft. De motie werd door alle fracties, op Hart voor Delft na, gesteund.

De motie Raad aan het roer bij budget stadsmarketing van CDA en SP werd via tegenstemmen van D66, GroenLinks, PvdA, STIP en Volt door de meerderheid van de raad verworpen.

Jongerenparticipatie

Een ruime raadsmeerderheid heeft de motie Participatie anno nu van STIP, Volt en SP verworpen. Met deze motie wilden de indienende fracties onder meer laten onderzoeken hoe jongeren in Delft online hun ideeën en standpunten kunnen delen met de gemeente. De motie kreeg geen steun van de overige raadsfracties.

Blauwalg

De toezegging van wethouder Frank van Vliet dat hij met een advies komt naar de raad zodra de resultaten bekend zijn van het onderzoek in Zoetermeer naar de ultrasone aanpak tegen blauwalg was voor de fracties van VVD en Hart voor Delft voldoende om hun motie Nu werk maken van bestrijding blauwalg in de Grote Plas in te trekken.

De motie Aanpak van gevaar en overlast in de Delftse Schie die Hart voor Delft en VVD wel in stemming lieten brengen, werd verworpen. Alle overige fracties stemden tegen.

Benoemingen

Aan het begin van de vergadering werden Wieger Molkenboer en Mathijn Brink namens de fractie van STIP benoemd tot commissielid. Julian Gommers (STIP) is benoemd tot plaatsvervangend voorzitter van de commissie Economie, Financiën en Bestuur.

Hamerstukken

Via een klap met de voorzittershamer stemde de raad in met de voorstellen: Actualisering Algemene Plaatselijke Verordening voor Delft, Wijziging gemeenschappelijke regeling Regionale Belasting Groep, Subsidie Volkshuisvestingsfonds, Verordening maatschappelijke ondersteuning Delft 2024, Re-integratieverordening Participatiewet Delft 2023, Toestemming vaststellen ontwerpbesluit zesde wijziging gemeenschappelijke regeling Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden en Toestemming aan het college verlenen voor het wijzigen gemeenschappelijke regeling GGD en VT Haaglanden.

Kijk de raadsvergadering terug