Commissie Algemeen sleutelt aan zienswijzen

4 juni 2021 – In de vergadering van de commissie Algemeen zijn op donderdag 3 juni de conceptzienswijzen besproken die het college had opgesteld bij de financiële plannen van de gemeenschappelijke regelingen waar de gemeente Delft deel van uitmaakt.

Gemeenschappelijke regelingen zijn regionaal georganiseerde instanties die voor een aantal gemeenten gezamenlijk diensten leveren of inkopen. Om de gemeenteraad invloed te laten hebben op het financiële doen en laten van deze regelingen, kregen de fracties de kans om de zienswijzen van het college op de verschillende begrotingsplannen aan te scherpen.

Tekstvoorstellen

De fracties konden de afgelopen weken hun wensen om de conceptzienswijzen van het college aan te passen via tekstvoorstellen kenbaar maken. Op de conceptzienswijzen van het college voor de GR Servicebureau Jeugdhulp Haaglanden (ontwerpbegroting 2022), GR GGD en VT (ontwerpbegroting), Gemeenschappelijke Regeling Bedrijfsvoering Delft-Rijswijk (ontwerpbegroting 2022 en begrotingswijziging 2021), Omgevingsdienst Haaglanden (ontwerpbegroting) en Regionale Belasting Groep RBG (ontwerpbegroting) hadden de fracties geen op- of aanmerkingen. De commissie ging akkoord met de conceptzienswijzen.

Voor de zienswijzen op de Veiligheidsregio Haaglanden (ontwerpmeerjarenbegroting) en Avalex (ontwerpbegroting) werden van tevoren wel tekstvoorstellen ingediend.

Veiligheidsregio

STIP stelde voor om in de zienswijze op de ontwerpmeerjarenbegroting van de Veiligheidsregio op te nemen dat Delft  de oproep van Rijswijk om de verdeelsystematiek aan te passen ondersteunt. Burgemeester Marja van Bijsterveldt wees dat voorstel af, omdat Rijswijk ieder jaar vraagt om de kosten per gemeente anders te verdelen, terwijl het lang niet zeker is of dat voor Delft voordelig uitpakt. De burgemeester beloofde STIP daar in het najaar onderzoek naar te laten doen. STIP trok daarop het tekstvoorstel in en de commissie ging akkoord met de conceptzienswijze.

Avalex

In de conceptzienswijze op de begroting van Avalex liet de commissie tekstvoorstellen van de ChristenUnie en de VVD opnemen. De ChristenUnie vulde de zienswijze aan met de wens om in de volgende begroting van Avalex terug te lezen hoe de afvalinzamelaar de invoering van statiegeld op plastic relateert aan de kwaliteit van het PMD en wat dat voor de gemeentelijke opbrengsten kan betekenen.

De VVD liet in de zienswijze onder meer opnemen dat wijzigingen in de governance van Avalex niet gepaard moeten gaan met kostenverhoging en idealiter leiden tot kostenbesparingen. Daarnaast vulde de VVD de zienswijze aan met de vraag aan Avalex om in de begroting en meerjarenplannen expliciteit rekening te houden met de mogelijke toekomstige invoering van na-scheiding in delen van Delft. Alle fracties gingen akkoord met de gewijzigde conceptzienswijze.