Prioriteiten veiligheidsplan zorgen voor uitgebreid debat

10 februari 2023 – In de oordeelsvormende vergadering van de commissie Economie, Financiën en Bestuur is op donderdag 9 februari uitgebreid gedebatteerd over het voorstel Vaststellen prioriteiten veiligheidsplan 2023-2026 ‘Samen veilig in Delft’.

In het geactualiseerde plan zijn vijf prioriteiten opgenomen waar de politie de komende vier jaar meer inzet op gaat plegen. Die prioriteiten zijn: Overlast, Gedigitaliseerde criminaliteit, Radicalisering, extremisme en polarisatie (maatschappelijk ongenoegen), Ondermijning en Jeugdcriminaliteit en voorkomen jonge aanwas.

Eind vorig jaar deelden de fracties met burgemeester Marja van Bijsterveldt hun wensen en ideeën over de invulling van het veiligheidsplan. Donderdagavond konden de fracties laten weten of ze zich kunnen vinden in de voorgestelde prioriteiten, zodat de gemeenteraad die in de vergadering op 9 maart kan vaststellen.

Actualiteit

In de commissie klonk veel instemming en tevredenheid over de manier waarop het veiligheidsplan tot stand is gekomen en de betrokkenheid van de gemeenteraad daarbij. Toch waren er nog veel wensen om, deels gebaseerd op de actualiteit, meer inzet van de politie te vragen op zaken als geweld tegen vrouwen en digitale criminaliteit. Maar ook andere punten werden door de fracties aangestipt.

De VVD vroeg onder meer om meer herkenbaar blauw in de wijk en een versterkte aanpak tegen ondermijning. In de lijst met ondersteunende documenten bij het veiligheidsplan miste de VVD het vijfpuntenplan van oppositie. Portefeuillehouder Veiligheid Van Bijsterveldt adviseerde de VVD-fractie om dat niet-vastgestelde plan via een amendement in de raad als inspiratiebron op te nemen in de lijst met onderliggende documenten. De VVD liet weten dat advies over te nemen.

Online gebiedsverbod

D66 liet weten achter de prioriteiten te staan, maar plaatste ook kanttekeningen. Die fractie wees op de toename van het aantal fraudemeldingen. Daarnaast zei D66 zich zorgen te maken over een mogelijk online gebiedsverbod. De rechter tikte zeer recent de burgemeester van Utrecht op de vingers na het afkondigen van zo’n verbod, terwijl daar wettelijk nog niks is voor geregeld. Wat D66 betreft houdt Delft zich aan de wet en experimenteert de burgemeester niet met een dergelijk digitaal verbod.

STIP deelde dat standpunt. Aan het handhaven op digitaal aanzetten tot geweld of digitaal opruien kleven nog te veel haken en ogen in de visie van STIP. Zonder landelijke waarborgen moet de burgemeester dat middel niet gebruiken. Onafhankelijk Delft sloot zich daarbij aan.

Van Bijsterveldt liet de commissie weten nog geen standpunt te hebben ingenomen. Ze zei de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden en wees onder meer op de handreiking van Justitie die binnenkort meer duidelijkheid over de regels moet geven. Wetgeving verwacht de burgemeester voorlopig niet, omdat dat nog wel twee jaar kan duren. Ze sluit de mogelijkheid van een digitaal gebiedsverbod niet uit, maar verzekerde de commissie dat daar een zorgvuldig afwegingsproces aan vooraf gaat.

Tandje extra

Kanttekeningen waren er ook van Volt. Die fractie zei de gekozen prioriteiten te steunen, maar ze wel allesomvattend te vinden. Volt miste in het plan verder cijfers over geweld tegen bepaalde doelgroepen. Ook de PvdA was positief en net als Volt vroeg die fractie om meer specifieke cijfers over geweld tegen vrouwen en discriminatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen. De PvdA vroeg daarnaast om een tandje extra in de aanpak tegen mensenhandel en ook over dat onderwerp had de PvdA meer cijfers willen zien. Het verzoek van de PvdA aan de commissie om een beeldvormende bijeenkomst te gaan houden over mensenhandel kreeg de steun van diverse fracties.

Steekpartij

De CDA-fractie zei tevreden te zijn over het voorstel en over het voorafgaande proces dat volgens het CDA ordentelijk was verlopen. De fractie was onder meer blij dat huiselijk geweld in het veiligheidsplan is opgenomen. Aan het begin van de vergadering stond burgemeester Van Bijsterveldt kort stil bij de recente dodelijke steekpartij in de wijk Voorhof. Ze toonde haar medeleven met de familie en de buurt en prees de politie die de verdachte snel wist aan te houden.

Het CDA zei zich ook zorgen te maken over het toenemend antisemitisme. De burgemeester beaamde dat de politie daar scherp op blijft, net als op andere zaken die in veiligheidsplan minder prioriteit hebben gekregen zoals fietsendiefstallen en high impact crimes maar ook daar blijft de politie zich mee bezighouden.

Bewustwording

De daders van ondermijning en mensenhandel moeten worden aangepakt volgens de ChristenUnie. De gemeente zou wat de ChristenUnie betreft meer kunnen doen aan bewustwording van bewoners, via campagnes en lessenpakketten op scholen.

Ook de SP pleitte voor meer preventieve maatregelen om te voorkomen dat jongeren op het slechte pad belanden. Het weerbaar maken van bewoners moet volgens Hart voor Delft gebeuren door niet over maar met bewoners te praten. Ook GroenLinks toonde zich voorstander van extra preventie.

In haar beantwoording op de vele vragen uit de commissie waarschuwde de burgemeester dat het aanpassen of aanvullen van de prioriteiten in het veiligheidsplan betekent dat de politie andere zaken minder kan doen. Daarnaast legde ze onder meer uit dat de politie niet de enige partij is in het veiligheidsbeleid, maar dat ook zorgpartners en de gemeente zijn betrokken om van Delft een zo veilig mogelijke stad te maken.

Moties

Aan het eind van het debat werden diverse moties aangekondigd door STIP en D66 (digitaal gebiedsverbod), PvdA, VVD (geweld tegen vrouwen) en Onafhankelijk Delft (buurtveiligheid). Dat betekent dat de gemeenteraad dit onderwerp verder in de vergadering op donderdag 9 maart bespreekt.

Strategische Agenda

De commissie boog zich donderdagavond ook over de conceptzienswijze van het college op de Strategische Agenda van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Het samenwerkingsverband van 21 gemeenten, waaronder Delft, beschrijft in deze nieuwe agenda de visie voor de komende vier jaar op het verbeteren van het economisch vestigingsklimaat en de bereikbaarheid. In de voorlopige zienswijze schrijft het college onder meer dat Delft zich herkent in de opgaven en opdrachten en de punten die specifiek voor Delft in de agenda zijn opgenomen.

In het debat kwamen vooral de aanvullingen ter sprake die door GroenLinks, Volt en ChristenUnie in een conceptamendement waren verwoord. De drie fracties zouden in de zienswijze Europese samenwerking, brede welvaart en groei en innovatie en technologie willen toevoegen aan de doelen van de MRDH.

STIP, PvdA en CDA vroegen zich af of dit amendement niet te breed was opgesteld en of het concreter gemaakt kon worden. Ook wethouder Maaike Zwart adviseerde de opstellers van het amendement de doelstellingen van de MRDH als uitgangspunt te nemen en om die zo nodig te concretiseren. Europese samenwerking is iets waar volgens de wethouder de MRDH nu geen geld en menskracht voor heeft. GroenLinks deelde die mening niet en hield de wethouder voor dat de MRDH daar nog geld voor uit kan gaan trekken als de strategische agenda is vastgesteld.

Op advies van het CDA gaan de opstellers van het amendement kijken of ze er drie amendementen van kunnen maken, zodat fracties in de komende raadsvergadering op donderdag 9 maart kunnen instemmen met de aanvullingen waar ze het mee eens zijn.

Open Overheid

Aan het begin van de vergadering gebruikte een vertegenwoordiger van de Belangenvereniging TU Noord zijn inspreekminuten om de commissie te informeren over het verzoek aan de gemeente om de belangenvereniging te voorzien van informatie over het project Pauwmolen. Dit onderwerp stond niet op de agenda en werd om die reden niet met het college besproken.

De projectontwikkelaar wil met de bewoners starten met het participatietraject, maar de bewoners zeggen niet te kunnen starten voordat ze weten wat er speelt. De Wet Open Overheid bepaalt dat een gemeente zes weken de tijd heeft om op een dergelijk verzoek te reageren. TU Noord diende mei vorig jaar een verzoek in, maar kreeg tot op heden geen antwoord. Diverse fracties reageerden geschrokken op de bijdrage van de belangenvereniging en kondigden aan vragen aan het college te gaan stellen. Om die vragen te onderbouwen beloofde de inspreker het informatieverzoek en de tijdlijn naar de raad te sturen.

Vlag

Burgemeester Van Bijsterveldt liet in de rondvraag de CDA-fractie weten bereid te zijn om op 24 februari bij het stadskantoor de vlag van de Oekraïne te hijsen als steunbetuiging. Het is die dag een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel.

Bijdrage

De burgemeester liet de commissie ook weten dat de gemeente Delft gaat kijken op welke manier een bijdrage geleverd kan worden aan de mensen die in Turkije en Syrië getroffen zijn door de aardbeving. Diverse gemeenten zegden al één euro per inwoner toe. Volgens de burgemeester lijkt het waarschijnlijk dat ook Delft met een bedrag over de brug komt.