Raad buigt zich over verhoging toeristenbelasting

30 januari 2023 – In de raadsvergadering op donderdag 2 februari moet de gemeenteraad een besluit nemen over het voorstel van het college om de toeristenbelasting deels te verhogen en deels te gebruiken als extra financieel steuntje in de rug voor de Delftse toeristensector.

In de commissie Economie, Financiën en Bestuur werd door de raadsfracties over het algemeen positief. Het college wil dat toeristen in 2023 per persoon per nacht €3,80 betalen. Dat is nu nog €3,05. In 2024 komt er een extra verhoging bij en kost een verblijf in Delft per persoon per nacht €4,50. Daarmee betalen de bezoekers aan Delft deels mee aan het financieel herstel van de stad. 

Het college wilde het tarief volgend jaar eigenlijk verhogen naar €4,25. Op aandringen van het Platform Bezoekerseconomie Delft is gekozen voor een extra kwartje erbij, zodat uitvoering gegeven kan worden aan de Visie Toerisme 2030 die het platform samen met de gemeente in 2021 heeft opgesteld. Het tarief voor een campingovernachting wordt van 85 eurocent verhoogd naar €1,00.

Hart voor Delft overweegt een amendement om een hoger bedrag dan de voorgestelde 25 cent terug te laten vloeien naar de toeristensector. CDA denkt aan een motie over de lastenverlaging en Volt overweegt een motie over een verhoging om cultuur een impuls te geven.

De VVD overweegt een motie of amendement bij het voorstel Verordening bekostiging Leerlingenvervoer gemeente Delft 2023. Bij het bespreekpunt Prestatieafspraken 2023 overweegt de SP een motie over de uitwerking van die afspraken en de VVD dient wellicht een motie in om onderzoek te laten doen naar de behoefte aan woningen in Delft onder jonge werkende starters.  Bij het onderwerp Skatepark De Middenberm wil Volt een motie indienen over de meerwaarde van 70.000 euro voor de verbouwing van het park.

Verder staan in deze vergaderingen een aantal benoemingen op de agenda, waaronder die van nieuwe commissieleden voor de fracties van de ChristenUnie en D66.

Belangstellenden kunnen de raadsvergadering vanaf 20.00 uur bijwonen in de raadszaal in het stadhuis op de Markt of thuis rechtstreeks bekijken via de website van de gemeenteraad.

Agenda raadsvergadering