Eensgezinde raad stelt Kaderbrief 2022 vast

1 juli 2022 – Een opvallend eensgezinde gemeenteraad heeft op donderdag 30 juni de Kaderbrief 2022 vastgesteld. De kaderbrief geldt als opmaat voor de programmabegroting 2023-2026 die na de zomer wordt aangeboden aan de raad. Via tien moties probeerden partijen in diverse combinaties het beleid voor de komende tijd bij te sturen. De Kaderbrief 2022 werd unaniem aangenomen.

De extra raadsvergadering volgde op het debat over de kaderbrief dat op dinsdag 14 juni door de commissie Algemeen was gehouden. In dat debat stonden oppositie en coalitie tegenover elkaar maar werd de constatering van het college gedeeld dat in de kaderbrief heel veel onzeker is. Delft herstelt van de effecten coronacrisis en de oorlog in Oekraïne brengt nieuwe onzekerheden. De inflatie stijgt en Delft ontvangt nog steeds structureel te weinig geld van het rijk om de opgedragen taken uit te voeren. De cijfers in de kaderbrief laten tot en met 2025 een positief saldo zien. Daarna lijkt Den Haag de geldkraan weer dicht te draaien en dreigt voor Delft een tekort van zeven miljoen euro.

Delftenaar centraal

Uit de woorden van fractievoorzitters van zowel oppositie- als coalitiepartijen bleek dat de afgelopen dagen veel tijd was gestoken in toenadering tot elkaar. In de raadsvergadering resulteerde dat in het unanieme akkoord gaan van de raad met de motie Samen werken aan de Delftenaar centraal. Die motie van de voltallige oppositie (CDA, VVD, Volt, Hart voor Delft, SP en Onafhankelijk Delft) vraagt het fractievoorzittersoverleg kort na de zomer een raadsconferentie te houden om te bezien hoe het coalitieakkoord kan worden verrijkt met het vijf-puntenplan van de oppositie. Het college krijgt de opdracht hiervoor in de komende begroting ruimte vrij te houden voor voorstellen uit de raadsconferentie en de daaropvolgende besluiten. Daarnaast wordt later in deze raadsperiode een debat gehouden over de vraag hoe de raad tot betere informatie- en formatieprocessen kan komen.

Ingetrokken

Zes van de tien moties werden na de reactie van het college door de indieners ingetrokken. Onafhankelijk Delft deed dat met de motie Onderhouden Voetbalveldjes na de toezegging van wethouder Frank van Vliet dat alle trapveldjes worden onderhouden, zeker als ze door kuilen niet meer veilig zijn. De motie Ondersteunen Delftse kinderen en zwembaden door hulp te bieden bij inkorten wachtlijsten door schoolzwemmen te heroverwegen werd door Onafhankelijk Delft en SP niet in stemming gebracht nadat wethouder Schrederhof had laten weten dat er in Delft alles wordt gedaan om het tekort aan zwemdocenten op te lossen.

Hart voor Delft trok de motie Onderzoek stoppen onttrekking grondwater in. Hart voor Delft was in de veronderstelling dat de vijfde afbouwstap in de grondwateronttrekking in Delft-noord er niet meer komt. Wethouder Van Vliet lichtte toe dat het proces een tijd heeft stilgelegen, maar dat die vijfde stap weer wordt uitgevoerd. Zijn belofte om daarover de omwonenden te informeren stelde Hart voor Delft tevreden.

In de motie Theater nood vroegen Hart voor Delft, CDA, VVD, SP, Volt, Onafhankelijk Delft, GroenLinks en D66 aan het college om zo snel mogelijk met een onderhoudsplan en een toekomstvisie (wel of geen nieuwbouw) voor Theater de Veste te komen. Wethouder Van Vliet vertelde dat het college die planning ook voor ogen had. De raad krijgt voor de zomer van 2023 meer duidelijkheid over de toekomst van het theater. De wethouder verzekerde de raad dat De Veste kan blijven doordraaien.

Oppositiepartijen VVD, CDA, Hart voor Delft, Volt, Onafhankelijk Delft en SP trokken hun motie Verzachting stijging woonlasten in, nadat wethouder Martina Huijsmans liet weten dat ze de raad bij de begroting gaat informeren over de ontwikkelingen rond de bijdrage die Delft van het Rijk krijgt. In de motie wordt het college herinnert aan de afspraak om de stijging van de woonlasten te verzachten als het begrotingsbeeld positief is. Wethouder Huijsmans wees de fracties erop dat dat op dit moment nog onduidelijk is, omdat het positieve saldo louter uit incidenteel geld uit Den Haag bestaat. Van een structureel positief saldo is nog geen sprake. Samen met burgemeester Marja van Bijsterveldt zei ze bij het Rijk voor Delft te blijven lobbyen om meer geld los te krijgen. De VVD zei de informatie af te wachten en namens de indieners de motie tot nader order in te trekken.  

Dezelfde partijen vonden stemming over hun motie Minder energiearmoede én minder energieverbruik niet meer nodig, nadat wethouder Maaike Zwart had laten weten dat het college al werk maakt van de aanpak van energiearmoede. Dat thema is onderdeel van het Delftse isolatieprogramma. Het Rijk heeft hiervoor volgens de wethouder al extra geld toegezegd. Eind dit jaar wordt bekend hoeveel Delft ontvangt. Wethouder Zwart beloofde de raad hierover te informeren zodra er meer duidelijkheid is.

Unaniem aanvaard

De resterende drie moties werden door de raad alle drie unaniem aanvaard. SP, Hart voor Delft, ChristenUnie, Onafhankelijk Delft, Volt, VVD, CDA, D66 en GroenLinks kregen raadsbrede steun voor hun motie Kinderarmoede. De indieners van de motie misten in het coalitieakkoord concrete plannen om de kinderarmoede aan te pakken. De motie draagt het college op om uit te zoeken wat het kost om Delftse kinderen voor schooltijd van een ontbijt te voorzien en te onderzoeken welke maatregelen tegen kinderarmoede het meest kansrijk zijn. Wethouder Joëlle Gooijer kondigde aan met de schoolbesturen in overleg te gaan en met een voorstel naar de raad te komen.

Alle partijen in de raad gingen akkoord met de motie Kennisuitwisseling met Oekraïne. Deze motie werd ingediend door CDA, ChristenUnie, STIP, Volt, PvdA, Onafhankelijk Delft, D66, VVD, SP en Hart voor Delft. Het college moet volgens deze motie nagaan of kennis van Delftse instellingen kan helpen bij de wederopbouw van Oekraïne.

De motie Waarborgen toekenning energietoeslagen van Volt, VVD, CDA, Hart voor Delft, SP, ChristenUnie, GroenLinks en D66 werd eveneens door alle raadsfracties gesteund. Die motie draagt het college op zich maximaal in te spannen om het bereik van de energietoeslag onder de Delftenaren die hier recht op hebben te vergroten. Het beschikbare bedrag van 6,9 miljoen mag volgens de motie alleen worden besteed aan het incidenteel verlagen van de energielasten van Delftenaren met een laag inkomen.

Hamerstukken

Via een klap met de voorzittershamer stemde de raad in met de jaarstukken 2021 en het bijbehorende advies van de commissie Rekening en Audit. Ook de voorstellen Indexatie prestatiesubsidie 2022 Stichting Perspektief, Verhoging studietoeslag studenten met medische beperking en Verordening Wet inburgering 2021 gemeente Delft werden door de raad zonder verdere bespreking vastgesteld.