2 juni 2023 – In de oordeelsvormende vergadering van de commissie Ruimte en Verkeer is door de fracties lang en uitgebreid gediscussieerd over het rapport Toekomstbeeld fietsparkeren Delft. De gemeente heeft dit onderzoek laten uitvoeren, omdat er nu al een tekort is van 2000 fietsparkeerplekken. Dat tekort neemt, naarmate de stad de komende decennia verder groeit, in de binnenstad toe tot tussen de 4400 en 8800 in 2040.
Het college heeft naar aanleiding van het onderzoek ook een handelingsperspectief opgesteld. Daarin stelt het college voor om voor de korte termijn de meest urgente problemen aan te pakken. Dit zijn: rondom de Beestenmarkt en de Kromstraat tijdens uitgaansavonden, op de Burgwal en Brabantse Turfmarkt tijdens de opbouw van de markt en op het Vesteplein. Voor de lange termijn wil het college de toestroom van fietsen naar de binnenstad verlagen en tegelijkertijd onderzoeken waar er grote fietsparkeergarages kunnen komen.
Fietsersbond
De vertegenwoordiger van de Fietsersbond Delft zei in zijn inspreekminuten het een slecht idee te vinden om fietsparkeren in een deel van de binnenstad te verbieden. Volgens de Fietsersbond zou er een parkeerfonds moeten komen voor alle vervoersmiddelen en moet de gemeente zorgen voor aantrekkelijke parkeervoorzieningen die goed te vinden zijn. De inspreker die namens de Belangenvereniging Oude en Nieuwe Delf zijn zegje deed spraak de vrees uit dat de binnenstadbewoners hun autoparkeerplekken op straat kwijtraken en er fietsnietjes op die parkeerplekken voor terug krijgen. De belangenvereniging zou liever eerst een integrale mobiliteitsvisie zien en daarna maatregelen voor het fietsparkeren.
Handhaving
Veel fracties spraken vol lof over de kwaliteit van het onderzoek en kwamen met eigen ideeën en wensen om vooral op de korte termijn het parkeerprobleem aan te pakken. Door het extreme gebrek aan fietsparkeerplekken moet wat STIP betreft de handhaving pas in actie komen, nadat de extra voorzieningen voor fietsen geregeld zijn. Fietsers moeten volgens STIP een alternatief hebben om hun tweewielers ergens anders te stallen.
Lopen
Bij Hart voor Delft had het onderzoek veel vragen opgeroepen. Die fractie wilde onder meer weten of de voetganger nog wel op één staat in Delft als hij of zij struikelt over de fietsen die op de stoep staan. Het weghalen van weesfietsen zou volgens Hart voor Delft al een deel van het probleem oplossen. Hart voor Delft is ook voorstander van een grote ondergrondse fietsgarage en hield een pleidooi om fietsers te laten lopen tijdens de openingstijden van de winkels. De VVD deelde de zorg van de binnenstadbewoners dat blik (auto’s) wordt ingeruild voor blik (fietsen) als de binnenstad verder autoluw wordt gemaakt. De VVD is voor een onderzoek naar een fietsparkeergarage onder de Markt. De SP zou fietsers het liefst buiten de binnenstad houden en die fractie drong er bij het college op aan om bij de uitwerking van de plannen bewoners mee te laten praten.
Volgens D66 valt er niet aan te ontkomen dat Delft in de toekomst grote (ondergrondse) voorzieningen krijgt waar fietsers hun fiets kunnen stallen. Net als STIP merkte D66 op dat fietsers wel een alternatief moeten hebben als ze worden aangesproken door handhavers, maar volgens D66 hoeft dat niet te betekenen dat er voorlopig niet wordt gecontroleerd. Als het aan D66 ligt maakt het college vaart met de uitwerking van de plannen en moet de raad durven investeren. Omdat een groot deel van de fietsende Delftenaren student is, zou volgens Onafhankelijk Delft de TU Delft mee moeten denken over een oplossing voor het fietsprobleem.
Meer ruimte
De PvdA wees er onder meer op dat het fietsprobleem zich niet alleen voordoet in de binnenstad, maar ook in andere wijken. De fractie zei te snappen dat er op korte termijn iets aan de knelpunten gedaan moet worden, maar zei ook voorstander te zijn van grootschalige oplossingen. Net als de Fietsersbond liet de PvdA weten dat stallingen goed vindbaar moeten zijn en dat de fractie liever meer fietsen in parkeervakken ziet dan auto’s. Minder fietsen en meer ruimte in de binnenstad betekent volgens GroenLinks dat die ruimte zoals op het Vesteplein beter benut kan worden. Bij het zoeken naar oplossingen moet het college volgens GroenLinks veel aandacht geven aan communicatie en experimenten niet schuwen. Het CDA stelde dat Delft een echte fietsstad is en dat er veel valt te winnen met handhaving. Een deel van de oplossing ligt volgens de CDA-fractie ook bij het betrekken van de ondernemers bij de fietsparkeerstrategie.
Warenmarkt
De ChristenUnie bekeek het probleem vanuit een andere hoek, want volgens die fractie is Nederland een fietsland, Delft een fietsstad en dat betekent dat er veel fietsen op straat te zien zijn. Het verplaatsen van voorzieningen zoals de warenmarkt op donderdag en zaterdag naar andere plekken in de stad zou volgens de ChristenUnie de toestroom van fietsers naar de binnenstad kunnen beperken. Fietsen moet volgens Volt niet beperkt worden, want fietsen is mooi. De gemeente zou meer moeten inzetten op deelfietsen, want die zijn volgens Volt een belangrijk onderdeel van de energietransitie.
Fijn probleem
Wethouder Martina Huijsmans hield de commissie voor dat Delft met het tekort aan fietsparkeerplekken een fijn probleem heeft en dat het heel mooi is dat Delft een aantrekkelijke fietsstad wil zijn. Tegelijkertijd erkende ze dat Delft een urgent probleem heeft dat de leefbaarheid onder druk zet. Ze legde nog een keer uit dat in Delft de voetganger op één staat en dat de fiets als vervoermiddel op één staat. De wethouder verzekerde de commissie dat bij het uitwerken van plannen en het zoeken naar oplossingen bewoners en ondernemers worden betrokken en dat voor de lange termijn ook ondergrondse en grootschalige garages als mogelijkheid worden onderzocht. Ook de mogelijkheid dat fietsers in bestaande parkeergarages hun fiets kunnen stallen, sloot de wethouder als optie voor de lange termijn niet uit. Wel wees ze erop dat de helling in de bestaande garages gevaarlijk is voor fietsers. Na de zomer verwacht wethouder Huijsmans de raad te informeren over de mobiliteitsagenda met daarin ook de stappen voor de korte termijn fietsparkeer oplossingen.
Aan het eind van het debat lieten STIP en Volt weten dat ze moties overwegen. Hart voor Delft, GroenLinks en VVD zeiden dit onderwerp voor intern beraad mee terug te nemen naar hun fracties. De gemeenteraad bespreekt het verder in de vergadering op donderdag 15 juni.
Isolatieplan
Het Nationaal Isolatieprogramma is in april 2022 gepresenteerd om slecht geïsoleerde huur- en koopwoningen snel en slim aan te pakken. Het doel is om 2,5 miljoen woningen in Nederland te isoleren tot en met 2030. Zo wordt energie bespaard, wordt de energierekening lager en zijn woningen voorbereid op de aardgasvrije toekomst.
Gemeenten zijn aan zet om isoleren te versnellen. De ontwikkeling van een isolatieplan werd ook al aangekondigd in het Warmteplan Delft 2021. In Delft dienen vóór 2030 ongeveer 10.000 bestaande woningen te worden geïsoleerd naar minimaal energielabel C. Uiteindelijk moet in 2050 elke woning in Delft minimaal energielabel C hebben.
Energieambassadeurs
In het voorstel Isolatieplan Delft 2023 beschrijft het college hoe met een breed pakket aan maatregelen de komende jaren wordt gedaan om in 2050 25.000 van de 55.000 woningen in de stad voldoende geïsoleerd te krijgen. Het college wil dat onder meer doen door zes energieambassadeurs in zes wijken aan het werk te zetten, woningeigenaren te informeren en door isoleren waar nodig te subsidiëren.
Een goed plan oordeelde een inspreker namens de belangenverenigingen uit de binnenstad. Maar hij zette een kanttekening bij de inzet van energieambassadeurs. Volgens het plan gaan zij actief de interactie aan met de wijkbewoners, ontwikkelen ze wijkspecifieke acties en slaan ze de communicatieve brug tussen wijkbewoners en gemeente. Campagnes en acties zijn volgens de belangenverenigingen niet voldoende. De inspreker pleitte voor een uitbreiding van de beschikbare capaciteit om het directe contact van de energieambassadeurs met bewoners mogelijk te maken.
Complimenten
Kanttekeningen én complimenten waren er ook van de fracties. De SP vond het Isolatieplan niet tegenvallen. Volgens de SP straalt het plan de bedoeling van de gemeente uit om actief te gaan signaleren. De partij had echter liever gezien dat de gemeente ook zelf aan de slag zou gaan met het collectief isoleren van woningen. De SP vreest dat veel bewoners zonder hulp niet in staat zijn hun woning zelf te isoleren.
GroenLinks, STIP en VVD spraken hun waardering uit voor het plan. GroenLinks vroeg het college hoe de woningcorporaties huurders gaan helpen. STIP wees op de 10.000 woningen die de komende zeven jaar onder handen moeten worden genomen en het belang van contact met bewoners. De VVD liet net als diverse andere fracties weten sceptisch te zijn over het groeiend aantal balies en loketten waar bewoners terecht kunnen.
Beleggers
De ChristenUnie stelde vast dat de gemeente veel energie stopt in het isolatieplan. Die fractie vroeg aandacht voor institutionele beleggers die binnen verenigingen van eigenaren over de streep getrokken moeten worden om woonblokken te isoleren. Volt wilde weten hoe het college de raad gaat informeren of het isolatieplan op schema ligt. Hart voor Delft, D66 en CDA vroegen wethouder Maaike Zwart wat de gemeente gaat doen met andere gebouwen zoals scholen en kantoren. De PvdA zei erg tevreden te zijn over het plan en Onafhankelijk Delft wees op het belang van goede communicatie.
Immense opgave
Wethouder Zwart beloofde de commissie dat de raad tweemaal per jaar wordt geïnformeerd over de voortgang van het Isolatieplan. De samenwerking tussen woningcorporaties en de gemeente wordt nog nauwer en ze sprak over een zoektocht hoe de informatiebehoefte van bewoners wordt afgestemd met informatieaanbieders zoals 015 Duurzaam en het energieloket. De wethouder sprak verder over de immense opgave die Delft te wachten staat; we gaan de halve stad renoveren en verbouwen. Daarnaast wees ze de commissie dat het college nu bezig is met de uitwerking van het plan en dat het nu om woningen gaat en nog niet om andere gebouwen.
STIP liet weten het voorstel met de fractie te gaan bespreken over het benaderen van individuele bewoners. Als dat fractieberaad leidt tot een motie praat de raad in de vergadering op 15 juni verder over dit voorstel.
Bestemmingsplan
Het voorstel Bestemmingsplan Maria Duystlaan is door de commissie als hamerstuk toegevoegd aan de agenda van de komende raadsvergadering. SP en VVD hadden opmerkingen over parkeren, maar zij lieten weten niet van plan zijn om moties in te dienen.
Dit plan staat op de plek van het voormalige zwem- en squashcentrum de bouw mogelijk van de nieuwe Jan Vermeerschool, een kinderopvang en woningen en op de plek van de huidige school komen een zwem- en sportcentrum en woningen.
Energie in de wijken
De fracties van D66, VVD en GroenLinks gaan de komende weken kauwen op het voorstel Energie in de wijken dat in de commissie werd besproken. In dit voorstel beschrijft het college hoe ze de komende tijd met maximaal vijftien miljoen euro wil bijdragen aan de warmte-uitvoeringsplannen, het Isolatieplan en het Open Warmtenet. In de commissie werd kritisch gereageerd op de financiële onderbouwing van het voorstel.
Verschillende fracties vroegen en kregen van wethouder Zwart een concrete en specifieke uitleg over de besteding van het geld, maar in het voorstel lazen ze die uitleg niet terug. Over de 5,5 miljoen euro voor de warmte-uitvoeringsplannen staat in het voorstel na de maatregelen op een later moment worden bepaald. Het voorstel is een uitwerking van de gelijknamige motie die door de raad is aangenomen, maar die motie is volgens GroenLinks en D66 nog niet afgedaan. GroenLinks stelde voor om de 5,5, miljoen in een pot voor de energietransitie te stoppen. Dat idee werd door enkele andere fracties, waaronder de PvdA als interessant bestempeld. De raad praat op 15 juni verder over dit voorstel.
Energiestrategie
De bespreking van de Regionale Energie Strategie (RES) plan van aanpak 2022-2026 en voortgangsrapportage 2023 werd door de commissie rond middernacht doorgeschoven naar de vergadering op donderdag 31 augustus.
Wielengahof
Aan het begin van de vergadering maakte een bewoner van de Wielengahof gebruik van de mogelijkheid om in de commissie in te spreken op een onderwerp dat niet op de agenda stond. De inspreker kaartte de wens van zijn veertien buurtgenoten aan om het snoeibeleid van de gemeente te veranderen. De bewoners dienden onlangs een petitie in, waarin ze wijzen op de nadelige effecten van de hoge bomen in hun straat: schaduw in de achtertuinen, minder lichtinval in de woningen, risico van stormschade en minder opbrengst van zonnepanelen.
In het Delftse Kwartiertje stelden ChristenUnie en Onafhankelijk hierover vragen aan wethouder Frank van Vliet. De wethouder liet weten dat de raad binnenkort het Beheerplan Groen ontvangt en dat het college op het standpunt staat de schaduwwerking van bomen belangrijker te vinden dan de opbrengst van zonnepanelen en geen aanleiding ziet om het beleid aan te passen.