Commissie verdeeld over winkeltijdenverordening

4 december 2020 – In de oordeelsvormende vergadering van de commissie Economie, Financiën en Bestuur is op donderdag 3 december door de fracties verdeeld gereageerd op het voorstel van het college om de winkeltijdenverordening aan te passen.

Aanleiding voor die aanpassing was de uitkomst van een bezwaarprocedure over een geweigerde ontheffing voor een avondwinkel. De oude verordening die dateert van 1996 bleek niet meer up to date en dat leidde volgens het college tot de conclusie dat er behoefte was aan een nieuwe verordening.

Daarin is onder meer opgenomen dat avondwinkels die nu nog een ontheffing hebben voor onbepaalde tijd, vanaf 1 maart 2021 in eerste instantie een jaar verlenging krijgen. Daarna geldt een ontheffingstermijn voor de duur van drie jaar. Na die drie jaar wordt het systeem geëvalueerd en worden de nieuwe ontheffingen verloot.

Het college acht dat wenselijk vanwege de schaarste in het ontheffingsstelsel, omdat Delft maximaal zeven avondwinkels toestaat. Bovendien volgt Delft daarmee de Europese regels. Delft telt nu zes avondwinkels. Avondwinkels mogen volgens de ontheffing ook nu al op bijna alle dagen van het jaar open blijven tot middernacht. Andere winkels kunnen in de regel tot 22.00 uur openblijven, behalve op zon- en feestdagen. Dan moeten ze om 20.00 uur dicht. 

Aan het begin van het debat hield een inspreker namens de avondwinkel in de Hugo de Grootstraat een pleidooi om de regels voor alle huidige avondwinkeliers gelijk te trekken. Ook zette zij vraagtekens bij de termijn van drie jaar, omdat die volgens haar te kort is voor winkeliers om investeringen terug te verdienen. Haar inbreng riep veel vragen op in de commissie over de argumenten van het college om over te stappen naar ontheffingen voor bepaalde tijd.

D66 vroeg wethouder Bas Vollebregt nog eens goed te kijken naar het overgangsrecht van de huidige avondwinkeliers. De SP uitte zich kritisch over het lotingsysteem, omdat dat ervoor kan zorgen dat avondwinkels hun ontheffing na vier jaar verliezen. Stadsbelangen Delft zei weinig te voelen voor de nieuwe verordening.

Langere openstelling op zondag

De VVD pleitte daarnaast, net als STIP, voor een algehele verruiming van de winkeltijden op zondagen. Beide fracties zouden graag zien dat de winkels in Delft ook op zon- en feestdagen tot 22.00 uur open kunnen blijven.

Het CDA voelt juist niks voor een verruiming van de winkeltijden op zon- en feestdagen. Die fractie wil dat de zondag iets minder een werkdag is dan andere dagen. Volgens de ChristenUnie valt er, ook zonder religieuze overwegingen, veel te zeggen voor een moment in de week dat het collectieve ritme bepaalt. De PvdA kon zich daar goed in vinden. Volgens de PvdA betekent twee extra openingsuren voor winkeliers niet dat ze meer vrijheid hebben, maar dat ze verplicht worden om open te blijven omdat andere winkeliers dat ook doen.

Groep Stoelinga en Onafhankelijk Delft steunden het pleidooi van STIP en VVD voor ruimere openingstijden. GroenLinks zei in een spagaat te zitten. Die fractie zei begrip te hebben voor de wens om de winkeltijden ook op zon- en feestdagen te verruimen. Tegelijkertijd wil GroenLinks er ook voor waken dat dat ten koste gaat van kleine winkeliers.

Wethouder Vollebregt beloofde voor de komende raadsvergadering met informatie te komen wat de technische en juridische mogelijkheden zijn om het overgangsrecht van de huidige avondwinkels gelijk te trekken. Hij erkende dat hij deels verbaasd was over de discussie in de commissie, omdat het voorstel om de verordening aan te passen grotendeels gaat over bestaande regels. Volgens de wethouder ontkomt Delft er door de Europese wetgeving niet aan om in geval van een beperkt aantal ontheffingen een termijn te koppelen aan die ontheffingen. Om te voorkomen dat via loting in de toekomst avondwinkels te dicht bij elkaar gaan concurreren, kan het college in uitzonderlijke gevallen een ontheffing weigeren zodat een spreiding over de stad gegarandeerd blijft.

De wethouder hield de commissie ook voor dat voor ruimere openingstijden op zon- en feestdagen ook gekeken moet worden naar het draagvlak. Om dat te meten ontbreekt het volgens hem op dit moment aan ambtelijke capaciteit.

Ondanks die woorden lieten bijna alle partijen in de commissie weten dat ze het voorstel verder in hun fracties gaan bespreken. STIP kondigde aan een amendement over de openingstijden op zondag te gaan voorbereiden. De VVD gaat dat ook doen. De SP en D66 gaan kijken of ze tot een amendement kunnen komen over het overgangsrecht voor de avondwinkels. Dit betekent dat het voorstel Verordening winkeltijden Delft 2020 in de raadsvergadering op donderdag 17 december verder wordt besproken.

Corona

In deze vergadering werd de commissie door burgemeester Marja van Bijsterveldt ook weer bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in de aanpak van het coronavirus. De regionale noodverordeningen hebben per 1 december plaatst gemaakt voor de Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19. De burgemeester liet onder meer weten dat het aantal besmettingen in Delft daalt en dat ook de druk op de ziekenhuizen in de regio iets afneemt. Daarnaast sprak ze over de noodzaak om de vreugdevuren tijdens de jaarwisseling in Delft af te gelasten. De burgemeester zei dat, afhankelijk van de coronamaatregelen, nog naar andere activiteiten wordt gezocht. Ze riep de Delftenaren op om in deze periode vooral de gezelligheid op te zoeken en niet het geweld.

In grote lijnen werd in de commissie positief gereageerd op de aanpak van het college. Het CDA vroeg aandacht voor de sociale impact van corona en de maatregelen van het college om eenzaamheid onder Delftenaren tegen te gaan. Vorig jaar deelde de gemeente daarvoor tablets uit aan ouderen, maar het aantal tablets werd via een motie beperkt tot 50. De raad betwijfelde of met tablets de eenzaamheid onder ouderen tegengegaan kon worden. Het CDA vroeg het college naar de omvang van eenzaamheid in Delft en naar de effectiviteit van de maatregelen die daartegen worden genomen. Wethouder Karin Schrederhof zei zich de woorden van het CDA ter harte te nemen en nog eens naar de motie te gaan kijken.

De PvdA werd door wethouder Schrederhof gerustgesteld dat er in de komende winterperiode voldoende coronaproof opvangplekken voor daklozen zijn geregeld in Delft. Onafhankelijk Delft wees op de mondkapjesplicht en de privacywetgeving die nu ingewikkeld is voor mensen met een medische beperking als zij gedwongen worden om te verklaren waarom ze geen mondkapje dragen.

De VVD pleitte nogmaals voor een solidariteitsfonds voor ondernemers. Wethouder Bas Vollebregt zei dat te willen bespreken met de Delftse ondernemers, maar hij temperde de verwachting dat de gemeente zelf zo’n fonds opricht. Volgens de wethouder ligt het initiatief bij de ondernemers. SP en Groep Stoelinga vragen aandacht voor online onderwijs. STIP zei blij te zijn met de extra steun voor de horeca. D66 complimenteerde, net als de VVD, de organisatoren van de digitale sinterklaasintocht. D66 hoorde van wethouder Hatte van der Woude dat de ventilatie in de nieuwe schoolgebouwen in orde is en dat de gemeente in gesprek gaat met scholen waar dat nog niet het geval is. De scholen draaien zelf voor het onderhoud op dat via cofinanciering ook deels door het Rijk wordt bekostigd.

De bespreking in de commissie leidde bij de fracties niet tot de behoefte om er in de raad verder over te praten.

Veiligheidscijfers

Bij de bespreking van de politiecijfers en de bevindingen uit de Veiligheidsmonitor en de gemeentelijke Omnibusenquête van 2019 draaide een deel van het debat om de vraag of de dalende criminaliteitscijfers komen door minder misdrijven of minder aangiftes. In 2019 werden er in Delft 5538 misdrijven geregistreerd.  In 2018 en 2017 waren dat er respectievelijk 5604 en 6177. Het aantal geweldsdelicten van 714 in 2019 nam af met achttien procent tegenover 867 in 2018. Het aantal woninginbraken daalde met 43 procent, naar 227. Daar staat tegenover dat het aantal fraudegevallen in allerlei vormen sinds 2012 met 60 procent is toegenomen.

Het veiligheidsgevoel in de Delftse wijken nam toe. De bewoners van de binnenstad voelen zich met 94 procent het veiligst. De bewoners van de Buitenhof voelen zich met 74 procent het minst veilig in Delft.

De fracties van VVD, Groep Stoelinga en CDA die om de bespreking hadden gevraagd spraken hun tevredenheid uit, maar uitten ook hun zorgen over de dalende bereidheid van de Delftenaren om aangifte te doen bij de politie. Burgemeester Van Bijsterveldt liet weten dat daar aandacht voor is en dat van steeds meer delicten ook online aangifte bij de politie kan worden gedaan. Ook legde ze uit dat er bij de meting van het veiligheidsgevoel van de Delftenaren niet alleen naar de politiecijfers wordt gekeken, maar dat dat gevoel via de Veiligheidsmonitor en de stadsenquête wordt gemeten.

Wat de PvdA betreft, heeft het veiligheidsgevoel van mensen ook te maken met hoe hun buurt eruit ziet en moet verloedering worden tegengegaan. De oplossing ligt volgens de PvdA in het sociaal domein. STIP wees op het belang van preventie en vroeg naar de mogelijkheid om studenten een rol te laten spelen in appgroepen. De burgemeester gaat dat onder de aandacht brengen van de studentenverenigingen. Onafhankelijk Delft zou een breder plan van aanpak willen zien voor de wijk Voorhof. GroenLinks vindt het versterken van de sociale cohesie in Delft belangrijk, omdat Delft daar minder op scoort dan de rest van Nederland. De ChristenUnie deelde de zorgen over de beperkte aangiftebereidheid.

De discussie in de commissie werd afgerond met de conclusie dat verdere bespreking in de raadsvergadering niet nodig is.

Hamerstukken

Het voorstel (lichte) Gemeenschappelijke Regeling archeologie Delft en Westland is door de commissie na een korte uitleg van wethouder Martina Huismans als hamerstuk toegevoegd aan de agenda van de raadsvergadering van donderdag 17 december. Hoewel de commissie niet happig is op gemeenschappelijke regelingen, zei de wethouder geen andere manier te zien om personeel en deskundigheid te delen met een andere gemeente.

In de procedurevergadering besloot de commissie dat het voorstel 3e Algemene Raads Begrotingswijziging (ARB) 2020 ook als hamerstuk aan de raadsagenda kon worden toegevoegd.

Uitloopvergadering

Tegen middernacht besloot de commissie dat het te laat was geworden om de voorstellen Concretisering programmering veld 2.5 Nieuw Delft en Aanvraag investeringssubsidie fonds 2040 Filmhuis Lumen nog te bespreken. Dit agendapunt is doorgeschoven naar de uitloopvergadering van de commissie. Die vergadering wordt gehouden op dinsdag 8 december.