Binnenstadbewoners blijft gang vol afvalbakken bespaard

21 januari 2022 – Bewoners in de binnenstad van Delft hoeven in de toekomst hun afval minder te scheiden dan de bewoners in de rest van de stad. In de toekomst kunnen de binnenstadbewoners het GFT en oud papier één keer per week voor hun huis neerzetten. Dat wordt opgehaald met kleine elektrische voertuigen. Hun restafval en PMD kunnen ze kwijt op inzamelplekken waar een vuilniswagen het afval voor nascheiding ophaalt.

Dat is de uitkomst van de pilot Afval op Afroep die vorig jaar in het gebied rond de Markt en het Oosteinde werd gehouden. Het evaluatieverslag werd donderdag 20 januari besproken in de oordeelsvormende vergadering van de commissie Ruimte en Verkeer. Bij dit bespreekpunt kon de commissie ook de brief van het college betrekken over de voortgang van HNI (Het Nieuwe Inzamelen) en de Aanpak Bijplaatsingen bij afvallocaties.

In de commissie kreeg wethouder Martina Huijsmans veel steun voor het toekomstige scenario voor de afvalinzameling in de binnenstad. Volgens Hart voor Delft zullen veel kleinbehuisden in het centrum van Delft opgelucht zijn dat restafval en PMD in één bak kunnen. Hart voor Delft zei echter niet te kunnen begrijpen waarom de wethouder vasthoudt aan de uitrol over de hele stad van HNI. De CDA-fractie kon zich ook vinden in het gekozen scenario voor de binnenstad. Die fractie vroeg onder meer aandacht voor plekken in de stad waar hardnekkig vuil naast containers wordt gedumpt. Daar mag wat het CDA betreft cameratoezicht komen.

De VVD herinnerde de wethouder aan de motie uit 2019, waarin de raad het college vroeg om bij de uitrol van het nieuwe inzamelen per wijk maatwerk toe te passen. De VVD stelde tevreden vast dat dat nu gebeurt in de binnenstad en constateerde kritisch dat er nog geen sprake is van maatwerk in andere delen van de stad.

De SP hekelde de inspraak of het gebrek daaraan in wijken waar HNI wordt ingevoerd. Bewoners ontvingen geen brief in de bus en konden alleen online reageren. D66 had niks dan lof voor de wethouder. Die fractie benadrukte dat bewoners goed waren betrokken en dat de ingeslagen weg de goede is. Ook GroenLinks was tevreden en deelde een compliment uit aan de wethouder, omdat er nu volgens die fractie sprake is van volledige afvalscheiding in de hele stad.

STIP was ook content en zei het eens te zijn met de scenariokeuze van het college. Wat dat voor de rest van de stad betekent, kan volgens STIP pas bekeken worden als de uitrol van HNI volledig is afgerond. De PvdA zei dat met de keuze voor een gedeeltelijke nascheiding recht is gedaan aan de evaluatie van de pilot in de binnenstad. De PvdA riep de wethouder op om op de kleintjes te blijven letten; kleine afvalboxen in kleine huizen.

In haar reactie herinnerde wethouder Huijsmans de commissie aan de discussie over het nieuwe inzamelen, waartoe de raad had besloten en de voor- en nadelen van nascheiding. Ze wees er onder meer op dat ook bij nascheiding het GFT apart ingezameld moet worden, omdat dat anders de afvalstroom te sterk vervuild en voor extra kosten in de verwerking zorgt. Nascheiding is sinds 1 januari wel een optie die in wijken ingevoerd zou kunnen worden als cijfers aantonen dat dat beter is. Maar dan moet eind dit jaar het nieuwe inzamelen wel in heel Delft, volgens de wethouder, zijn uitgerold. Ze lichtte verder toe in gesprek te zijn met woningcorporaties over het beter scheiden van afval door flatbewoners.

Over het dumpen van afval naast containers zei wethouder Huijsmans dat Den Haag op dit moment proefdraait met cameratoezicht. Deze hotspotbenadering zou eventueel ook in Delft kunnen werken. De wethouder wil de resultaten in Den Haag afwachten. Daarnaast worden de dumpplekken in Delft extra in de gaten gehouden en haalt Avalex de troep op, zodra er iets naast de container ligt.

Voor Hart voor Delft was de discussie daarmee nog niet helemaal afgedaan. Die fractie liet weten zich intern te gaan beraden over een eventuele motie. Dit onderwerp wordt daarom toegevoegd aan de bespreekagenda van de raadsvergadering op donderdag 3 februari.

Vulcanusweg

Op verzoek van de SP, Hart voor Delft, CDA en VVD boog de commissie zich in deze vergadering ook over de brieven die de raad had ontvangen over de herontwikkelingsplannen van Kennemerland Beheer BV aan de Vulcanusweg. Op het terrein van de oude Ford-garage en het huidige benzinestation wil de ontwikkelaar een plan maken voor een duurzaam en gemengd woonwerkgebied.

In een reactie van het college kreeg de ontwikkelaar te horen dat dat plan tot 2030 niet gerealiseerd kan worden, omdat de gemeente eerst aan de slag wil met Schieoevers en de gemeenteraad moties heeft aangenomen die de toekomst van de bedrijvigheid op Schieoevers waarborgen. Die reactie van het college werd in de commissie breed gesteund.

SP en Hart voor Delft vroegen wethouder Stephan Brandligt of de ontwikkelaar dan wellicht alvast kan beginnen met het maken van plannen, maar in zijn antwoord sloot hij aan op de woorden van het CDA. Die fractie wees erop dat de huidige bestemming van het terrein bedrijvigheid is. Het CDA zei woningbouw belangrijk te vinden, maar er moet in Delft volgens die fractie ook voldoende ruimte zijn voor maakbedrijvigheid.

Wethouder Brandligt noemde het ook nog te vroeg om nu al na te denken over plannen voor na 2030. Bovendien zei hij het eens te zijn met de ChristenUnie dat het de gemeente ook ontbreekt aan ambtelijke capaciteit om er naast de ontwikkelingen in Schieoevers nog wat bij te doen. 

Overlast

Het trottoir vol fietsen, luidruchtige bezorgers die op straat wachten op hun volgende opdracht en laad- en loswagens die de straat blokkeren. Bewoners in de Breestraat zijn de overlast van de flitsbezorgdienst in de voormalige sportschool zat. De brief die ze naar de raad stuurden was voor Onafhankelijk Delft, Hart voor Delft en CDA reden om hun zorgen met wethouder Huijsmans te delen. De drie fracties drongen aan op snelle en betere handhaving, op het binnen stallen van de fietsen en het voorkomen van overlast.

De wethouder liet weten verrast te zijn door de situatie en begrip te hebben voor de klachten van omwonenden. Maar concrete maatregelen om wat aan de overlast te doen, kunnen volgens haar niet direct worden genomen. Daarvoor moet onder meer de definitie van detailhandel in Delft worden aangepast. Als volgens die definitie de flitsbezorgdiensten geen winkels maar distributiecentra zijn, zou het eenvoudiger zijn om deze diensten uit de binnenstad te weren en ze te verplaatsen naar een bedrijventerrein.

De wethouder legde uit dat grote steden als Amsterdam en Rotterdam momenteel onderzoek doen naar de komst van dit soort diensten naar de binnensteden. Huijsmans zei de uitkomsten van die onderzoeken binnenkort te verwachten. Daarnaast zei ze dat met de pandeigenaar het gesprek wordt gevoerd en dat de flitsbezorgdiensten ook worden meegenomen in het Delftse retailonderzoek.

Voor D66 is het duidelijk dat deze diensten geen winkels zijn, want niemand kan er naar binnen om boodschappen te doen. De leefbaarheid is door de komst van dit distributiecentrum volgens D66 in het geding door de afgeplakte ramen, verrommeling op straat en sjezende bezorgers die binnen tien minuten hun bestelling moeten bezorgen. De ChristenUnie vond de reactie van de wethouder wat te lief en vergeleek de situatie van de bezorgers die op straat wachten met supermarktpersoneel dat de pauzes binnen doorbrengt. STIP zei blij te zijn met de onderzoeken in de grote steden en het drong erop aan ook de resultaten van het retailonderzoek af te wachten. GroenLinks riep de wethouder op om vaart te maken met regelgeving. De VVD wilde van de wethouder weten wanneer er meer informatie komt.

Wethouder Huijsmans beloofde de commissie dat het college in het tweede kwartaal met een brief aan de raad komt, waarin wordt ingegaan op de lopende ontwikkelingen, onderzoeken en het fietsparkeren.

Hart voor Delft had liever gezien dat er strenger zou worden opgetreden tegen de overlast en de afgeplakte ramen. De fractie kondigde een motie aan. Onafhankelijk Delft liet weten dit onderwerp mee terug te nemen naar de fractie om in de komende raadsvergadering eventueel ook met een motie te komen. 

Hamerstukken

De commissie besloot na een korte bespreking het voorstel van het presidium met de titel Lijst verzwaard advies en participatie als hamerstuk toe te voegen aan de agenda van de raadsvergadering. Volgens de planning treedt dit jaar de Omgevingswet in werking en daarmee verandert de procedure voor plannen die afwijken van het omgevingsplan. De raad heeft bij die plannen een bindend adviesrecht. Op de lijst staat in welke gevallen de raad daarvan gebruik wil maken en bij welke afwijkende plannen participatie verplicht is.

In de procedurevergadering besloot de commissie om het voorstel Definitieve verklaring van geen bedenkingen Rotterdamseweg 13C zonder verdere bespreking toe te voegen aan de hamerstukkenlijst van de komende raadsvergadering.

Delflandplein

De SP wilde in de rondvraag van wethouder Huijsmans weten hoe het staat met het verkeersveiliger maken van het Delflandplein. De wethouder antwoordde dat het groen zo nodig wordt gesnoeid en laag wordt gehouden. De voorbereidingen voor het werk aan de rotonde zijn in volle gang. Dat werk wordt volgens de wethouder als alles volgens planning verloopt voor de zomer uitgevoerd.