Commissie reageert positief op Delft Nieuwe Energie

21 mei 2021 – In de vergadering van de commissie Economie, Financiën en Bestuur is op donderdag 20 mei vooral  positief gereageerd op het initiatiefvoorstel Delft Nieuwe Energie. De fracties van STIP, GroenLinks, VVD, Onafhankelijk Delft en ChristenUnie willen met dit voorstel een stap zetten die Delft met nieuwe energie weer laat opleven na de coronacrisis.

Muziekschoolhouder Rob Kramer gebruikte zijn inspreekminuten om het initiatiefvoorstel te steunen en om de commissie te wijzen op de moeilijke tijd die muzikanten en horecaondernemers doormaken. Kramer maakte bekend dat ook hij Delft weer nieuwe energie wil bezorgen. Hij is een actie gestart om bands te vinden die belangeloos in de Delftse horeca willen optreden zodra het weer kan. 35 Bandjes hebben zich al bij hem aangemeld.

Het initiatiefvoorstel is zoals STIP aangaf, gericht op de Delftse horeca- en evenementensector. De vijf fracties stellen niet alleen kwijtschelding van leges voor. In het voorstel staan ook maatregelen die het deze sector makkelijker moeten maken om meer klandizie te trekken. Zo willen de opstellers onder meer de regeling voor incidentele festiviteiten verruimen en de ondernemers voor 2021 een korting op de precariobelasting geven. Ook stellen ze voor dat het college een voorstel uitwerkt om ondernemers zonder eigen terras elders in de stad ruimte te bieden.

Volgens STIP vraagt het herstel van de crisis een ruimhartige houding van de gemeente. GroenLinks sprak daarbij de hoop uit dat de gemeente bij dat herstel ook oog heeft voor de noodlijdende detailhandel en cultuursector. De PvdA liet weten akkoord te kunnen gaan met het initiatiefvoorstel zolang aan de voorwaarden van de bewoners wordt voldaan en zij niet te veel overlast ervaren van extra festiviteiten in de binnenstad. De PvdA vroeg het college ook oog te hebben voor de lange termijn.

D66 zei, na het voorstel een tweede keer gelezen te hebben, toch twijfels te hebben of de voorgestelde maatregelen wel goed doordacht zijn. Volgens die fractie denkt het college al na over versoepelingen van de festiviteitenregeling en is het opstellen van een terras op een andere plek in de stad op het eerste gezicht aardig maar in de praktijk voor een ondernemer heel lastig. Hart voor Delft zag eveneens haken en ogen in het voorstel. Die fractie pleitte daarnaast voor de inzet van coaches die, net als in Rotterdam, horecaondernemers de steeds veranderende regels uitleggen. Hart voor Delft zou ook liever zien dat de festiviteitenregeling meer festiviteiten toestaat op de terrassen en in de horecazaken. De fractie van het CDA sprak over een sympathiek voorstel. Het CDA zei het echter jammer te vinden dat er geen aandacht is voor de marktkooplui, sport en cultuur en de detailhandel. De fractie pleitte ook voor het verplaatsen van evenementen naar andere wijken in de stad en vindt dat de gemeente initiatieven van de ondernemers moet stimuleren en waarderen.

Burgemeester Marja van Bijsterveldt sprak haar waardering uit voor de bewonersorganisaties die hebben gezegd dat ze de horecaondernemers ook extra ruimte willen bieden. De burgemeester wees er ook op dat de gemeente al sneller en flexibel inspeelt op de wensen van ondernemers om uit de crisis te komen. Daarbij zijn er wat haar betreft geen coaches nodig die extra uitleg over de regels geven. Dat doen volgens de burgemeesters de boa’s al. Zij hebben de afgelopen tijd met alle horecaondernemers gesproken.

Wethouder Bas Vollebregt wees de commissie, zoals eerder die avond bij de bespreking van de ontwikkelingen rondom corona, op de twee taskforces van de gemeente die voor economisch herstel moeten zorgen. De wethouder zei ook samen met het ondernemersfonds te werken aan extra steun om de lokale economie er weer bovenop te helpen. Daarbij kijkt de gemeente zowel naar de middellange als naar de lange termijn. De korting op de precariobelasting die wordt voorgesteld gaat de gemeente, volgens de wethouder, ongeveer 40.000 euro kosten. Hij verwacht dat de gemeente dat bedrag kan dekken uit het coronabudget.

Hart voor Delft, CDA en PvdA lieten aan het eind van het debat weten dat ze misschien met amendementen komen om het initiatiefvoorstel op enkele punten aan te passen. Dat betekent dat de gemeenteraad dit onderwerp in de raadsvergadering op donderdag 17 juni verder gaat bespreken.

Bedrijfsvoering

Delft en Rijswijk werken sinds 2014 op het gebied van ICT samen in de Gemeenschappelijke Regeling Bedrijfsvoering (GRB) Delft-Rijswijk. Deze bedrijfsvoeringorganisatie werd in 2017 voor het eerst geëvalueerd en daarna verlengd tot 1 juli 2021. Het college heeft nu opnieuw een evaluatie laten uitvoeren en stelt de raad voor de regeling in ieder geval te verlengen tot 1 juli 2024.

In de commissievergadering konden alle partijen, behalve Hart voor Delft, daarmee instemmen. Maar diverse fracties zetten kritische kanttekeningen bij de samenwerking. Als het aan Hart voor Delft ligt stopt Delft daarmee, omdat in de ogen van die fractie Rijswijk teert op de ICT-diensten van Delft. Dat kost volgens Hart voor Delft te veel geld en gaat buiten het toezicht van de raad om.

Over dat toezicht waren ook andere fracties kritisch. Het CDA echter niet. Die fractie ziet voordelen in de samenwerking en zei de intentie van het college te steunen om een bedrijfsplan op te stellen om de GRB verder te ontwikkelen. D66 zei het opmerkelijk te vinden dat Delft en Rijswijk geen gezamenlijke visie hebben. Delft wil met de regeling kosten besparen en de gemeente Rijswijk wil meer kwaliteit. Die verschillende doelen moeten de gemeenten wat GroenLinks betreft benoemen in concrete acties.

De PvdA vroeg wethouder Martina Huijsmans op welk punt Delft erop vooruit is gegaan en hoeveel geld er is bespaard. Die fractie vroeg net als de VVD om een tussentijdse rapportage zodat de raad een vinger aan de pols kan houden. Dat verzoek kreeg de steun van Onafhankelijk Delft. Ook voor STIP was het duidelijk dat er nog veel verbeterd kan worden.

Wethouder Huijsmans kondigde aan dat die gemeenschappelijk visie er komt en vorm krijgt in het nog op te stellen bedrijfsplan. Dat plan gaat zij met een brief voorleggen aan de gemeenteraad. Op de vraag van de PvdA om een tussentijdse evaluatie te krijgen verwees de wethouder naar de planning en control cyclus van de gemeente.

Het voorstel wordt in de raadsvergadering op 17 juni met een klap van de voorzittershamer vastgesteld. Hart voor Delft komt dan met een stemverklaring.

Metropoolregio

In de commissie werd positief gereageerd op de Concept zienswijze ontwerpbegroting Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) 2022 en de ontwerp beleidsnota reserves voorzieningen en fondsen 2021. In de brief aan het bestuur van de MRDH reageert het college namens de gemeente op de financiële plannen van de metropoolregio.

Geen van de fracties kwam met aanvullingen op die zienswijze, maar enkele fracties somden nog wat aandachtspunten op. Zo wees D66 op de gevolgen van de coronacrisis voor het openbaar vervoer en op het nog beter benutten van de MRDH-budgetten voor de Delftse ambities. STIP zei tevreden te zijn met de meerjarige subsidie voor YES!Delft. De ChristenUnie was tevreden met de intentie van de MRDH om de besluitvorming inzichtelijker te maken. De PvdA sprak over het grote belang van de MRDH voor Delft.

Afscheidsbrief

Aanvankelijk wilden de ChristenUnie en VVD in het Delfts Kwartiertje vragen stellen aan de SP over de afscheidsbrief van raadslid Boris Duijff, maar de commissie besloot om daar in het overlegdeel van de vergadering uitgebreid bij stil te staan. Duijff maakte vorige week bekend dat hij per direct de raad verlaat, omdat hij naar Rotterdam is verhuisd en dus geen raadslid meer in Delft kan zijn.

De brief veroorzaakte reuring in de raad, omdat hij de raadsleden onder meer omschrijft als: “ quasi-ambtenaren die het in stoffige kantoortjes bedachte beleid verdedigen, in plaats van naar mensen te luisteren en het verband te zoeken tussen hun problemen en het beleid van de gemeente. De meeste raadsleden zijn zo verworden tot cliché politici die met debattrucs en halve waarheden hun zetel verdedigen; de titel van “volksvertegenwoordiger” is dan totaal misplaatst”.

Zo kleurrijk als zijn debatstijl was, zo donker was zijn afscheidsbrief, oordeelde de ChristenUnie. De VVD zei in de brief vooral teleurstelling te lezen van een raadslid dat geen gelijk had gekregen. Achteraf natrappen is niet chique, vond de VVD. Ongepast, oordeelde de PvdA. Die fractie zei vooral geraakt te zijn door de passage dat raadsleden halve leugenaars zouden zijn. De PvdA wees op de periode waarin het anders was en constructief werd samengewerkt met de SP. Maar de SP is volgens de PvdA meer van het roeptoeteren en minder van de inhoud geworden.

Ook Hart voor Delft zei zich niet te herkennen in de brief. Die fractie sprak de hoop uit dat de opvolg(st)er van Duijff politiek realistischer is. De raad zit volgens Hart voor Delft niet te wachten op grote wereldbeschouwingen. De CDA-fractie zei geschrokken te zijn van de afscheidsbrief en wilde weten of de brief de mening van de SP verkondigde of dat de brief op persoonlijke titel was geschreven. De brief doet volgens het CDA niet alleen geen recht aan de gemeenteraad, maar ook niet aan de SP en ook niet aan de heer Duijff zelf. Duijff wijst in zijn brief ook op de kloof tussen politiek en bewoners. Volgens de CDA-fractie draagt zijn brief daaraan bij.

STIP zag vooral zelfreflectie in de woorden van Duijff en de fractie van Onafhankelijk Delft hield het op zijn persoonlijke mening. GroenLinks zei dat de raad zich moet richten op de lange termijn en dat het jammer is dat de brief leidde tot een soort evaluatiegesprek met de SP. D66 sprak over een ongebruikelijke ontslagbrief en zei dat die de raad en de SP geen recht doet. D66 nodigde de SP-fractie uit tot meer samenwerking om samen iets te bereiken voor de stad.

SP-fractievoorzitter Lieke van Rossum zei dat Duijff de brief op persoonlijke titel had geschreven. Ze nam geen afstand van de brief, maar liet weten de inhoud te kunnen begrijpen, omdat er volgens haar de raad niet altijd bespreekt wat de mensen in de stad belangrijk vinden. In de visie van de SP wordt er in de raad politiek strijd geleverd, zodat de verschillen duidelijk zijn en mensen weten dat er iets te kiezen is.

Op de vraag van de ChristenUnie hoe de SP denkt de raad te helpen door niet te botsen, maar samen te werken, zei de SP-fractievoorzitter daarbij niet te kunnen helpen. De VVD bedankte de SP-fractie voor de reactie en spoorde de raad aan om verder te gaan met het controleren van het bestuur.