Gemeenteraad stelt besluit energietoeslag uit

23 september 2022 – De gemeenteraad heeft in de vergadering op donderdag 22 september nog geen besluit genomen over het voorstel Aanvraagprocedure energietoeslag voor burgers met een laag inkomen. Verschillende fracties probeerden via moties extra financiële steun te bieden aan de bewoners die de gestegen energiekosten niet meer kunnen betalen. Omdat het daarbij om een bedrag van tonnen gaat en de effecten van de rijksmaatregelen nog niet bekend zijn, wil wethouder Joëlle Gooijer de consequenties voor de gemeente de komende dagen op een rij zetten. Als dat is gebeurd, praat de raad in een extra vergadering verder over dit onderwerp.

De discussie in de raadsvergadering draaide grotendeels om de vraag wie in aanmerking zouden moeten komen voor financiële steun. De bijstandsnorm die Delft in het algemeen meestal hanteert, is 110%. Voor deze nieuwe regeling wil het college die norm direct instellen op 120%.

Een huishouden dat moet rondkomen van een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm kan van de gemeente 800 euro aan energietoeslag krijgen. Begin juli kondigde het kabinet aan dat dit bedrag wordt verhoogd naar 1300 euro. Delftenaren die al 800 euro ontvingen kunnen de resterende toeslag van 500 euro eind dit jaar op hun rekening verwachten.

Daarnaast werkt het college aan een tweede voorstel. Omdat de toegekende toeslag voor sommige Delftenaren niet toereikend is, wil het college de individuele bijzondere bijstand openstellen voor de gestegen energiekosten. In haar reactie op ingediende moties zei wethouder Gooijer de financiële consequenties van het verder verruimen van de regeling nog niet te kunnen overzien. Ook is nog niet bekend wat het tijdens Prinsjesdag aangekondigde pakket aan financiële steun betekent voor de gemeente.

Volt, SP en Onafhankelijk Delft dienden twee moties in met dezelfde titel, maar met verschillende opdrachten aan het college. Volgens de ene motie Toekennen energietoeslag tot 130% moet het college zo snel mogelijk de energietoeslag toekennen aan huishoudens tussen de 120% en 130% van het sociaal minimum. De andere gelijknamige motie werd laat in het debat aangepast en geeft het college de opdracht mee om dezelfde groep huishoudens van het sociaal minimum zo snel mogelijk een energietoeslag van 500 euro toe te kennen. De tweede motie leek op veel steun in de raad te kunnen rekenen.

STIP, ChristenUnie en CDA kwamen met de motie Eerlijke compensatie energiekosten. De drie partijen willen dat studenten zonder energiecontract en aantoonbaar gestegen energiekosten een beroep kunnen doen op de bijzondere bijstandsregeling die het college opstelt. In de motie Aanvullende energietoeslag voor lage inkomens vroeg Hart voor Delft aan het college te onderzoeken of de aanvullende 500 euro pas gekeerd kan worden, nadat bewijs van een stijgende energierekening is overlegd. De motie werd ingetrokken, nadat wethouder Gooijer duidelijk had gemaakt dat een individuele toets niet mogelijk is, omdat de energietoeslag een categoriale regeling is.  

In de komende extra raadsvergadering praat de raad alleen verder over de energietoeslag. De overige agendapunten handelde de raad donderdagavond wel af.

Subsidieverordening

Unaniem stemde de raad in met het voorstel Vaststellen Algemene Subsidieverordening gemeente Delft 2022. Om de vier jaar wordt deze verordening geëvalueerd. Sinds 2018 werden kleine wijzigingen doorgevoerd. Nu er sprake is van grotere technische aanpassingen wordt de oude verordening vervangen door de nieuwe.

CDA, Hart voor Delft en ChristenUnie kregen de steun van de voltallige raad voor hun motie Subsidies voor duurzaamheid. Die motie roept het college onder meer op om bij de eerste actualisatie van de Subsidieregeling te bekijken of het mogelijk is ook subsidies specifiek voor Delftse huishoudens op te nemen om duurzaam gedrag te stimuleren. Daarnaast stemde een ruime meerderheid van de raad in met de motie Naar een open en transparant subsidieregister. PvdA en STIP stemden tegen deze motie van VVD, D66, CDA en Onafhankelijk Delft. Het college moet vanaf 2023 op de website van de gemeente een subsidieregister publiceren, waarin te zien is aan welke beleidsdoelstellingen en beleidsprogramma’s van de gemeente de subsidie bijdraagt.

Hotel Leeuwenbrug

Een fout in de bouwvergunning leidde in april dit jaar tot het stilleggen van de nieuw- en verbouwplannen van hotel Leeuwenbrug aan de Koornmarkt. De renovatie bleek zo ingrijpend dat er een uitgebreide vergunningprocedure gevolgd moet worden. Om de bouwvergunning te kunnen verlenen zou de raad een verklaring van geen bedenkingen moeten afgeven. In de raadsvergadering ging een nagenoeg unanieme raad akkoord met de ontwerpverklaring van geen bedenkingen. Als er tijdens de komende inspraakperiode van zes weken geen zienswijzen worden ingediend, wordt de raad niet meer gevraagd om een definitieve verklaring van geen bedenkingen af te geven. Het college kan in dat geval daarover zelf een besluit nemen. Via een amendement van ChristenUnie, STIP en PvdA stemde een bijna voltallige raad ermee in om op die manier de procedure te versnellen. Dat geldt overigens niet alleen voor deze vergunningprocedure, maar ook voor andere lopende vergunningaanvragen die voor de invoering van de nieuwe Omgevingswet de raad nog passeren.

Verkeersregelsystemen

Op Hart voor Delft na gingen alle fracties akkoord met het voorstel Beheerplan Verkeersregelsystemen 2022-2025. Hierin staat hoe alle systemen die belangrijk zijn voor de bereikbaarheid en verkeersveiligheid in de stad worden onderhouden. Het oorspronkelijke voorstel van het college werd aangepast via het amendement VRI’s ook digitaal veilig. Dit amendement van PvdA, ChristenUnie, STIP, GroenLinks en Volt werd gesteund door alle overige fracties in de raad.

Wethouder Frank van Vliet had in de commissievergadering al verzekerd dat informatiebeveiliging een belangrijk aandachtspunt is in het beheerplan en dat het ook wordt meegewogen in de aanbesteding van verkeersregelsystemen. Door digitale veiligheid nu als criterium mee te nemen bij de aanschaf moet inbreuk op de veiligheid van dergelijke systemen worden voorkomen.

Gevel tot gevel

In de wijken Voorhof, Buitenhof en Tanthof worden de komende jaren grote rioolwerkzaamheden uitgevoerd. Van het budget dat de raad daarvoor heeft gereserveerd wil het college zes miljoen euro gebruiken om de straten waar de riolering is gerenoveerd opnieuw in te richten. In het voorstel Gevel tot gevel werkzaamheden openbare ruimte schrijft het college dat daarbij invulling kan worden gegeven aan ruimte voor groen, sporten en ontmoeting, een openbare ruimte die goed toegankelijk en verkeersveilig. Door werk met werk te maken, krijgen straten een 30 km-inrichting.

De raad ging unaniem akkoord met het voorstel. Daarnaast werden vier moties ingediend. De motie Tijd voor actie op groen van STIP, D66 en CDA kreeg de steun van alle overige partijen in de raad. De motie vraagt het college om een uitvoeringsprogramma Groen Delft op te stellen en om dit uiterlijk in het derde kwartaal van 2023 voor te leggen aan de raad.

Unanieme steun was er ook voor de motie Participatie bij gevel-tot-gevel-aanpak. In deze motie van CDA, VVD, D66 en Onafhankelijk Delft staat de oproep aan het college om bewoners van de straten die van gevel tot gevel worden heringericht actief te betrekken bij de voorstellen voor die herinrichting van hun straat. Het college moet de raad jaarlijks gaan rapporteren over hoe participatie plaatsvond en welke resultaten zijn behaald.

De motie Besteed geld waar het aan besteed moet worden die werd ingediend door Hart voor Delft kreeg de steun van Onafhankelijk Delft, SP en VVD. De motie vroeg het college om het gevel-tot-gevel-werk te verrichten binnen de bestaande ambtelijke capaciteit en de bestemde 500.000 euro aan personeelskosten te gebruiken voor de herinrichting van de betreffende straten. Een meerderheid van de raadsfracties verwierp de motie.  Op STIP na stemde de voltallige raad wel in met de motie Nieuw perspectief op straat. De fracties van D66, VVD, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, CDA en Volt dienden de motie in. Het college moet binnen een jaar een nieuw perspectief voor de Delftse straten ontwerpen met daarin aandacht voor zaken als toegankelijkheid, biodiversiteit, kinderspel, veiligheid en ontmoeting.

Parkeeruren

De motie van de CDA-fractie Kosteloos verhogen parkeeruren mantelzorgers in schrijnende gevallen is door de gemeenteraad unaniem aangenomen. Door een wijziging in het Uitvoeringsbesluit Parkeren Delft 2020 zouden mantelzorgers vanaf 1 november niet langer gratis het aantal parkeeruren van 600, maximaal tweemaal per jaar, kosteloos kunnen verhogen met een extra 200 uur. Via de motie wordt die wijziging nu teruggedraaid en kunnen in schrijnende gevallen mantelzorgers hun parkeeruren gratis uitbreiden.

Hondenrenveld

De motie Hekwerk rond een beperkt aantal hondenrenvelden van PvdA en Onafhankelijk Delft en de motie Hond in nood van Hart voor Delft werden niet in stemming gebracht. Aanleiding voor beide moties was het verzoek van een bewoner om in Buitenhof-zuid een omheind hondenrenveld aan te leggen. Het college wees dat verzoek resoluut af. In de raadsvergadering wees wethouder Frank van Vliet erop dat in beide moties de dekking ontbrak en hij riep de raad op om in de begroting ruimte op te nemen voor soortgelijke individuele verzoeken uit de stad. Voor de indienende fracties was dat reden om hun moties in te trekken met de intentie om er bij de begrotingsbehandeling op terug te komen.

Benoemingen

Aan het begin van de vergadering ging de raad akkoord met het voorstel van de werkgeverscommissie van de raad om Gerard van Egmond te benoemen tot interim-raadsgriffier. Burgemeester Marja van Bijsterveldt werd door plaatsvervangend raadsvoorzitter Gerrit-Jan Valk namens de raad gelukgewenst met haar herbenoeming als burgemeester van Delft. De gemeenteraad droeg haar eind vorig jaar voor voor een nieuwe ambtsperiode van zes jaar.

Voorts ging de raad akkoord met het voorstel van het college over de verdeling van de diverse bestuursfuncties in de Metropoolregio en andere gemeenschappelijke regelingen waar Delft deel van uitmaakt. De raad stemde eveneens in met het presidiumvoorstel om de periode van de stadsbouwmeester te verlengen tot 1 mei 2023.

Hamerstukken

Via een klap met de voorzittershamer ging de raad akkoord met de voorstellen Vaststellen wijzigingen Huisvestingsverordening Delft 2019 inzake KOTA en Vaststellen verordening financiële en materiele gelijkstelling onderwijs gemeente Delft 2022.