Energietoeslag op agenda Sociaal Domein en Wonen

5 september 2022 – In de oordeelsvormende vergadering van de commissie Sociaal Domein en Wonen bespreekt de commissie op donderdag 8 september onder meer het voorstel Aanvraagprocedure energietoeslag voor burgers met een laag inkomen. De vergadering begint om 19.30 uur.

De energiekosten zijn het afgelopen jaar fiks gestegen. Elke huishouden krijgt daarom een korting van 400 euro van het Rijk op de energiebelasting. Voor huishoudens met een laag inkomen heeft het Rijk een extra regeling aangekondigd. Zij kunnen 800 euro energietoeslag krijgen van de gemeente. Het Rijk heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld.

Het college stelt voor daarbij een inkomensgrens van 120% van de bijstandsnorm te hanteren. Dat is hoger dan de 110% die Delft gebruikt voor vrijwel alle regelingen in de bijzondere bijstand.

In deze vergadering behandelt de commissie ook het voorstel Wijzigingen huisvestingsverordening Delft 2019 inzake KOTA. KOTA betekent Kinderopvangtoeslagenaffaire. Dit voorstel maakt het mogelijk dat gedupeerden van de kinderopvangtoeslagenaffaire eerder een nieuwe of passende woning vinden. In sommige gevallen zijn gedupeerden hun woning kwijtgeraakt, of is een relatie stukgelopen. Zij hebben behoefte aan woonruimte, of willen verhuizen om een nieuwe start te maken. Volgens de huidige verordening zijn dat geen urgente situaties. Om deze mensen te helpen wordt de verordening aangepast en kan aan gedupeerden urgentie worden verleend.

Een ander voorstel waar de commissie zich in deze vergadering over buigt, is het voorstel Vaststellen verordening financiƫle en materiele gelijkstelling onderwijs gemeente Delft 2022. Met deze verordening kan de gemeente een gericht aanvullend financieel beleid voeren met betrekking tot personeel en spullen die de scholen nodig hebben. De commissie eindigt de vergadering met de behandeling van Evaluatie en vervolg pilot vijf wijkversterkingsopgave in Delft.

Wanneer u tijdens het overlegdeel van de vergadering wilt inspreken op een van de agendapunten kunt u zich tot op de dag van de vergadering tot 12.00 uur aanmelden bij de griffie. Belangstellenden kunnen de vergadering bijwonen in de raadszaal of thuis bekijken via de uitzending op de website van de gemeenteraad.

Agenda commissie Sociaal Domein en Wonen