Raad stemt in met flexwoningen Mozartlaan

23 december 2022 – In de laatste vergadering van het jaar is de gemeenteraad op donderdag 22 december onder meer akkoord gegaan met het voorstel om aan de Mozartlaan 84 flexwoningen te realiseren voor Oekraïense vluchtelingen die al in Delft wonen, maar op andere plekken in de stad volgend jaar moeten verkassen.

Flexwoningen

De woningen worden vanaf begin volgend jaar de komende drie jaar gebruikt om deze groep ontheemden te huisvesten. Daarna bieden de flexwoningen woonruimte aan andere doelgroepen. VVD en Hart voor Delft hadden liever gezien dat de woningen op het terrein van de TU Delft neergezet zouden worden. In hun motie Flexwoningen op terrein TU Delft vroegen beide fracties het college ook om in de huisvestingsverordening op te nemen dat Delftenaren voorrang krijgen bij de toewijzing van sociale huurwoningen.

De motie kreeg geen steun van andere fracties. Het voorstel Flexwoningen Mozartlaan werd door een brede meerderheid van de raad aangenomen. VVD en Hart voor Delft stemden tegen.

Asielzoekers

Ook aan opvangplekken voor asielzoekers is nog steeds een groot tekort. Delft draagt sinds 3 september van dit jaar zijn steentje bij met de noodopvang aan het Manderspark. Op dit terrein van de TU Delft worden 220 asielzoekers opgevangen. Aanvankelijk zou dat voor vijf maanden zijn maar het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de gemeente samen met de TU Delft gevraagd die looptijd te verlengen tot vijf jaar en de capaciteit te verhogen met 200 plekken.

Het college heeft ja gezegd en de raad kreeg vorige week in de commissie Sociaal Domein en Wonen gelegenheid om wensen en bedenkingen te uiten bij dit collegebesluit. Omdat de noodopvang op het universiteitsterrein staat moet de TU Delft binnenkort de knoop doorhakken. Alle fracties spraken zich uit voor verlenging van de noodopvang.

In de raadsvergadering dienden VVD en Hart voor Delft de motie Bezint eer gij begint in. De twee fracties wilden het college daarmee onder meer opdragen om de opvang wel te verlengen, maar niet uit te breiden. Daarnaast zouden er volgens VVD en Hart voor Delft ook Oekraïners opgevangen kunnen worden.  De motie kon op weinig sympathie in de raad rekenen. Alle andere fracties stemden tegen de motie.

Studentenhuisvesting

De beantwoording door het college van schriftelijke vragen van STIP en D66 waren voor deze fracties en GroenLinks aanleiding om vorige week in de commissie met wethouder Schrederhof van gedachten te wisselen over het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting 2022-2030. D66 vroeg toen onder meer aandacht voor het blijvende tekort aan studentenwoningen in Delft. De fractie rekende voor dat zelfs na de bouw van 3500 extra woningen er in Delft een tekort blijft van ongeveer 2000 studentenwoningen.

Ook STIP wees op de enorme vraag van studenten naar onderdak in Delft. Als mogelijke oplossing zou volgens STIP de huidige hospitaregeling verruimd kunnen worden. Een woningeigenaar mag in Delft maximaal aan één persoon een kamer verhuren of maximaal twee, indien de woning groter is dan 180m2. Het pleidooi van STIP werd niet door alle fracties enthousiast ontvangen en ook wethouder Schrederhof gaf te kennen dat een verruiming van de huidige regels lastig is, omdat de gemeente er dan een flinke controletaak bijkrijgt.

Het debat in de commissie leidde in de raadsvergadering tot drie moties. STIP, ChristenUnie, SP en Volt dienden de motie Maak inwonen makkelijker niet moeilijker in. D66 en STIP kwamen met de motie Uitwerken Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting en daarnaast diende D66 met de ChristenUnie de motie Energiechecks bij huurteam in.

De motie om inwonen bij een hospita makkelijker te maken zou volgens de vier indienende fracties helpen om de schaarse woonruimte in Delft beter te benutten. De overige fracties plaatsten kanttekeningen en wezen onder meer op de campagne die de gemeente begin volgend jaar houdt om de bestaande hospitaregeling onder de aandacht te brengen. Het eventueel aanpassen of verruimen van die regeling hoort volgens Hart voor Delft bij de Woonvisie en ook de CDA-fractie wees naar de Woonvisie die volgend jaar wordt opgesteld. GroenLinks en PvdA lieten weten vooral benieuwd te zijn wat de campagne gaat opleveren.

Wethouder Karin Schrederhof hield de raad voor dat het verruimen van de hospitaregeling ook om een aanpassing vraagt van de Huisvestingsverordening. Die aanpassing is een flinke klus. Ook riep ze de raad op eerst de campagne af te wachten om daarna te bezien of een aanpassing van de verordening nodig is.

De andere twee moties nam de wethouder over. Ze beloofde bij het voorstel voor het huurteam te kiezen om energiechecks te betrekken bij de woningopnames en hiervoor dekking te zoeken. Ook zei ze bereid te zijn om het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting uit te werken door onder meer onderzoek te doen naar het tekort aan studentenwoningen in Delft en naar de raad te komen met een lokale vertaling van het actieplan.

De motie Maak inwonen makkelijker niet moeilijker werd verworpen door de raadsmeerderheid. Buiten de vier indieners kreeg de motie geen steun van de andere raadsfracties.

Onderwijshuisvesting

Met Hart voor Delft en VVD als enige tegenstemmers ging een ruime meerderheid donderdagavond ook akkoord met het voorstel Tijdelijke onderwijshuisvesting Stichting Islamitisch college. De titel van het voorstel werd echter via een unaniem aangenomen amendement van Volt gewijzigd in Units toevoegen als wissellocatie voor de uitvoering van het IHP.

Volt kwam met de wijziging, omdat die in de visie van de Volt-fractie meer recht doet aan de intentie van het voorstel. De te bouwen noodlokalen worden tijdelijk door het Islamitisch College gebruikt en voor de langere termijn door andere onderwijsinstellingen die met ruimtegebrek kampen.  

In de raad was er net als in de commissievergadering vorige week discussie of wethouder Schrederhof de raad voldoende had geïnformeerd over de extra negen ton die de bouw van de noodlokalen gaat kosten. Hart voor Delft stelde samen met VVD, SP en CDA in de motie Transparant en tijdig informeren van de gemeenteraad dat de wethouder dat niet had gedaan.

De wethouder wees in het debat op een eerdere discussie over de huisvesting van het Islamitisch College waarbij ze ervan uitging dat de vragen over de andere tijdelijke locatie van de school aan het Karrepad gingen. Ze beloofde dat misverstand uit de wereld te helpen door alle informatie voor de raad op een tijdlijn te zetten.

De motie kreeg de steun van Volt, maar niet van andere fracties in de raad en werd verworpen.

Actuele motie

De extreme gladheid van de afgelopen week waar vooral voetgangers veel hinder van ondervonden was voor PvdA en GroenLinks aanleiding om in deze vergadering de actuele motie Aandacht voor lopen in de gladheidsbestrijding in te dienen. De PvdA stelde in de toelichting op de motie dat in Delft de voetganger op één staat, maar niet in de winter. Dan staat de auto op één, want op de wegen wordt wel gestrooid maar op de looproutes nauwelijks.

Wethouder Frank van Vliet omarmde de motie en kondigde aan dat het college volgend jaar met een nieuw gladheidsbestrijdingsplan komt. De gemeenteraad stelt dat plan iedere vier jaar vast. De motie werd unaniem door de raad aanvaard.

Raadswissel

Aan het begin van de vergadering nam raadsvoorzitter Marja van Bijsterveldt afscheid van D66-raadslid Marijke Vuik. Vuik wordt de nieuwe landelijke voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland. Die functie kan ze niet met het raadswerk combineren. Brendan Analikwu werd direct na het afscheid benoemd tot raadslid namens D66.

Hamerstukken

Via een klap met de voorzittershamer stemde de raad onder meer in met de voorstellen Aanwendingen bestemmingsreserve Maatregelen coronacrisis, Legesverordening 2023 en Verantwoording fractievergoedingen 2021. VVD, Hart voor Delft en CDA lieten bij het voorstel 1e wijziging Verordening onroerendezaakbelastingen Delft 2023 aantekenen tegen te zijn. De VVD liet ook weten tegen het voorstel 2e wijziging Verordening kwijtschelding Delft 2013 te zijn. Bij het voorstel Wijziging verordening Startersleningen gemeente Delft verklaarde de SP tegen te zijn.