Commissie buigt zich over Metropoolregio

25 september 2023 – De commissie Economie, Financiën en Bestuur komt op donderdag 28 september bij elkaar om in de oordeelsvormende vergadering te praten over onder meer de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). De vergadering begint om 19.30 uur en worden gehouden in de raadszaal in het stadhuis op de Markt.

De bestuurlijke stand van zaken in de metropoolregio wordt maandelijks in deze commissie besproken, maar deze keer bespreken de fracties ook de motie Geef gemeenteraden zeggenschap in de MRDH die de gemeenteraad van Schiedam heeft aangenomen.

De fractie van GroenLinks wil samen met de andere fracties nadenken over opties om het democratisch proces van de MRDH verder te verbeteren. In de motie pleit Schiedam te onderzoeken of een regioraad een betere invulling kan geven aan de metropoolregio dan de huidige commissie Vervoersautoriteit. In een regioraad kunnen raadsleden toetreden tot het algemeen bestuur van een gemeenschappelijke regeling.

Verder bespreekt de commissie een voorstel van het college over Stedin. Het kabinet is van plan om  500 miljoen euro in het regionale netwerkbedrijf Stedin te investeren. Dat gebeurt op verzoek van Stedin om voldoende te kunnen blijven investeren in het elektriciteitsnet. De gemeente Delft heeft momenteel aandelen in Stedin en is daarom belanghebbende.

Wanneer u tijdens het overlegdeel van de vergadering wilt inspreken op een van de agendapunten kunt u zich tot op de dag van de vergadering tot 12.00 uur aanmelden bij de griffie. Belangstellenden kunnen de vergadering bijwonen in de raadszaal of thuis bekijken via de uitzending op de website van de gemeenteraad.

Agenda en uitzending commissie Economie, Financiën en Bestuur