Commissie buigt zich over Huisvestingsverordening

5 juni 2023 – In de oordeelsvormende vergadering van de commissie Sociaal Domein en Wonen wordt op donderdag 8 juni onder meer het voorstel Huisvestingsverordening Delft 2023 besproken. Deze verordening biedt de gemeente de mogelijkheid om de onevenwichtige en onrechtvaardige effecten van schaarste aan woonruimte te bestrijden. De commissievergadering begint om 19.30 uur.

In de huisvestingsverordening worden de woonruimteverdeling en voorrangsverklaringen geregeld. De vergunning voor woningvorming en de omzettingsvergunning beschermen de bestaande woningvoorraad. Daar wil het college nu opkoopbescherming en het beperken van gebruik van woningen voor toeristische verhuur aan toevoegen.

De commissie bespreekt in deze vergadering ook de notitie van de SP over de renovatie of sloop van woningen in de Indische Buurt. De SP vindt dat de woningen opgeknapt moeten worden. Een reactie van het college op de notitie wordt deze week verwacht.

Verder staat de nota Armoede op de agenda. Het college heeft deze nota opgesteld, omdat het armoedebeleid met daarin een visie, ambities en maatregelen niet in een beleidsstuk beschreven stond. De nota zorgt ervoor dat de raad het beleid beter kan controleren en dat bewoners weten wat de gemeente doet op het gebied van armoedebestrijding.

De commissie overlegt voorts over de collegebrief Stappenplan Regenboogstad. Hierin wordt beschreven welke doelen uit het actieplan Regenboogstad 2019-2022 zijn bereikt. De fracties kunnen in de vergadering hun zegje doen over het nieuwe actieplan voor de periode 2023-2026. Dit plan wordt ingediend bij het ministerie als subsidieaanvraag voor beschikbare Regenbooggelden.

Wanneer u tijdens het overlegdeel van de vergadering wilt inspreken op een van de agendapunten kunt u zich tot op de dag van de vergadering tot 12.00 uur aanmelden bij de griffie.

Belangstellenden kunnen de vergadering bijwonen in de raadszaal of thuis bekijken via de uitzending op de website van de gemeenteraad.