Raad bezoekt Tanthof

16 september 2022 – Op uitnodiging van Bewonersvereniging Heel Tanthof Delft (BHTD) is de raad donderdag 15 september op bezoek geweest in Tanthof. Samen met het bestuur van de BHTD hebben raads- en commissieleden een mooie route gewandeld langs verschillende aandachtspunten in de wijk.

Voorafgaand aan de wandeling genoten aanwezigen van een heerlijke maaltijd terwijl voorzitter William van Treuren de vereniging en de (bestuurs-)leden introduceerde. De bewonersvereniging stond vroeger bekend als Belangenvereniging Huiseigenaren Tanthof Delft. Tegenwoordig zet de vereniging zich niet meer alleen voor huiseigenaren in, maar ook voor huurders. De BHTD werkt daarbij nauw samen met andere initiatieven in de wijk, zoals bewonersinitiatieven of Stichting Welbevinden Delft. Ook gaan zij regelmatig in gesprek met partijen zoals de gemeente, de Klimaatmaat en Staatsbosbeheer.

Bewonersparticipatie is een belangrijk speerpunt voor de vereniging. Het bestuur werkt hard aan de zichtbaarheid van de BHTD in de wijk. Dit doen zij door het organiseren van ‘straathoekbijeenkomsten’. Tijdens zulke bijeenkomsten gaan zij met bewoners in gesprek over de leefbaarheid in de wijk. Op actuele thema’s voert de vereniging enquêtes of polls uit om de mening van bewoners te peilen. En sinds deze maand is er zelfs een inloopmoment: wijkbewoners kunnen iedere tweede woensdag van de maand tussen 11:00 en 13:00 uur in de huiskamer van wijkcentrum ‘De Hofstee’ in gesprek over belevenissen, zorgen, vragen en suggesties.

De eerste stop op de route was bij kinderboerderij en waterspeeltuin Tanthof. Daar wachtte de voorzitter van de Kinderboerderij in de Tanthof de groep op om wat over de stichting en de plannen voor de toekomst te vertellen. Bij winkelcentrum Dashof was aandacht voor toenemende leegstand en onveiligheid, maar ook voor de kansen die de ontwikkeling van Schieoevers bieden voor verbinding met Tanthof. Een positief aandachtspunt was het vernieuwen van de riolering in de Vogelbuurt-West in de omgeving van basisschool SpringWijs. Hier zijn wijkbewoners in hoge mate betrokken in het proces door de gemeente en is gelijktijdig de verbetering van de leefomgeving in de plannen meegenomen.

Bij winkelcentrum Bikolaan kwam overlast en onveiligheid aan de orde, maar werd ook gewezen op de kansen die de nieuwbouw van twee basisscholen in de buurt bied. Het laatste punt op de route was de aanleg van Warmtelinq aan de Kruithuisweg. Hier heeft de werkgroep Groen van BHTD mee kunnen praten over de plannen. Ook is over dit thema een bewonersavond geweest bij de Hofstee. Na deze laatste stop was er gelegenheid om na te praten bij de Hofstee en terug te blikken op een geslaagde avond.