Kijk in de wijk: ‘Laat zien hoe trots je bent op de wijk’

9 april 2023 – Commissieleden Kelly Schut (PvdA) en Jelger Groeneveld (D66) vertellen wat zij van de wijk Buitenhof vinden en waarom u op 18 april moet laten weten wat ú belangrijk vindt in uw wijk.

Commissieleden Kelly Schut en Jelger Groeneveld. (FOTO: Erwin Dijkgraaf)

Kelly Schut: ‘Ik ben sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 commissielid voor de Partij van de Arbeid.

Ik ben geboren in een piepklein huisje aan de smalle kant van de Buitenwatersloot. Later verhuisden we met het gezin naar de Roland Holstlaan. Ik was toen vijf jaar. Mijn ouders wonen er nog steeds. Ik woonde en ging naar school in Voorhof, maar Buitenhof was om de hoek en ik heb fijne jeugdherinneringen aan de wijk, ik ging onder meer zwemmen met vriendinnen in zwembad Kerkpolder. Ik heb gestudeerd in Leiden, was voor mijn werk veel in het buitenland en heb daarna een tijdje in Rotterdam gewoond. Ik werkte toen in Den Haag en tijdens corona kon ik niet met het openbaar vervoer. Ik ging daarom via Delft fietsend naar mijn werk. Elke keer dat ik langsfietste, dacht ik: ik wil weer naar huis. Ik woon nu twee jaar in de Van Bossestraat.

In 2020, midden in coronatijd, besloot ik om politiek actief te worden voor de PvdA. Ik vond dat ik via de politiek de stad het snelst kon leren kennen. Ik wil mij met name inzetten voor mensen in kwetsbare posities. Als politicus kom je overal. Je ontmoet inwoners, ondernemers en organisaties en uiteraard andere politici die soms fundamenteel andere ideeën hebben over de samenleving. Ik vind heel interessant om daarover te debatteren.

Tijdens het bezoek aan Buitenhof wil ik in contact komen met bewoners en ondernemers in de wijk. Na de eerste oproep kregen we al veel aanmeldingen. Ik hoor graag wat er goed gaat en wat er beter kan. Ik wil ook mensen spreken die mij laten zien hoe trots ze zijn op hun wijk en wat ze doen voor hun omgeving. Ik hoor ook graag wat hun zorgen zijn en wat wij als politici voor ze kunnen betekenen. Dat mag ook over losliggende stoeptegels gaan, want inwoners hebben vaak hele concrete zorgen. Soms kan de gemeente die snel oplossen en soms duurt het wat langer.

Tijdens het bezoek zijn er niet alleen raads- en commissieleden, maar ook vertegenwoordigers van woning-bouwcorporaties. En de wijkagent loopt ook mee. We kunnen bij een vraag dan snel schakelen.

We kunnen niet alles in een keer oplossen, maar we kunnen wel helpen om de mensen bij de juiste organisatie te krijgen. Ik was twee weken geleden in Die Buytenweye aan de Chopinlaan bij de aftrap van het programma ‘Wij West, gelijke kansen in Delft’. Wat een enthousiaste bewoners! Gelukkig is er de komende tijd ook geld voor beschikbaar via het NPLV, het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid van de rijksoverheid. Er gebeurt al veel en nu is de kans voor alle bewoners om mee te doen. Ik kijk er naar uit om zoveel mogelijk mensen te ontmoeten op 18 april in de Buitenhof.”

‘Ik ben benieuwd naar alle persoonlijke verhalen’

Jelger Groeneveld: “Ik ben sinds 2010 lid van D66 en hield mij de afgelopen jaren op landelijk niveau bezig met internationale thema’s. Dat deed ik als bestuurslid in de partij waarbij ik ook contact had met leden van de Tweede Kamerfractie. Tot voorjaar 2017 woonde ik in Den Haag, toen mijn echtgenote en ik een mooie woning vonden die aan al onze eisen voldeed. We wonen nu alweer zes jaar in Buitenhof-Noord, waar we het prima wonen vinden.

Het is een groene wijk en het heeft toch ook wel iets van een dorp. Het is misschien niet de mooiste wijk van Delft, maar wel eentje met een dorps karakter, vind ik zelf. Zo heb ik het ervaren toen ik als buitenstaander hier kwam wonen. Er wonen heel veel verschillende culturen in deze kinderrijke wijk. Er zitten bij mij zelfs drie basisscholen in de buurt. Ik kan er heerlijk wandelen met mijn hond en we zijn zelfs de enige wijk van Delft met een eigen zwembad.

Ik vond het een aantal jaar geleden belangrijk om een nieuwe stap te zetten en mij te gaan inzetten voor de lokale politiek. Ik was benieuwd wat ik kon doen op lokaal niveau. Zo schreef ik mee aan het lokale verkiezingsprogramma van D66 en ik stond op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Sinds februari van dit jaar ben ik commissielid en zet ik me op die manier in voor de stad. Wat leeft er in de buurten van Delft? Waar hebben de mensen zorgen over?

Wat vinden ze leuk aan hun wijk? Ik wil straks het verhaal van de Buitenhof van alle kanten horen, verhalen die je niet hoort als je in het stadhuis zit.

Daarom is dit bezoek goed voor alle raadsleden. Om uit het stadhuis te gaan, de wijken in. Ik wil alles te weten komen op 18 april als we het onder andere gaan hebben over veiligheid, wonen, sport, gezondheid en cultuur in de wijk. Wat vinden de bewoners hiervan, wat is voor hen belangrijk? Vraag het ons en we nemen de vragen mee terug naar de gemeenteraad om te kijken wat we voor de wijk kunnen doen. Wie meeloopt, kan ons direct vragen stellen.

Veel bewoners vinden het lastig om bijvoorbeeld in te spreken bij een commissievergadering of een vraag via de mail te stellen. Tijdens het wijkbezoek kan dat gewoon één-op-één. En weten wij het antwoord niet, dan vragen we het de wijkagent of de mensen van de woningbouwcorporaties die ook meelopen tijdens het bezoek. Ik hoop veel ideeën te horen van bewoners en ondernemers en waar ze naar toe willen met de wijk. Ik ben heel benieuwd naar alle persoonlijke verhalen uit Buitenhof.”