Raad akkoord met Beeldkwaliteitsplan Kabeldistrict

5 april 2023 – In de vergadering op dinsdag 4 april heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met het voorstel Beeldkwaliteitsplan Kabeldistrict Delft. Dat plan beschrijft hoe het terrein van de voormalige kabelfabriek er in de toekomst uit moet gaan zien met ruimte voor bedrijven, woningen, groen en buitenruimte.

Via een amendement van SP, Hart voor Delft, ChristenUnie en CDA werd er aan de achttien principes, waar ontwerpers van het toekomstige woon- en werkgebied rekening mee moeten houden, één toegevoegd.

Dat extra principe zegt: Leefbaarheid van de gebouwen en het gebied, alsook de sociale cohesie in de wijk zijn belangrijke aandachtspunten. Een wijk waarbinnen sociale steun, wederkerigheid, wederzijds respect en de verbondenheid binnen en tussen groepen geactiveerd en begeleid wordt.

D66, STIP en VVD stemden tegen het amendement, maar de meerderheid van de raad volgde de indieners van de motie in hun toelichting dat het kabeldistrict niet alleen een technisch hoogstandje wordt, maar ook een buurt, waarin allerlei verschillende mensen gaan wonen.

Sociaal

De sociale samenhang in deze toekomstige wijk kwam ook terug in de motie Sociaal beeldkwaliteitsplan Kabeldistrict Delft. Op STIP na stemden alle fracties voor deze motie die werd ingediend door ChristenUnie, CDA, SP, Hart voor Delft, GroenLinks en VVD. De motie vraagt het college onder meer om bij achterliggende documenten in het vervolg ook te verwijzen naar een openbaar ruimteplan en andere uitwerkingen op het gebied van toegankelijkheid, veiligheid, culturele diversiteit en sociaal inclusief leven.

Ook was er ruime steun voor de motie Groene gevels van belang voor een gezonde leef- en werkomgeving die werd ingediend door D66, Hart voor Delft en GroenLinks. De motie die door alle fracties, behalve de VVD, werd gesteund draagt het college op om in de uitwerking van bouwplannen de oproep voor meer groene gevels onder de aandacht te brengen bij marktpartijen.

Gelatinebrug

Het kabeldistrict ligt in Schieoevers, het deel van Delft waar de komende jaren heel wat gebouwd gaat worden. Al jarenlang wil Delft over de Schie de Gelatinebrug bouwen. Die is sinds 2013 opgenomen in het bestemmingsplan Schieoevers-Noord. Vier jaar geleden stelde de raad een investeringskrediet van 13,4 miljoen euro beschikbaar. Inmiddels is duidelijk dat de brug minstens tweemaal zo duur wordt. In de commissie Ruimte en Verkeer had dat al tot veel discussie geleid. Hart voor Delft kwam in de raadsvergadering met de motie Een brug te ver. Volgens die fractie zou het beter zijn om het plan voor de brug in de koelkast te plaatsen. Alle andere raadsfracties waren het daar niet mee eens en wezen de motie af.

CDA, Onafhankelijk Delft en ChristenUnie dienden de motie Geen people mover in plan Gelatinebrug in om het plan te beperken tot een brug voor fietsers en voetgangers en geen zelfrijdende voertuigen. De zelfrijdende busjes staan vanaf het begin in het plan voor de brug en zouden over een extra strook gaan rijden, maar nu die strook is geschrapt zou het volgens de indieners van de motie tot gevaarlijke situaties en ongelukken leiden als de busjes tussen de voetgangers en fietsers door moeten rijden. Net als STIP liet wethouder Martina Huijsmans weten dat ze de optie voor automatisch vervoer over de brug graag open wil houden. Ook Volt, D66 en GroenLinks deelden die mening. De overige fracties stemden voor de motie, maar die werd met één stem verschil (18 voor en 19 tegen) verworpen.

Verbonden partijen

Hoe kan de raad meer grip krijgen op verbonden partijen? Verbonden partijen zijn publieke en private rechtspersonen, waarin de gemeente Delft een bestuurlijk en een financieel belang heeft. De Delftse Rekenkamer zocht het uit en schreef het rapport Grip op verbonden partijen. De gemeenteraad stelde het voorstel van de commissie met aanbevelingen voor de raad en het college dinsdagavond unaniem vast.

Het amendement (Minimale) doelstellingen en uittreedprocedure Verbonden Partijen van CDA, ChristenUnie, PvdA, SP, VVD, Hart voor Delft en Onafhankelijk Delft werd ingetrokken. De indienende partijen waren tevreden met de toezegging van wethouder Huijsmans dat in de nog op te stellen nota Verbonden Partijen onder meer wordt opgenomen hoe de raad periodiek het gesprek kan voeren over de doelstellingen en het mogelijk uittreden uit regelingen waar Delft deel van uitmaakt.  Daarin wil de wethouder ook opnemen hoe het college de aanbevelingen van de rekenkamer gaat overnemen.

Avalex

Unaniem stemde de raad ook in met het voorstel Zienswijze tweede wijziging GR Avalex 2018. Regionaal reinigingsbedrijf Avalex heeft vooruitlopend op een nieuwe wet de tekst van de gemeenschappelijke regeling aangepast.

De raad had hierbij wel een aanvulling in de vorm van een amendement van Volt, Onafhankelijk Delft en CDA over de actieve informatieplicht.

Rietveld Theater

Niet alleen de Gelatinebrug wordt duurder, ook de renovatiekosten van het Rietveld Theater stijgen. Vorige maand werd met verbazing door diverse fracties gereageerd op de collegebrief over die verbouwing. Waarschijnlijk gaat die meer dan het dubbele kosten dan het budget dat de raad een jaar geleden bij het programma van eisen vaststelde.

De gemeenteraad stelde toen een budget 1,9 miljoen euro beschikbaar, maar na verder onderzoek in de voorontwerpfase blijkt nu dat er een investeringsbedrag van 4,1 miljoen euro nodig is om het voormalige schoolgebouw te verbouwen tot een toekomstbestendig pand voor podiumkunsten. Wethouder Frank van Vliet liet in de commissievergadering weten dat ambities en middelen in grote mate niet met elkaar stroken.

Er zou volgens de wethouder in de onderzoeken voor het programma van eisen onvoldoende zijn gekeken naar de samenhang van technische maatregelen en er werden gedurende het traject naar een conceptvoorontwerp voor het theater technische voorzieningen toegevoegd. Hij kondigde aan dat er drie scenario’s worden uitgewerkt.

In de raadsvergadering wilden CDA, ChristenUnie en STIP daar via de motie Verkenning renovatie door Rietveld het scenario aan toevoegen door de renovatie tegen veel lagere kosten door het theater zelf te laten uitvoeren. De wethouder zegde toe dat hij daarover in gesprek wil met de Stichting Rietveld Theater. Ook beloofde hij de fracties van STIP, ChristenUnie en GroenLinks erop toe te zien dat het Rietveld Theater een tijdelijke plek heeft in Delft, zolang de stichting nog niet beschikt over een permanent theater. Die drie partijen hadden de motie Zekerheid in tijdelijkheid ingediend.

De indieners van beide moties waren tevreden met die toezeggingen en trokken hun moties in.

De VVD gebruikte dit bespreekpunt om te vragen in hoeverre het college op financieel gebied nog wel in control is. De fractie wees op de budgetoverschrijdingen bij de VAK, museum Prinsenhof, de Gelatinebrug en de huisvesting van scholen. Nog niet bekende overschrijdingen zou het college volgens de VVD moeten melden. Samen met de andere oppositiepartijen Hart voor Delft, CDA, Onafhankelijk Delft, Volt en SP diende de VVD de motie Naar een financieel gezond Delft in. Coalitiepartij ChristenUnie steunde de motie, maar de overige vier coalitiegenoten D66, GroenLinks, PvdA en STIP stemden tegen de motie. Met 17 stemmen voor en 20 tegen werd de motie verworpen.

Hamerstukken

Via een klap met de voorzittershamer stemde de raad dinsdagavond in met de voorstellen Coördinatieprocedure bestemmingsplan Internationaal Georiënteerd Voortgezet Onderwijs (IGVO), Verklaring van geen bedenkingen Coenderstraat 41 afgeven, Vaststellen wijzigingen Verordening maatschappelijke ondersteuning Delft 2022, Eerste inrichting Mercurius College en Extra budget realisatie drie schoolgebouwen vanuit het IHP.

Ook het voorstel Regionale Realisatieagenda (RRA) Wonen Haaglanden werd zonder verdere bespreking door de raad als hamerstuk vastgesteld. Daarbij lieten de fracties van CDA, Hart voor Delft en VVD aantekenen tegen dit voorstel te zijn. Ook vanuit de SP en Onafhankelijk Delft werden stemverklaringen afgelegd.

PublicSpaces

Bij het vaststellen van de agenda stemde de raad ook in met het doorschuiven van het onderwerp PublicSpaces naar de volgende raadsvergadering. Een nieuw digitaal ecosysteem dat is gebaseerd op publieke waarden en waarbij gebruikers niet worden gezien als winstobject of bruikbare data, maar als gelijkwaardige partners die een gezamenlijk belang hebben. Dat is maar een klein onderdeel uit het manifest van het initiatief PublicSpaces om tot een beter internet te komen. 

De gemeente Amsterdam sloot zich in februari als eerste Nederlandse gemeente aan bij dit initiatief en in januari vroegen STIP, D66, GroenLinks, Onafhankelijk Delft en Volt aan het college om het manifest net als Amsterdam te ondertekenen. Het college antwoordde zich wel aan de uitgangspunten van het manifest te conformeren maar voor aansluiting bij PublicSpaces coalitie ziet het college geen rol voor Delft. STIP had in de commissievergadering een motie aangekondigd, maar de fractie krijgt nu meer tijd om die motie voor te bereiden.