Scholenschuif Tanthof zorgt voor debat vol emoties

22 januari 2021 – Verwijten over en weer, harde woorden, geen vertrouwen meer in het college, gebrek aan informatie en bewoners die zich gepasseerd voelen. In de oordeelsvormende vergadering van de commissie Sociaal Domein en Wonen liepen in het drie uur durende debat over de scholenschuif in Tanthof op donderdag 21 januari de emoties hoog op.

De tegenstanders van een scholenschuif in Tanthof brachten opnieuw, net als in 2019, hun standpunten onder de aandacht van de commissie. Zij willen geen megaschool in deze wijk. De drie schoolbesturen willen dat wel en daarom was de gemeente wettelijk verplicht om de haalbaarheid van die wens te laten onderzoeken.

In de brief van het college die de commissie donderdag besprak, staat in grote lijnen dat de locatie Zuid (Abtswoudsepark) niet geschikt is, onder meer door de verkeersveiligheidsrisico’s. De locatie Noord (kinderboerderij en waterspeeltuin Tanthof en kindertuin De Boterbloem) die het college als alternatieve variant liet onderzoeken komt beter uit de bus. Het college vindt het echter nog te vroeg om de knoop door te hakken voor deze plek. In de brief schrijft het college samen met de scholen, de stichting Kinderboerderij en Waterspeeltuin Tanthof en de stichting Kindertuin De Boterbloem te willen onderzoeken in hoeverre een gezamenlijke groene campus in ruimtelijk opzicht mogelijk is. Dat vervolgonderzoek moet wat het college betreft voor 1 maart aanstaande zijn afgerond.

Geen van de acht insprekers die namens bewoners en betrokken organisaties zoals de stichting Behoud Kinderboerderij Kindertuin Tanthof, KNNV Natuurlijk Delfland, stichting Kindertuinen Delft en de stichting Kinderboerderij en Waterspeeltuin Tanthof had een goed woord over voor het voornemen van het college om een vervolgonderzoek te houden. De bewoners zeiden zich niet gehoord te voelen en de vertegenwoordigers van de kinderboerderij vrezen voor het einde van de kinderboerderij. Daarnaast wezen diverse insprekers op de toenemende verkeersdrukte, het gebrek aan parkeerruimte en de afname van groen in de wijk.

De PvdA sprak over een proces dat al twee jaar leidt tot veel emoties en zei te hechten aan zorgvuldigheid. Essentieel daarbij zijn volgens de PvdA de uitkomsten van het vervolgonderzoek. De fractie zei daar met smart op te wachten. De SP was minder genuanceerd. Die fractie volgde de kritiek van de insprekers, gebruikte woorden als diep triest en beschamend voor het gelopen proces en kondigde een motie van wantrouwen aan. Het onderzoek dat het college naar de twee locaties liet uitvoeren is volgens de SP prullenbakvoer. Als het aan de SP ligt, komen er nieuwe schoolgebouwen in combinatie met woningen op de huidige locaties.

Onafhankelijk Delft deelde de standpunten van de SP en liet weten eveneens een motie van wantrouwen te willen indienen. Groep Stoelinga vindt dat het college terug moet naar de tekentafel en acht een vervolgonderzoek niet nodig. De VVD wil net als de PvdA de conclusies van het vervolgonderzoek afwachten. Ook de fractie van het CDA kijkt uit naar die resultaten. Het CDA zei het idee van een groene campus te ondersteunen als de omvang van de kinderboerderij daarin acceptabel blijft.

Ook GroenLinks wees op de groene campus. Die zou volgens GroenLinks kunnen bijdragen aan de levensvatbaarheid van de kinderboerderij. Maar dan moet er volgens die fractie wel voldoende ruimte overblijven voor de kinderboerderij. GroenLinks vroeg wethouder Hatte van der Woude ook mogelijkheid te laten onderzoeken van een autoluwe zone rond de school. GroenLinks herkende zich niet in het beeld dat de bewoners onvoldoende betrokken zouden zijn geweest. De fractie complimenteerde de wethouders Van der Woude en Karin Schrederhof voor de vele gesprekken die ze met bewoners hadden gevoerd. GroenLinks zei ook graag in een beeldvormende sessie in gesprek te gaan met de schoolbesturen.

D66 zei het enthousiasme van CDA en GroenLinks over een groene campus te delen. Daarnaast zou er volgens D66 ook gekeken moeten worden naar de parkeernormen en hoe die eventueel aangepast zouden kunnen worden, zodat er meer op afstand van de school geparkeerd zou kunnen worden. D66 zei ook begrip te hebben voor de zorgen over de toekomst van de kinderboerderij en het behoud van het groen in de wijk. STIP denkt dat een scholencluster kan leiden tot synergie met de kinderboerderij, de waterspeeltuin en de kindertuin. Maar net als andere fracties maakt STIP zich ook wel zorgen wat er gebeurt als de locatie Noord niet haalbaar blijkt.

Stadsbelangen Delft wees onder meer op het proces en dat er schijnbaar te weinig inspraak was geweest. Maar de fractie zei niet te willen meegaan in de emoties, omdat er op dit moment nog geen besluit van de gemeenteraad wordt verwacht. Toch overweegt Stadsbelangen Delft een motie om te stoppen met het vervolgproces en om in gesprek te gaan met de scholen en de kinderboerderij. De ChristenUnie sprak over een lastig dossier en wees op de vele belangen in de wijk en de belangenafweging die de raad moet maken. De fractie vroeg de wethouders om de commissie meer inzicht te geven in het afwegingskader en in de mogelijkheden om af te wijken van de parkeernormen bij de bouw van een nieuwe school.

In hun reactie gingen de wethouders Schrederhof en Van der Woude uitgebreid in op de inbreng van de insprekers en de fracties. Schrederhof wees daarbij op de herontwikkeling van Tanthof, waarbij veel meer komt kijken dan de scholenschuif. Ook de grote betrokkenheid van bewoners in Tanthof had haar aandacht. Van der Woude beloofde de ChristenUnie dat ze het afwegingskader naar de raad stuurt. Ook zij kondigde aan dat het college na het vervolgonderzoek met een breed pakket aan bevindingen over de wijk naar de raad komt. De wethouder liet ook weten bereid te zijn om in het vervolgonderzoek een autoluwe zone mee te nemen en te kijken naar de rekbaarheid van de parkeernormen. Volgens Van der Woude was er geen gebrek aan overleg met de bewoners en belanghebbenden en wil het college nog steeds met iedereen in gesprek blijven.

Stadsbelangen Delft liet na de beantwoording door de wethouders weten nog te twijfelen over het indienen van een motie. De SP benadrukte in de raadsvergadering op donderdag 28 januari zeker met een motie van wantrouwen te komen. De antwoorden van de wethouders hadden die fractie niet op andere gedachten gebracht. Verschillende andere fracties zoals GroenLinks en de PvdA zeiden zo’n motie onterecht en misplaatst te vinden. De CDA-fractie zei te zijn geschrokken dat de SP in het debat de integriteit van de wethouder ter discussie stelde, terwijl er nog niks is besloten. Ongepast, aldus het CDA. De ChristenUnie liet weten dat ze afhankelijk van de antwoorden op technische vragen in de raadsvergadering misschien een motie indient over de relatie parkeren en groen.

Poptahof

Wethouder Schrederhof heeft commissie toegezegd om te kijken welke mogelijkheden de gemeente heeft om met de bestaande menskracht en middelen te komen tot een programmatische aanpak van projecten om de veiligheid en leefbaarheid in de Poptahof te verbeteren. De fracties van PvdA, GroenLinks en D66 vroegen daar in de commissievergadering om naar aanleiding van de antwoorden van het college op schriftelijke vragen van GroenLinks en de PvdA.

De PvdA vindt dat de Poptahof net als de Buitenhof extra aandacht, nadat vorig jaar was gebleken dat 35% van de Poptahof-bewoners zich niet veilig voelt in de wijk. Voor heel Delft ligt dat percentage op 14%. Dat verschil acht de PvdA veel te groot. Ook GroenLinks bepleitte in de commissievergadering een meer integrale aanpak van alle losse projecten en initiatieven in de buurt. Daarnaast zou GroenLinks meer inzicht willen krijgen in de behaalde resultaten. Andere fracties, waaronder de SP en CDA wezen op het belang van goede huisvesting en wijkvernieuwing. De ChristenUnie drong er bij de wethouder op aan om initiatieven uit de buurt te blijven ondersteunen om zo de gemeenschapszin te versterken. De VVD wees op de financiële situatie van de gemeente en sprak de verwachting uit dat het college verantwoord omgaat met de beschikbare middelen.

Wethouder Schrederhof legde uit dat de verantwoordelijkheid voor de wijkvernieuwing ligt bij de woningcorporaties en dat daarbij de prestatieafspraken met de corporaties leidend zijn. Ze zei de wens van GroenLinks over het rendement van alle losse projecten gehoord te hebben en beloofde binnen de bestaande kaders ook te kijken naar meer coördinatie van alle acties.

Voorzitter

Aan het slot van de vergadering zwaaide fractievoorzitter Bram Stoop van Stadsbelangen Delft commissievoorzitter Bert van der Woerd uit met een paar mooie afscheidswoorden. Van der Woerd heeft zijn vertrek als commissievoorzitter aangekondigd, omdat hij fractievoorzitter is geworden van de ChristenUnie. Van der Woerd blijft commissievoorzitter tot er een opvolger is. Daarna blijft hij bij de commissie Sociaal Domein en Wonen betrokken als plaatsvervangend voorzitter.