Raad sleutelt, schaaft en stemt in met nieuwe woonvisie

8 december 2023 – In de besluitvormende vergadering van de gemeenteraad op donderdag 7 december is een ruime meerderheid van de raad akkoord gegaan met het voorstel Goed wonen in Delft, Woonvisie 2023-2028. Dat gebeurde na een uitvoerig debat, waarin de fracties via acht amendementen en vijftien moties probeerden de woonvisie enigszins bij te schaven en aan te scherpen.

In de woonvisie staat hoe de gemeente met voldoende woningen en de juiste woning op de juiste plaats ervoor wil zorgen dat Delftenaren goed kunnen wonen. De Woningwet verplicht dat elke gemeente voor maximaal vijf jaar een woonvisie opstelt. Delft was dit jaar toe aan een nieuwe visie die ook als basis dient voor de prestatieafspraken tussen de woningbouwcorporaties, huurdersorganisaties en de gemeente. De nieuwe woonvisie kwam in overleg met de stad tot stand.

Amendementen

Een groot deel van het debat werd door de fracties gebruikt om uit te leggen op welke onderdelen de woonvisie in hun ogen aangepast of aangevuld zou moeten worden. D66, CDA en VVD pleitten voor Gezinnen behouden voor Delft. Hun gelijknamige amendement werd unaniem door de raad aangenomen. Dat gebeurde ook met het amendement Het belang van onzelfstandig wonen 2028 dat werd ingediend door ChristenUnie, STIP, GroenLinks, Volt en PvdA.

Het amendement Mogelijkheden toewijzingssysteem van GroenLinks en Hart voor Delft werd aangenomen via de meerderheidssteun van CDA, ChristenUnie, D66, PvdA, SP en Volt. Het amendement Bouwen in balans van SP, Volt en Onafhankelijk Delft werd via de steun van de ChristenUnie, D66, Hart voor Delft, PvdA en VVD aangenomen. Unaniem ging de raad ook akkoord met de amendementen Schat collectief wonen op waarde, ingediend door Volt, GroenLinks, STIP, ChristenUnie, CDA en PvdA en Passende woonwensen in plaats van kwetsbare groepen van de indieners Volt, GroenLinks, ChristenUnie, CDA en PvdA. Het enige wijzigingsvoorstel dat niet door de meerderheid van de raad werd gesteund, was het amendement Bouw betaalbare woningen dat werd ingediend door de SP. CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, STIP en VVD stemden tegen.

Moties

Van de vijftien ingediende moties werden er twee ingetrokken en negen door een meerderheid van de raad verworpen. Vier moties werden aanvaard.

PvdA, D66, STIP en CDA zagen na de reactie van wethouder Karin Schrederhof geen reden meer om hun motie Openstaan voor alternatieve woonoplossingen nog in stemming te brengen. De wethouder verzekerde de raad dat het college openstaat voor die oplossingen die ook door de stadsbouwmeester worden aangedragen. De wethouder stelde tot tevredenheid van de indieners voor dat oplossingen zoals het toevoegen van extra woonruimte of bestaande woonruimte beter benutten een keer via de Stadskrant onder de aandacht gebracht zouden kunnen worden.

Wethouder Schrederhof verzekerde de raad ook dat er over de bouw van tijdelijke studentenhuisvesting regelmatig overleg is met de TU Delft, studentenhuisvester Duwo en Stichting Herontwikkeling tot Studentenhuisvesting (SHS). De wethouder beloofde over die gesprekken vaker te rapporteren aan de raad. Na die toezegging hoefde de raad niet meer te stemmen over de motie Startnotitie tijdelijke studentenhuisvesting die was ingediend door STIP, D66, Volt en SP.

De negen moties die werden verworpen waren: Onderzoek en implementatie van de Wet Goed Verhuurderschap in Delft (indieners Hart voor Delft en CDA), Collectieve woonruimte; Samen zelfstandig! (Hart voor Delft en CDA), Hou sociale huurwoningen betaalbaar en voorkom overheveling naar niet-DAEB (Hart voor Delft), Nieuwe studentenwoningen 100% op de TU-campus (Hart voor Delft), Registratie leegstand in Delft (Hart voor Delft en SP), Stimulering doorstroming sociale huurwoningen en ondersteuning senioren (Hart voor Delft en CDA), Geen grond, geen studentenwoning (SP en Onafhankelijk Delft), Sloopverbod (SP en Onafhankelijk Delft) en Woonvisie up-to-date (SP en Onafhankelijk Delft).

Ondanks de tegenstemmen van GroenLinks en STIP kregen CDA, VVD, D66, Hart voor Delft en Onafhankelijk Delft de steun van de raadsmeerderheid voor hun motie Delft een blijvend thuis voor gezinnen.  De motie draagt het college onder meer op er de komende jaren voor te zorgen dat Delft een thuis is, blijft of wordt voor gezinnen door voldoende woningen toe te voegen en te behouden voor de leeftijdsgroep 29-45 jaar en de beroepsbevolking.

Wooncollectieven als apart woningtype opnemen in de woonmonitor en woonagenda en als gemeente actief aan de slag gaan met het ondersteunen van wooncollectieven voor groepen als senioren, jongeren, studenten en samengestelde gezinnen zijn enkele opdrachten die het college via de motie Ondersteuning van Collectief Wonen in de Woonvisie heeft gekregen. D66 stemde tegen, maar de overige fracties stemden voor deze motie van Volt, GroenLinks, ChristenUnie, STIP en PvdA.

De motie Betaalbaarder wonen in Delft die werd ingediend door Volt, GroenLinks en PvdA kreeg de brede steun van ChristenUnie, Hart voor Delft, Onafhankelijk Delft, SP en STIP. CDA, D66 en VVD stemden tegen de motie. Het college moet volgens die motie inzichtelijk maken hoe tweederde van de te bouwen woningen na 2025 betaalbaar gebouwd gaat worden en de resultaten van dat onderzoek zo mogelijk presenteren bij de komende kadernota in het voorjaar van 2024.

STIP, PvdA en Onafhankelijk Delft kregen de steun van alle fracties voor hun motie Geen woning onnodig leeg. Die motie geeft het college onder meer de opdracht mee om met particuliere verhuurders en ontwikkelaars in gesprek te gaan om de schaal en oorzaak van leegstand in Delft in kaart te brengen. De raad verwacht zo snel mogelijk oplossingen van het college om de leegstand terug te dringen.

Het voorstel Goed wonen in Delft, Woonvisie 2023-2028 werd aangenomen door CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, STIP, VVD en Volt. Hart voor Delft, Onafhankelijk Delft en SP stemden tegen de woonvisie.

Initiatiefvoorstel

Het initiatiefvoorstel van de SP met de titel Delfts HuurProject Onze inzet voor middenhuur werd met brede steun door de raad aangenomen. Alleen de VVD stemde tegen. Doel van het voorstel is in grote lijnen meer middenhuurhuizen bouwen voor mensen die net te veel verdienen om een sociale huurwoning te krijgen. De gemeente moet toewerken naar dit huurproject, waarbij wordt onderzocht op welke manier deze middenhuurwoningen op gemeentegrond gerealiseerd kunnen worden.

De twee amendementen 75% bestemmen voor mensen met een aantoonbare binding met Delft van Hart voor Delft en Meer wegen leiden naar middeldure woningen van de VVD werden verworpen.

Transformatorstation

Het voorstel Bestemmingsplan TS-MS Station Delft is door de raad unaniem aangenomen. Dit voorstel maakt de bouw mogelijk van een transformator- en middenspanningsstation op de Kerkpolderweg aan de kant van de Kruithuisweg bij de A4. Omdat dat in de buurt van woningen is, dienden de fracties van D66, ChristenUnie, GroenLinks, CDA, VVD, Hart voor Delft, Onafhankelijk Delft, Volt en PvdA de motie Transformatorstation niet alleen mooi vanuit het vliegtuig in. De motie werd eveneens zonder tegenstemmen uit de raad aanvaard. De motie draagt het college onder meer op om met Stedin te overleggen over de architectonische inpassing van het transformatorstation.

Adaptieve Mobiliteitsagenda

Bij de bespreking van de Adaptieve Mobiliteitsagenda 2040 – Update 2023 werden vijf moties ingediend, waarvan er drie na toezeggingen door wethouder Martina Huijsmans werden ingetrokken.

De aanpasbare mobiliteitsagenda vloeit voort uit het Mobiliteitsprogramma Delft 2040. Dat werd begin 2021 vastgesteld door de raad en geeft antwoord op de vraag hoe de bewoners van Delft de komende jaren in de groeiende en drukker wordende stad van A naar B bewegen: te voet, op de fiets, met het openbaar vervoer, deelvervoer of met de eigen auto. Door allerlei ontwikkelingen in de stad, bouwplannen en subsidieregelingen vond het college het noodzakelijk om de agenda nu te vernieuwen.

De PvdA en STIP trokken hun motie De deelbakfiets hoort in Delft in na de toezegging van de wethouder dat ze deelvervoeraanbieders erop attent gaat maken dat zij in Delft ook een vergunning kunnen krijgen om deelbakfietsen aan te bieden.

Eerder in de commissievergadering en ook donderdagavond in de raadsvergadering vroegen diverse fracties aandacht voor de participatie rondom mobiliteit. Wethouder Huijsmans herhaalde haar toezegging dat de bewoners nu aan de beurt komen om hun zegje te doen over hoe de verschillende projecten moeten worden uitgevoerd.

Ze beloofde ook in gesprek te gaan met de bewoners uit Voorhof over de inpassing van de fietsdoorsteek tussen de flats Vuurmeester en Atlas. Daarnaast zegde de wethouder toe dat ze na de verkeersanalyse in Delftzicht met bewoners gaat overleggen over de noodzaak om al dan niet de ontsluiting van hun buurt aan te passen. Wethouder Huijsmans lichtte tevens toe dat bij de uitwerking van verdere plannen de raad meer informatie krijgt over het gevolgde participatietraject.

Dat was voor de VVD, CDA, ChristenUnie, Onafhankelijk Delft, Volt, Hart voor Delft en SP reden om hun motie Maak een Mobiliteitsagenda met bewoners en andere belanghebbenden in te trekken. De ChristenUnie, PvdA, VVD en CDA trokken hun motie Geef mensen met een beperking de ruimte in na de belofte van wethouder Huijsmans dat het college via bijvoorbeeld de inclusieagenda de raad gaat informeren over de toegankelijkheid die mensen met een beperking ervaren in de stad. 

De motie Betrek buurt bij verbeteren ontsluiting Delftzicht van CDA, SP en Onafhankelijk Delft kreeg de steun van de ChristenUnie, Hart voor Delft, VVD en Volt., maar de meerderheid van D66, GroenLinks en STIP verwierp de motie. Diezelfde meerderheid verwierp de motie Nieuwe fietsverbinding Mercuriuspad-Vulcanusweg overbodig die was ingediend door SP, Hart voor Delft en CDA.

Raadswissel

Aan het begin van de vergadering nam burgemeester Marja van Bijsterveldt namens de raad afscheid van de raadsleden Yvonne van Dijk-Koelewijn (ChristenUnie), Jip Enthoven (STIP) en Daylam Dag (STIP). Hun opvolgers Mirte van der Vlist-Golverdingen (ChristenUnie), Anne Stehouwer (STIP) en Julian Gommers (STIP) werden direct na de afscheidswoorden van de burgemeester als raadslid geïnstalleerd. Soraida Jansen-Windster werd tot commissielid benoemd. Zij volgt als commissielid in de fractie van ChristenUnie Van der Vlist op.

Hamerstukken

Via een klap met de voorzittershamer ging de raad akkoord met de voorstellen: Tweede wijziging Gemeenschappelijke Regeling Avalex 2018, Ontwerpverklaring van geen bedenkingen Prof. Oudemansstraat 83, Beheerplan wegen 2024-2027, Bestemmingsplan Herziening De Hoven Blok 6, Voorkeursrecht percelen Certitudo,  Bestemmingsplan Warmtepompcentrale Delft (coördinatieregeling), Ontwerpbesluit vijfde wijziging Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden en  Zienswijze 6e wijziging GR Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden.

De voorstellen Zienswijze bij ontwerpwijziging gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Rotterdam Den Haag en Vestigen voorkeursrecht gemeente op Schieweg 13 in Schieoevers Noord stonden aanvankelijk op de bespreekagenda van de raad. Omdat er geen moties en/of amendementen bij deze voorstellen werden ingediend en fracties geen aanleiding zagen voor verdere bespreking ging de raad er via hamerslag mee akkoord. Ook de collegebrief Vrijgave ontwerp herstelbesluit Schieoevers Noord (Kabeldistrict en Nieuwe Haven) hoefde niet meer besproken te worden en werd van de agenda gehaald.

Kijk de vergadering terug