Camera’s en jeugdwerkers tegen overlast Papsouwselaan

29 september 2023 – Burgemeester Marja van Bijsterveldt heeft in de oordeelsvormende vergadering van de commissie Economie, Financiën en Bestuur op donderdag 28 september bekendgemaakt dat ze van plan is om cameratoezicht en jeugdwerkers in te zetten tegen de overlast van hangjongeren in de Papsouwselaan.

Aan het begin van de zomer drong de ondernemersvereniging al aan op maatregelen tegen de groep jongeren die zorgt voor vernielingen, diefstal en intimidatie. Na extra handhaving en politie-inzet nam de overlast wat af, maar het probleem is zo hardnekkig dat volgens de burgemeester cameratoezicht nu noodzakelijk is. Afspraak is dat ze de raad van dergelijke maatregelen op de hoogte houdt. De burgemeester liet de PvdA-fractie weten dat ze nog niet weet voor hoe lang ze het cameratoezicht wil instellen.

In de commissie waarschuwden onder andere D66, Hart voor Delft en PvdA dat cameratoezicht kan leiden tot een waterbedeffect en dat de overlast zich kan verplaatsen naar een andere plek in de stad. Dat is volgens de burgemeester de reden dat er ook geld wordt uitgetrokken voor de inzet van extra jeugdwerkers en het openstellen van The Mall in de avonduren. Jongeren kunnen daar nu slechts één avond per week terecht. Ook in het jongerencentrum moet begeleiding zorgen dat de overlast in de buurt afneemt.

Metropoolregio

De gemeenteraad van Schiedam besprak vlak voor de zomervakantie op initiatief van de VVD-fractie in die stad de motie Geef de gemeenteraden zeggenschap in de MRDH. De motie was door alle partijen ondertekend en werd unaniem door de Schiedamse raad aangenomen en doorgestuurd naar de andere 20 gemeenteraden die ook deelnemen in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

De metropoolregio is een vorm van lokaal verlengd bestuur. De 21 gemeenten hebben in 2015 afspraken gemaakt dat dit bestuurlijke samenwerkingsverband voortaan besluiten kan nemen over het economisch vestigingsklimaat en over het openbaar vervoer in de regio. Met het openbaar vervoer in de metropoolregio is 600 miljoen euro gemoeid. Raadsleden kunnen via hun eigen lokale bestuur en hun vertegenwoordigers, die in de twee MRDH-commissies zitten, meepraten maar ze kunnen geen besluiten nemen.

De Schiedamse motie vraagt het algemeen bestuur van de metropoolregio te onderzoeken of een regioraad een betere invulling geeft aan de gemeenschappelijke regeling en een scenario uit te werken om voor de vervoerscommissie naar Amsterdams voorbeeld over te stappen naar een regioraad.

In de commissievergadering werd door diverse fracties aarzelend op de Schiedamse motie gereageerd. De Delftse delegatie lichtte toe dat de metropoolregio aan de vooravond staat van een uitgebreide evaluatie die in 2025 gereed moet zijn. Daarin zou wat de Delftse fracties betreft ook gekeken moeten worden naar het democratisch proces binnen de MRDH en of er ook andere bestuursvormen zijn die het democratisch gehalte van de MRDH, anders dan een regioraad, kunnen opkrikken.  

In het Delftse debat riep de Schiedamse motie vooral veel vragen en aandachtspunten op. Zo kaartte de CDA-fractie onder meer de toenemende werkdruk voor raadsleden aan als ze hun gemeente gaan vertegenwoordigen in een regioraad. En welke raadsleden moeten dat dan zijn, vroegen andere fracties zich af. De SP noemde het instellen van een regioraad een goed plan. Die partij sprak zich van meet af aan uit tegen de MRDH in zijn huidige vorm. Ook Onafhankelijk Delft zei geen grote fan te zijn van de MRDH.

De VVD gaf de indruk in de volgende raadsvergadering de Schiedamse motie te willen indienen, maar de fractie hield de kaarten tegen de borst. De VVD-fractie zei die optie te willen openhouden, omdat ze net als andere partijen in de commissie ook breder wil kijken naar andere bestuursvormen die de MRDH democratischer maken.

De ChristenUnie en GroenLinks stelden voor dat de Delftse MRDH-delegatie een bespreeknotitie opstelt die kan dienen om in een later stadium dieper in debat te gaan over het reilen en zeilen van de MRDH. Die notitie kan dan ook dienen als input voor de komende evaluatie van de metropoolregio.

Wat STIP betreft, komt er geen regioraad. STIP zei net als andere fracties voorstander te zijn van het verbeteren van de democratische structuur en meer betrokkenheid van de raad.  Volt liet weten graag mee te praten over democratische vernieuwing. Maar een regioraad zoals in Amsterdam hoeft niet van Volt, omdat die monistisch is. Dat betekent dat in die raad naast raadsleden ook wethouders zitten en dat is niet dualistisch zoals de gemeenteraad zelf wel is.

De PvdA zei bang te zijn dat in een regioraad Rotterdam en Den Haag meer zeggenschap krijgen dan de andere gemeenten en dat het belang van Delft tussen de twee grootste steden in komt te staan. Hart voor Delft pleitte voor een gekozen regioraad. Wethouder Martina Huijsmans zei begrip te hebben voor het verlangen naar iets nieuws, maar ze adviseerde de commissie om daar zorgvuldig over in gesprek te gaan.

Wat burgemeester Van Bijsterveldt betreft moeten de verwachtingen over een regioraad niet te hoog ingezet worden. Ze herinnerde de tijd van het stadsgewest Haaglanden, waarin over meer zaken dan in de MRDH besluiten werden genomen. Ook toen bleek het lastig om alle gemeenten op een lijn te krijgen en was er van betrokkenheid van bewoners weinig sprake.

GroenLinks concludeerde dat er een bespreeknotitie komt, met daarin de voor- en nadelen van een regioraad en mogelijke andere meer democratische bestuursvormen, waarbij raadsleden en bewoners meer betrokken zijn.

Stedin

Het voorstel Toetreding staat tot Stedin Holding is door de commissie als hamerstuk toegevoegd aan de agenda van de raadsvergadering van donderdag 2 november.

De Nederlandse staat wil 500 miljoen euro investeren in Stedin om de kredietwaardigheid en kapitaalbehoefte van de netbeheerder te verbeteren. Stedin is een overheidsbedrijf met gemeenten, waaronder Delft, als aandeelhouders. Met de kapitaalinjectie wordt de staat ook aandeelhouder en wordt het aandeelhouderschap van Delft verhoudingsgewijs een stukje kleiner. Dat betekent minder dividend.

Het college stelt de raad voor om voor nu geen gebruik te maken van het voorkeursrecht om als zittende aandeelhouder aandelen bij te kopen ter voorkoming van verwatering van het aandelenbelang. Dat voorstel riep wat vragen op bij onder andere VVD en Hart voor Delft. Wethouder Huijsmans verzekerde de commissie dat Delft bij een eventuele volgende investering van het rijk opnieuw al dan niet gebruik kan maken van het voorkeursrecht. Volgens de wethouder is er geen sprake van grote verschuivingen of lastige situaties in de begroting.

Kijk de vergadering terug