Unanieme raad versterkt aanpak ondermijning

8 juli 2022 – In de laatste vergadering voor het zomerreces is de gemeenteraad op donderdag 7 juli unaniem akkoord gegaan met de motie Ondermijn de onderwereld van de fracties VVD, CDA, D66, Hart voor Delft, Onafhankelijk Delft, SP en ChristenUnie. De motie werd ingediend bij de bespreking van het Uitvoeringsplan Veiligheid 2022.

High Impact Crime (HIC) en fietsendiefstal, Overlast, Veiligheidsbeleving, Ondermijning, Radicalisering en polarisatie zijn de vijf prioriteiten die door het college zijn aangemerkt in dit plan. Het is onderdeel van het Veiligheidsplan 2019-2022 en een vervolg op het uitvoeringsplan 2019-2020.

De motie draagt het college op om in navolging van omliggende gemeenten de aanpak tegen ondermijning te intensiveren en daarbij te focussen op de versterking van weerbaarheid tegen ondermijning en de versterking van de samenwerking in de regio. Het college moet daarbij zichtbaar maken hoe preventieve en repressieve maatregelen elkaar versterken.

Burgemeester Marja van Bijsterveldt noemde de oproep in de motie terecht, omdat Delft te maken heeft met de regionale werkelijkheid, waarin een meer intensieve aanpak in de ene gemeente betekent dat een waterbedeffect van verhardende criminaliteit in de andere gemeente moet worden voorkomen. Wethouder Martina Huijsmans kondigde aan dat de raad bij de begroting de integrale afweging kan maken over de financiering van een versterkte aanpak tegen ondermijning.

Onafhankelijk Delft, VVD, SP en CDA trokken bij dit bespreekpunt hun motie Zichtbaarheid wijkagent op locatie in. De indieners van de motie wilden het college de opdracht meegeven om in overleg met de politie de fysieke en digitale zichtbaarheid van wijkagenten te verbeteren. Ook zou het college meer bekendheid moeten geven aan de inloop- en loket-uren van de wijkagent.

Burgemeester Van Bijsterveldt beloofde de raad in overleg met de teamchef van bureau Delft te vragen hoe de informatie over de wijkagent op de gemeentelijke website kan worden verbeterd. Ook de loket-uren zijn in dat overleg onderwerp van gesprek. De burgemeester zei de politie niet vast te willen pinnen op vaste spreekuren. De indieners van de motie namen daar genoegen mee en trokken de motie in.

Subsidieverordening

Het voorstel Wijziging Algemene subsidieverordening gemeente Delft werd door de raad na een uitvoerig debat aangenomen. Maar niet alle partijen stemden voor. CDA, Hart voor Delft, VVD en Onafhankelijk Delft stemden tegen het voorstel, omdat zij de bevoegdheid om subsidieplafonds vast te stellen niet wilden overdragen aan het college. Hart voor Delft. CDA, PvdA, VVD en Volt probeerden via het amendement Geen wijziging Algemene subsidieverordening gemeente Delft het voorstel van tafel te krijgen. De SP steunde het amendement, maar een meerderheid van de raad stemde tegen.

In het debat over het voorstel draaide het vooral om de principiële vraag of de raad als hoogste bestuursorgaan een stukje van zijn macht moet overdragen aan het college. Wethouder Joëlle Gooijer zag het anders. Zij legde in een toelichting uit dat het college sneller dan de raad in staat is om een bovengrens te bepalen voor subsidies. Volgens de wethouder is het college dat alleen van plan bij incidentele subsidieregelingen van het Rijk. Ze benadrukte dat de raad het budgetrecht houdt.

Een amendement van Volt, VVD en CDA om het college meer bewegingsruimte te bieden bij subsidies, maar de raad wel de plafonds te laten vaststellen bij de begroting, werd ingetrokken. Dat gebeurde na de toezegging van wethouder Gooijer dat het college bij de begroting de raad inzicht geeft in welke subsidieplafonds het college wil vaststellen.

Schieoevers Noord

Een maand geleden nam de commissie Ruimte en Verkeer uitgebreid de tijd om het ontwerpbestemmingsplan Schieoevers Noord te bespreken. De fractie van GroenLinks constateerde toen een beetje voor haar beurt te spreken, omdat in het ontwerpplan nog veel punten op de i gezet moeten worden en het college nog bezig is met het verwerken van de vele ingediende zienswijzen.

Ook in de raadsvergadering werd een uitgebreid debat gevoerd over het plan. STIP en PvdA bestempelden het als ongekend complex. Ook Hart voor Delft wees op de omvang van het plan en de noodzaak van zorgvuldige besluitvorming.

De raad besprak het ontwerpbestemmingsplan, omdat er twee moties waren ingediend. SP, Onafhankelijk Delft en Hart voor Delft dienden de motie Nee heb je, Ja kan je krijgen in. Hart voor Delft, STIP, PvdA, CDA, VVD en Volt kwamen met de motie Geef Thor de ruimte.

SP, Onafhankelijk Delft en Hart voor Delft vroegen het college uitstel aan te vragen voor de deadline van eind 2022 voor het toepassen van de toegezegde Woningbouw Impuls (WBI) subsidie van 7,8 miljoen euro. Wethouder Maaike Zwart ontkende de veronderstelling van de indieners dat de subsidie het tempo van de besluitvorming bepaalt. Zwart legde uit dat dat proces op koers ligt en dat de raad eind dit jaar zoals gepland een besluit kan nemen over het definitieve bestemmingsplan. Kort na de zomer ontvangt de raad het plan met de reactie van het college op de zienswijzen. Daarnaast benadrukte ze dat de rijkssubsidie is bedoeld om woningbouw te versnellen. Uitstel aanvragen betekent vertraging en dat betekent volgens wethouder Zwart dat Delft de subsidie misloopt. De motie werd ingetrokken.

Ook de motie Geef Thor de ruimte werd niet in stemming gebracht. Die motie vroeg het college in gesprek te gaan met studentenrugbyclub Thor om mee te denken in de zoektocht naar een alternatieve locatie voor de clubboot. Thor huist al 27 jaar, met andere verenigingen, op een schip in de Nieuwe Haven. De rugbyclub moet daar weg, omdat de clubboot op de plek ligt van het nieuwe onderkomen van roeivereniging Laga. Volgens de indieners moet ook de TU Delft worden betrokken bij het vinden van mogelijk nieuwe locaties voor Thor.

De wethouder beloofde dat gesprek constructief te willen aangaan, waarbij ze opmerkte dat de TU Delft een prominente rol heeft bij het vinden van een oplossing voor Thor. Voor de indieners van de motie was die toezegging voldoende. De wethouder beloofde ook de raad te rapporteren over de resultaten van de gesprekken.

Chinese camera’s

De raad stemde donderdagavond unaniem in met de motie Delft zegt nee tegen Chinese Hikvision camera’s. De motie werd ingediend door D66, STIP, GroenLinks, Onafhankelijk Delft, CDA, VVD, ChristenUnie en Volt en werd gesteund door PvdA en Hart voor Delft.

Het college krijgt de opdracht geen surveillance-apparatuur in te kopen bij gerede kans op spionage en andere vormen van ongewenste datadeling. Daarnaast vraagt de motie onder meer om de camera’s van het Chinese bedrijf Hikvision uiterlijk in het eerste kwartaal van 2023 te vervangen of te verwijderen en geen nieuwe apparatuur van hetzelfde merk meer aan te schaffen.

Hamerstuk

Via een klap met de voorzittershamer ging de raad akkoord met het voorstel Garantstelling nieuwbouw Filmhuis Lumen. Eind 2020 besloot de raad al om budget beschikbaar te stellen voor een subsidie uit Fonds 2040 en voor de garantstelling van 1,2 miljoen euro op de hypotheek voor de nieuwbouw van Lumen. De aanvraag voor de garantstelling is met 1,7 miljoen euro verhoogd, omdat de BNG Bank eist dat de gemeente garant staat voor de volledige hypotheek.