Skatepark krijgt meer obstakels, ook voor graffitiartiesten

27 januari 2023 – Skatepark De Middenberm wordt vernieuwd. Het college van B en W liet onderzoek doen en heeft gekozen voor de duurste van drie varianten. Het park krijgt voor 470.000 euro meer obstakels voor de skateboarders en elementen waar ook gestunt kan worden met stepjes, BMX-fietsen en inline skates.

In de duurste variant zit natuursteen verwerkt. Dat moet graffitiartiesten ervan weerhouden daarop verf te spuiten. In de oordeelsvormende vergadering van de commissie Sociaal Domein werden op donderdag 26 januari vraagtekens gezet of dat obstakel nou wel zo’n goed idee is.

Insprekers

Twee insprekers lieten in de commissievergadering namens de gebruikers van het park en de boardvereniging DROP Delft weten blij te zijn met de plannen. Maar ze betwijfelen of de 70.000 euro, die wordt gebruikt om natuursteen in het park toe te passen, niet beter besteed kan worden aan extra mogelijkheden voor de stedelijke sporters en alternatieve jongeren.

DROP pleitte voor een overdekt gedeelte van de baan, of een complete indoorbaan. Een van de insprekers lichtte toe dat het plan om een indoorbaan te realiseren in het Kabeldistrict op het laatste moment niet doorging. Kiezen voor een goedkopere variant van 400.000 euro zou wat hem betreft kunnen betekenen dat met 70.000 euro de skatebaan bij de Border in Tanthof vernieuwd zou kunnen worden. De skaters moeten tijdens de verbouwing van De Middenberm ergens anders naartoe.

Graffitiplekken

Ook in de commissie draaide een groot deel van het debat over de vraag wat de meerwaarde is van extra geld voor natuursteen. STIP zei blij te zijn met de ambities van het college. De fractie wilde van wethouder Karin Schrederhof weten of er elders in de stad legale graffitiplekken kunnen komen. De wethouder gaf daarop geen antwoord, omdat graffiti geen sport maar cultuur is en dat niet in haar takenpakket zit.

Ook Volt liet weten blij te zijn met het voorstel. De Middenberm is 22 jaar oud en volgens Volt zijn urban sports zoals skateborden en andere straatsporten enorm in populariteit aan het groeien. Volt riep het college op om onderzoek te doen naar een geschikte locatie voor een overdekte skatebaan en andere urban sports. Hart voor Delft was onder meer benieuwd wanneer de bouw start en waar de skaters in de tussentijd terecht kunnen.

Onderhoudskosten

Wethouder Schrederhof legde de commissie uit dat de verbouwing van skatepark De Middenberm onderdeel is van de investeringen in Delft om de basis van sportvoorzieningen op orde te krijgen. Een overdekte voorziening maakt daar geen deel van uit. Een extra investering om graffitiartiesten te weren maakt de gekozen variant op termijn qua onderhoudskosten volgens de wethouder lager.

Over die beheerskosten liet de wethouder tevens weten daar nog overleg over te voeren om meer duidelijkheid te krijgen over de hoogte van de kosten, omdat die waarschijnlijk lager liggen dan de beoogde 70.000 euro. Ze liet Volt weten dat het college werk gaat maken van een plan voor urban sports. Het onderzoek start rond de zomer. De raad zou dan na de zomer kunnen meepraten over de wensen die leven en volgens Schrederhof zou dat goed in combinatie kunnen met bestaande investeringen in de openbare ruimte.   

Betrokkenheid

De beheerskosten bleven ook andere fracties, waaronder GroenLinks, CDA en ChristenUnie, bezighouden. De VVD wilde weten of de hogere investering in het skatepark niet ten koste gaat van andere prioriteiten in het renoveren van sportplekken in Delft. Van Onafhankelijk Delft had het skatepark wel wat groter mogen worden. D66 en PvdA prezen de betrokkenheid van de gebruikers bij het ontwerp van De Middenberm.

Het overleg met de gebruikers van het skatepark wil wethouder Schrederhof benutten om te kijken wanneer de verbouwing van het skatepark het best kan beginnen. De wethouder zei het liefst zo snel mogelijk te starten zodat Delft in of na de zomer een skatebaan heeft die full swing weer aanwezig is. Ze stelde de VVD gerust dat de hogere investering past binnen de begroting. Ze zegde de commissie toe de raad op de hoogte te houden over de investeringen in de sport en Onafhankelijk Delft kreeg als antwoord dat het skatepark nu geen ruimte heeft voor uitbreiding omdat het grenst tegen een ecologische zone.

Motie

De wethouder beloofde Volt dat ze met haar collegecollega’s het proces wil faciliteren als zich een initiatiefnemer meldt die een overdekte skatebaan wil realiseren. Volt liet weten nog na te gaan denken over de meerwaarde van 70.000 euro voor het skatepark en komt wellicht in de raadsvergadering op donderdag 2 februari met een motie.

Prestatieafspraken

Met een nieuwe Woonvisie voor de komende jaren in het vooruitzicht stond de commissie donderdagavond stil bij de prestatieafspraken die jaarlijks worden gemaakt tussen de gemeente, woningcorporaties en huurdersorganisaties. Hun handtekeningen zijn eind vorig jaar gezet onder afspraken over onder meer de nieuwbouw van woningen, huurprijsaanpassingen, schimmelaanpak en de verbetering van energieprestaties.

In grote lijnen konden de fracties zich vinden in de gemaakte afspraken, maar zoals onder meer de ChristenUnie verwoordde was er ook verbazing over het proces en de rol van de raad om input te kunnen leveren voor de afspraken. Die rol heeft de raad formeel niet, omdat het hier gaat om een bevoegdheid van het college.

Wethouder Schrederhof die een waslijst aan technische vragen moest beantwoorden, legde uit dat de fracties die input meegeven tijdens de debatten over bijvoorbeeld de Woonmonitor en de Woonvisie. De wethouder zegde na vragen van onder meer STIP en ChristenUnie toe dat in de Woonmonitor de verdeling inzichtelijk wordt gemaakt van onzelfstandige en zelfstandige studentenwoningen.

De VVD kreeg niet de toezegging van de wethouder om een onderzoek te laten uitvoeren naar de behoefte aan woningen in Delft onder jonge werkende starters. Volgens Schrederhof is zo’n onderzoek lastig, omdat in tegenstelling tot de vraag naar studentenwoningen van te voren moeilijk valt te berekenen hoe de groep middeninkomens zich ontwikkeld. De VVD zei toch een motie te overwegen om meer duidelijkheid te krijgen over dit vraagstuk. Ook de SP kondigde voor de komende raadsvergadering een motie aan over de uitwerking van de prestatieafspraken.

Leerlingenvervoer

Het voorstel Verordening bekostiging Leerlingenvervoer gemeente Delft 2023 is door de commissie als bespreekstuk toegevoegd aan de agenda van de raadsvergadering op donderdag 2 februari. Deze verordening regelt dat ouders in bepaalde situaties een vergoeding kunnen krijgen voor het vervoer van hun kind naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school. Inhoudelijk is de verordening weinig veranderd. Een nieuwe indeling en aanpassingen in de tekst moeten de verordening duidelijker maken.

Wat de VVD betreft, was dat nog niet helemaal gelukt. Wethouder Schrederhof gaat voor de VVD uitzoeken of het vervoer ook wordt vergoed als ouders hun kind vanuit een bepaalde levensbeschouwing naar een andere school laten gaan. De VVD komt daarover wellicht met een motie in de raad.

Daarnaast zegde de wethouder Hart voor Delft toe met partijen zoals Werkse! gaat kijken hoe het gebrek aan chauffeurs in het leerlingenvervoer opgelost kan worden. Dat dat personeelsgebrek zou leiden tot klachten van ouders was bij de wethouder niet bekend. De tevredenheid van ouders wordt maandelijks getoetst en alle ritten worden volgens de wethouder soms met maatwerk uitgevoerd.

Hart voor Delft was tevreden met de toezegging en zag geen aanleiding om in de raadsvergadering een motie in te dienen.