Herstelbesluit Schieoevers Noord roept heel veel vragen op

24 november 2023 – De bespreking van de collegebrief Vrijgave ontwerp herstelbesluit Schieoevers Noord (Kabeldistrict en Nieuwe Haven) heeft op donderdag 23 november in de oordeelsvormende vergadering van de commissie Ruimte en Verkeer geleid tot veel vragen bij de fracties en veel emotie bij inspreker Antoinette Wijffels, directeur van Improve en Lijm & Cultuur.

In een gloedvol betoog probeerde Wijffels duidelijk te maken dat het herstelbesluit voor de toekomst van haar bedrijf in Schieoevers Noord weleens funest zou kunnen zijn. Of zoals ze zelf zei; met die herstelbesluit zinken we verder in het moeras van opgestapelde regels en wetten.

Bestemmingsplan

De situatie is ingewikkeld. Iets meer dan een jaar geleden stemde de gemeenteraad in met het voorstel Gewijzigd bestemmingsplan Schieoevers Noord (Kabeldistrict en Nieuwe Haven). Dit plan maakt het mogelijk dat in het Kabeldistrict maximaal 3500 woningen en in de Nieuwe Haven 343 woningen gebouwd kunnen worden. In het Kabeldistrict gebeurt dat in combinatie met innovatieve maakbedrijven en voorzieningen als onderwijs, welzijn, cultuur en ontspanning en in de Nieuwe Haven in combinatie met bedrijven, horeca en detailhandel.

De raad bepaalde eerder dat in het gebied werken boven wonen moet gaan en dat de bestaande bedrijven niet in hun bedrijfsvoering beperkt mogen worden. Nadat de raad het plan had vastgesteld stapten enkele ondernemers naar de Raad van State, omdat ze vrezen voor de voortzetting van hun bedrijf in Schieoevers Noord. Om te voorkomen dat de Raad van State het bestemmingsplan alsnog afwijst, is het herstelbesluit in grote lijnen bedoeld om de bezwaar makende ondernemers tegemoet te komen en om kleine onvolkomenheden of gebreken in het plan te repareren.

Toekomst

Wethouder Maaike Zwart lichtte donderdagavond nog een keer toe dat dat bijna alle bedrijven in het gebied in de toekomst kunnen groeien, behalve Lijm & Cultuur. Voor het evenemententerrein zijn in het herstelbesluit nieuwe regels en een nieuwe definitie opgenomen. Antoinette Wijffels maakte duidelijk het pertinent niet eens te zijn met die aanpassingen.

D66 complimenteerde het college om proactief een herstelbesluit op te stellen en die fractie stelde dat het ongebruikelijk is dat de debatteert over een ontwerp dat nog ter inzage ligt en waar belanghebbenden nog op kunnen reageren. Hart voor Delft sprak net als diverse andere fracties zijn verbazing uit dat voor Lijm & Cultuur andere regels in het herstelbesluit zijn opgenomen. Dat leidt volgens Hart voor Delft tot meer onduidelijkheid. De fractie zei meer signalen van ondernemers te hebben gekregen dat zij zich willen terugtrekken of willen vertrekken uit Schieoevers Noord.

Gek project

De SP liet net als een jaar geleden weten Schieoevers Noord een gek project te vinden. Nederland is volgens de SP niet ingericht om alles, wonen, evenementen en bedrijvigheid, tegelijkertijd te doen. Dat gaat nooit werken, aldus de SP. De VVD vroeg zich af of de gemeente de aanpassingen die nu nodig zijn niet eerder had kunnen zien aankomen. Volgens de VVD zien veel bedrijven in het gebied door alle regels het bos niet meer. De ChristenUnie deelde dat standpunt en zette vraagtekens bij de snelheid, waarmee het bestemmingsplan was vastgesteld en de omvang van het bestemmingsplan.

Dat het zou gaan om kleine aanpassingen en zoveel mogelijk overleg valt volgens GroenLinks niet te rijmen met de reactie van de directeur van Lijm & Cultuur. De CDA-fractie wilde van wethouder Zwart onder meer weten wat het betekent als de wijzigingen worden teruggedraaid. De PvdA vond het lastig positie kiezen bij zulke tegenstrijdige verhalen en voor STIP was het duidelijk dat er veel onduidelijkheden zijn.

Onafhankelijk Delft vroeg de wethouder wie het meest gediend is bij de aanpassingen in het herstelbesluit; de ondernemers of de gemeente. Volt zei verbaasd en teleurgesteld te zijn, omdat bij Lijm & Cultuur het gevoel bestaat dat de gemeente kan shoppen in regels.

Gesprek

Wethouder Zwart noemde het na de afweging van alle belangen een pijnlijk besluit dat niet aan alle bedrijven in Schieoevers Noord groei geboden kan worden. In de verweerschriften die de gemeente kreeg op het bestemmingsplan stonden volgens de wethouder ook dingen die bij het maken van het plan nog niet bekend waren. Ondernemers worden zoveel mogelijk tegemoetgekomen en bij Lijm & Cultuur gaat het volgens de wethouder om het verduidelijken van zaken. Dat dat niet zo wordt ervaren, is voor wethouder Zwart reden om er nog eens goed naar te kijken. Ook beloofde ze de commissie om nog eens inhoudelijk het gesprek aan te gaan met Lijm & Cultuur.

D66 vond het goed om te horen dat de wethouder de zorgen van de inspreker serieus neemt. STIP sloot zich daarbij aan en deelde ook de opmerking van D66 dat herstelwijzigingen moeten verduidelijken en niet moeten vertroebelen. De PvdA liet weten liever alle zienswijzen af te wachten, zodat een oordeel kan worden gegeven over het totale plaatje.

Aan het eind van het debat lieten de fracties van CDA, Hart voor Delft, ChristenUnie en VVD weten dat ze in de raadsvergadering op donderdag 7 december bij dit onderwerp wellicht moties indienen.

Beheerplan wegen

In de commissie werd overwegend positief gereageerd op het voorstel Beheerplan wegen 2024-2027. Dit plan geeft inzicht in de manier waarop de komende vier jaar wegen (openbare wegen, fietspaden, parkeerplaatsen, trottoirs en ander verhard oppervlak) in Delft worden onderhouden. D66 sprak over een prima plan, PvdA over een consistent plan, de VVD over een goed plan en GroenLinks over een goed en consistent plan.

Enkele fracties, waaronder D66, Volt en STIP spraken hun waardering uit dat in het beheerplan ook aandacht is voor toegankelijkheid (voorkomen en repareren van kapotte trottoirs) en klimaatadaptieve maatregelen (parkeerplekken van waterdoorlatend beton). GroenLinks zei in het beheerplan hergebruik van materialen te missen, maar dat ‘gemis’ wees wethouder Frank van Vliet toe aan de vanzelfsprekendheid dat Delft asfalt en straatstenen altijd al repareert met hergebruikte materialen.

Onafhankelijk Delft en VVD deelden hun zorg met de commissie over de risico’s die in het beheerplan worden benoemd, zoals gebrek aan personeel en stijgende onderhoudskosten. Onafhankelijk Delft gaf aan in de komende raadsvergadering hierover wellicht een motie in te dienen.

Voorkeursrecht

De twee voorstellen Vestigen voorkeursrecht gemeente (Wvg) op Schieweg 13 in Schieoevers Noord en Vestigen voorkeursrecht percelen Certitudo op basis van Wvg zijn door de commissie ook toegevoegd aan de bespreekagenda van de raadsvergadering op donderdag 7 december. Het vestigen van een voorkeursrecht geeft de gemeente het eerste recht van koop. Daarmee worden ongewenste ontwikkelingen in een gebied of een terrein waar de gemeente al plannen voor heeft voorkomen.

Schieweg 13 in Schieoevers Noord is de plek waar Delft van plan is om de Gelatinebrug over de Schie en het Schiepark aan te leggen. De percelen van het failliete Certitudo aan de Tanthofdreef en Motorenweg moeten de ontwikkeling van de Strip in Schieoevers Noord mogelijk maken.

Hart voor Delft uitte twijfels over het voorkeursrecht op Schieweg 13. Die fractie is tegen de aanleg van de Gelatinebrug en liet weten voor de komende raadsvergadering te gaan nadenken over een motie of amendement. D66 overweegt een motie of amendement op het voorstel Certitudo. Die fractie wil inzicht in de eventuele financiële risico’s voor de gemeente.