6 september 2024 – Wethouder Maaike Zwart concludeerde donderdag 5 september in de oordeelsvormende vergadering van de commissie Ruimte en Verkeer dat ze nog nooit op één avond het woord participatie zo vaak had gehoord. De commissie besprak in deze vergadering niet alleen de Participatietrajecten Adaptieve Mobiliteitsagenda, maar het Rekenkamerrapport Energietransitie Duurzame participatie en dan waren er nog de twee insprekende binnenstadbewoners die hun ongenoegen deelden met de commissie over het gebrek aan participatie door de gemeente.
Geen onderhoud
De eerste bewoner gebruikte zijn inspreektijd om duidelijk te maken dat hij aanvankelijk bezorgd was over de uitbreiding van het autoluw-plusgebied en de invoering van een nul-emissiezone in de binnenstad. Door een gebrek aan participatie houdt de gemeente in zijn ogen geen rekening met zijn belangen, de belangen van zijn buren en van de stad, omdat klusbedrijven geen onderhoud meer kunnen plegen aan de monumentale panden als ze rondrijden in vervuilende bedrijfswagens. Dat onderwerp stond niet op de bespreekagenda van de commissie maar het luidde wel een vergaderavond waarin participatie centraal stond.
Ook de tweede inspreker van de avond hekelde het Delftse participatiebeleid en het gebrek aan informeren, mee laten denken en praten van bewoners in de binnenstad. Hij vertegenwoordigde Belangenvereniging De Oude en De Nieuwe Delf en reageerde op de collegebrief Participatietrajecten Adaptieve Mobiliteitsagenda. Een brief die leest alsof een leerlingen zijn eigen tentamen een dikke voldoende geeft, aldus de inspreker en ook door de fracties werd de inhoud van de brief kritisch ontvangen.
Toezegging
Wethouder Martina Huijsmans kwam met de brief de toezegging – van zo’n tien maanden geleden na – om de raad te informeren over het betrekken van bewoners bij verschillende verkeersprojecten die al zijn (eenrichting fietsverkeer Delflandplein en fietsstraat Adriaan Pauwstraat) en nog worden uitgevoerd (halteverplaatsing Martinus Nijhofflaan en verbreding fietspad Michiel de Ruyterweg). Het college schrijft onder meer dat bij het toepassen van de spelregels Delfts Doen er veel waardevolle lessen zijn geleerd over effectieve participatie en dat die hebben geholpen in het realiseren van succesvolle en breed gedragen projecten. De binnenstadprojecten waar de twee insprekers over spraken, worden in de brief niet genoemd.
Non-memo
Volt zou het liefst zien dat de raad het college voortaan input meegeeft over participatietrajecten en dat het college bij alle projecten de raad informeert over de manier, waarop bewoners worden betrokken. Een non-memo omschreef de VVD-fractie de collegebrief. De fractie wilde van wethouder Huijsmans weten waarom ze de raad alleen de succesverhalen voorhield. De ChristenUnie benadrukte net als de insprekers het belang om bewoners in een vroeg stadium van plannenmakerij te betrekken en niet alleen te praten met partijen die de weg naar de gemeente wel kennen. Net als de VVD verwachtte de PvdA een completer participatieoverzicht van verschillende projecten. STIP zei het vervelend te vinden dat bewoners zich niet altijd gehoord voelen en dat de gemeente hen achteraf altijd moet laten weten wat er met hun input is gebeurd.
Update
Dat de verwachtingen van de commissie niet overeenkwamen met de inhoud van de brief heeft volgens wethouder Huijsmans te maken met de update van de Mobiliteitsagenda die voor begin 2025 op de rol staat. Daarin wordt volgens de wethouder meer en dieper ingegaan op het onderdeel participatie bij de verkeersprojecten die de gemeente uitvoert. Ze lichtte toe dat ze de raad met de brief een beeld wilde geven van de geleerde lessen en hoe per project wordt bekeken op welke manier bewoners worden betrokken.
Tweekoppig monster
Wat de SP betreft, is participatie in Delft een tweekoppig monster; met projecten die goed gaan en projecten die niet goed gaan. De SP zou het liefst zien dat het college de raad voortaan verslagen stuurt van overleggen en gesprekken met bewoners. Hart voor Delft adviseerde de wethouder de zaken niet mooier te maken dan ze zijn en CDA-fractie nam de suggestie van de inspreker over door aan het begin van elk participatietraject te kiezen voor een standaard aanpak waarbij alle belanghebbenden worden gehoord.
Motie
Aan het eind van het debat liet de fractie van Volt weten na te gaan denken over een motie die het college opdraagt om bij ieder project te omschrijven hoe de participatie wordt uitgevoerd. De gemeenteraad praat in de vergadering op dinsdag 17 september verder over dit onderwerp.
Rekenkamerrapport
De gemeente Delft ligt op koers met het behalen van de mijlpalen voor CO2-uitstoot en warmte en de participatie met bewoners is succesvol (Multatulibuurt) al is het wel lastig die intensieve aanpak met bewoners uit te breiden naar andere wijken als meer wijken tegelijkertijd een participatietraject doorlopen. Dat zijn in grote lijnen de conclusies van de Delftse Rekenkamer in zijn rapport Energietransitie; Duurzame participatie. Uit die conclusies vloeien aan aantal aanbevelingen voort die volgens diverse fracties nog wel wat scherper geformuleerd kunnen worden.
In het debat werd positief gereageerd op het onderzoek en deelden onder meer GroenLinks, D66 en CDA complimenten uit aan de rekenkamer. Wethouder Maaike Zwart lichtte de commissie toe dat de energietransitie een zaak van lange adem is, waarbij bewoners via de wijkuitvoeringsplannen nauw worden betrokken. Hoe dat gebeurt, is volgens de wethouder sterk afhankelijk van de opbouw en samenstelling van een buurt. Daarbij leert Delft volgens Zwart niet alleen van de eigen participatie-ervaringen maar wordt ook gekeken hoe bewoners in andere gemeenten worden betrokken bij de energietransitie.
De toezegging van de wethouder om in de wijkuitvoeringsplannen gebruik te maken van de waarden uit het rekenkamerrapport en daarop te reflecteren, zorgde ervoor dat D66 de komende weken gaat broeden of ze al dan niet een amendement gaat indienen over het aanscherpen van de participatieaanpak. Volt liet weten de vorm van het raadsbesluit tegen het licht te willen houden. Dit onderwerp is als bespreekpunt toegevoegd aan de agenda van de komende raadsvergadering.
MER Monitoringsrapportage
In de raadsvergadering op donderdag 17 september dient D66, wellicht met andere fracties, een amendement in om het voorstel MER Monitoringsrapportage Schieoevers Noord (zichtjaar 2023) te verduidelijken.
Het college stelt de raad hierin voor om vanaf heden af te wijken van de monitoringscyclus voor de gebiedsontwikkeling Schieoevers Noord en de tweejaarlijkse light-monitor te laten vervallen. D66 zou liever zien dat in 2026 bij de evaluatie van de geplande monitor voor Schieoevers Noord wordt bepaald hoe in de jaren daarna de raad periodiek en tussentijds wordt geïnformeerd over de ontwikkelingen in dit gebied. CDA, Hart voor Delft en VVD zeiden dat voorstel te steunen.
Wethouder Zwart legde de commissie uit dat het voorstel van D66 precies is wat het college van plan is, maar ze snapte de verwarring omdat dat niet in het raadsbesluit staat.
Rondvraag
Het college is niet van plan om Toon Paap financieel bij te springen nadat de vrachtwagen waarin hij zijn paarden vervoert deze week in vlammen op in. Hart voor Delft stelde de rondvraag om dat wel te doen, omdat Paap met zijn paardentram in de ogen van die fractie van toegevoegde culturele en toeristische waarde is voor de stad.
Wethouder Zwart zei die meerwaarde te erkennen en het super verdrietig te vinden voor de ondernemer, maar ze zei ook dat de gemeente geen verzekering is. Zwart sluit ook de mogelijkheid van subsidie uit. Daar plaatste de SP een vraagteken bij door te stellen dat het verstrekken van subsidies iets is waar de gemeenteraad over gaat. De wethouder legde de bal terug en liet weten dat het aan de raad is om een eventuele uitzondering te maken.
Parkeerbewegwijzering Centrum-Oost
Wethouder Frank van Vliet beloofde de commissie in deze vergadering dat hij in het oostelijk deel van de binnenstad gaat kijken hoe met name bezoekers via duidelijkere bebording naar de juiste parkeerplekken kunnen worden geleid. Hij reageerde daarmee op de fracties van CDA, Hart voor Delft en VVD die om bespreking hadden gevraagd van de collegeantwoorden op vragen van D66 over dit onderwerp. D66 wees op klachten over de bebording en het college legde uit hoe en waar met welke borden bezoekers worden geïnformeerd.
Hart voor Delft wees de wethouder erop dat binnenstadbewoners dagelijks bezoekers waarschuwen dat ze niet in het vergunninggebied mogen parkeren. Het CDA zou graag zien dat de borden bezoekers ook wijzen waar ze voordeliger hun auto kwijt kunnen. De wethouder gaat de raad in het eerste kwartaal van 2025 rapporteren na zijn ronde langs de parkeerborden in dit deel van de stad.
Fietsparkeren
Tot ruim na middernacht stond de commissie op verzoek van Hart voor Delft, VVD, STIP, CDA, PvdA en Onafhankelijk Delft ook stil bij de collegebrief met de titel Korte termijn aanpak fietsparkeren binnenstad. Het college beschrijft hierin hoe urgente fietsknelpunten met de inzet van fietsparkeervoorzieningen in de openbare ruimte, het realiseren van kleinschalige inpandige stallingen, inzet van fietscoaches en communicatie.
Een meerderheid van de fracties gaf te kennen zich op hoofdlijnen – met hier en daar een aandachtspunt – wel te kunnen vinden in deze aanpak. Hart voor Delft en Onafhankelijk Delft zouden liever zien dat de gemeente nu al werk maakt van het realiseren van een grote fietsenstalling. De kortetermijnoplossingen zijn volgens Hart voor Delft duur en niet duurzaam en Onafhankelijk Delft zou zo’n grote stalling het liefst onder de grond hebben.
Voor de lange termijn onderzoekt het college die mogelijkheid, maar op dit moment er is geen geld voor de bouw van zo’n stalling. Wethouder Huijsmans kondigde aan de raad hierover in het eerste kwartaal van volgend jaar te informeren. In het tweede kwartaal van 2025 verwacht ze de raad meer te kunnen vertellen over de gesprekken met ProRail naar het efficiënter gebruik van de fietsstallingen onder het station.
De wethouder kon onder andere de VVD geen concreet antwoord geven op de vraag hoe lang autoparkeerplekken plaatsmaken voor fietsparkeerplekken. De VVD overweegt daarover een motie in te dienen tijdens de raadsvergadering op 17 september. In die vergadering wil het CDA bij dit onderwerp een motie indienen om bewoners te betrekken bij het fietsparkeren in de binnenstad.