Veel theater in Economie, Financiën en Bestuur

21 mei 2024 – De oordeelsvormende vergadering van de commissie Economie, Financiën en Bestuur staat op donderdag 23 mei voor een groot deel in het teken van cultuur. De vergadering begint om 19.30 uur en wordt gehouden in de raadszaal in het stadhuis op de Markt.

In het overlegdeel van deze vergadering buigt de commissie zich onder meer over het voorstel Toekomstscenario’s Theater de Veste. Via dit voorstel vraagt het college de raad om akkoord te gaan met het voorgestelde voorkeurscenario: volledige nieuwbouw op een toekomstige locatie in of nabij de binnenstad van Delft. Bij dit scenario krijgt het theater een grote zaal met 800 plaatsen en een multifunctionele zaal met vlakke vloer voor de kleinere optredens. Tevens worden de toegankelijkheid en het binnenklimaat verbeterd.

Als de raad hiermee instemt, wordt de komende jaren verder gewerkt aan een financiële strategie voor zowel het investeringsbedrag als de dekking van de structurele lasten voor nieuwbouw. Vanaf 2028 gaat het college dan bekijken of de nadere verkenning voor het project nieuwbouw Theater de Veste opgestart kan worden.

De commissie bespreekt deze avond ook het voorstel Scenario’s Rietveld Theater. Het college heeft hierin zeven toekomstscenario’s voor het Rietveld Theater uitgewerkt. Deze variëren van niks doen (variant zeven) tot verbouwing van het totale pand (variant één). Dit laatste scenario komt het meest tegemoet aan het eerder opgestelde programma van eisen. De kosten voor deze variant bedragen rond de vijf miljoen euro.

Het college stelt de raad voor om scenario’s twee tot en met vijf af te laten vallen én te kiezen voor scenario zes: pas aan het einde van dit jaar bij het vaststellen van het Integraal huisvestingsplan een besluit te nemen over de varianten, niks doen of totaal verbouwen. In dit integraal huisvestingsplan wordt het hele culturele aanbod en al het cultureel vastgoed in beeld gebracht. De commissie wordt gevraagd over dit voorstel te adviseren, zodat de gemeenteraad een besluit kan nemen.

Daarnaast staat het voorstel Evenementenkader Delft 2024 op de agenda. Het evenementenkader biedt de basis voor de subsidieregeling evenementen. De subsidieregeling is noodzakelijk om invulling te geven aan de eerdere noodpakketten die in de programmabegroting 2024-2027 structureel zijn gemaakt om de noodlijdende sector te ondersteunen. De gemeenteraad moet eerst het evenementenkader vaststellen, voordat een besluit wordt genomen over de subsidieregeling voor evenementen. Wanneer u wilt inspreken, kunt u zich tot op de dag van de vergadering tot 12.00 uur aanmelden bij de griffie. Belangstellenden kunnen beide vergaderingen bijwonen in de raadszaal of thuis rechtstreeks of achteraf bekijken via de webcast die te vinden is op de website van de gemeenteraad.

Agenda en webcast commissie Economie, Financiën en Bestuur