3 juni 2022 – Na een uitgebreid debat heeft een krappe meerderheid van de raad op donderdag 2 juni ingestemd met een motie van D66, STIP en VVD om het huidige terrassenbeleid te vervroegen. Daarmee komt de raad deels tegemoet aan de wensen van de horecaondernemers die vorige maand in de vergadering van de commissie Algemeen aandrongen op spoed, op meer maatwerk en het beter benutten van de ruimte voor terrassen.
In die commissievergadering klonken uit de monden van enkele horecaondernemers smeekbedes en hartenkreten om de tijdelijke terrasverruiming te handhaven, totdat er nieuw beleid is geformuleerd. Dat die ruimte in letterlijke zin beperkt is, bleek ook donderdagavond weer uit de woorden van burgemeester Marja van Bijsterveldt. De stad wordt drukker, de straten raken voller en de ruimte voor horecaondernemers om extra stoelen en tafels buiten te zetten is zo goed als benut. Ook met een nieuw beleid komen er geen meters bij, liet de burgemeester weten.
Korting
Dat weerhield STIP, VVD en CDA er niet van om de motie Steun herstel horeca in te dienen. Die motie vroeg het college om de horecaondernemers dit jaar een korting te geven op het precario die ze voor hun terrassen betalen en om geld uit de coronareserve te gebruiken voor een campagne om meer bezoekers naar Delft te lokken. De motie oogstte nogal wat kritiek van onder meer GroenLinks, Hart voor Delft en ChristenUnie, omdat ondernemers zonder terras er geen voordeel van zouden hebben. De PvdA was benieuwd wat zo’n campagne kan kosten.
Wethouder Stephan Brandligt legde uit dat de eerder gegeven korting op het precario, tijdens de coronacrisis, was bedoeld ter ondersteuning voor horecaondernemers die hun terras toen niet konden gebruiken. Nu ze dat weer wel kunnen doen, zou een korting leiden tot inkomenspolitiek en dat zou volgens de wethouder in strijd zijn met het gelijkheidsbeginsel. Hij beloofde de indieners van de motie wel te kijken naar de mogelijkheid of de campagne die is bedoeld om de cultuursector te ondersteunen breder opgezet kan worden, zodat ook andere ondernemers profiteren van meer bezoekers in Delft.
De motie Steun herstel horeca werd door een krappe meerderheid van de raad verworpen en dat gebeurde ook met de motie Meer maatwerk voor terrassen en terrasboten. Die motie werd ingediend door STIP, VVD, Onafhankelijk Delft en SP. De overige partijen stemden tegen deze motie. Ook burgemeester Van Bijsterveldt raadde de motie af. Ze herhaalde dat er geen juridische grond meer is om grotere terrassen toe te staan en dat het door ruimtegebrek in de stad ook fysiek nauwelijks mogelijk is om terrassen uit te breiden.
Planning
De burgemeester waarschuwde ook de indieners van de motie Vervroeging terrassenbeleid. De burgemeester zei er geen voorstander van te zijn om het beleid eerder aan te passen, omdat dat vanwege de beperkte ambtelijke capaciteit, niet past in de planning en het overleg met alle partijen ook tijd nodig heeft. Volt zei net als GroenLinks te hechten aan een zorgvuldig participatieproces. Die twee fracties stemden tegen de motie, net als PvdA, ChristenUnie en SP. Die veertien zetels legden het af tegen de achttien zetels van D66, STIP, VVD, CDA, Hart voor Delft en Onafhankelijk Delft.
Het college moet nu onder meer zo snel mogelijk een evaluatiemoment inplannen en bij de herziening nadrukkelijk kijken naar het slimmer gebruiken van de openbare ruimte. Dat kan volgens de motie door samen met bewoners en ondernemers de mogelijkheden te onderzoeken naar ondernemen in een klein gebied en de geleerde lessen uit de coronaperiode mee te nemen.
Splitsing Vestia
Woningcorporatie Vestia wordt vanaf 1 januari 2023 opgesplitst in drie nieuwe woningcorporaties: Hef Wonen in Rotterdam, Hof Wonen in Den Haag en Stedelink in Delft-Zoetermeer. De raad stemde donderdagavond unaniem in met het voorstel Conceptzienswijze splitsingsplan Vestia. Maar dat gebeurde pas, nadat de raad eveneens unaniem akkoord was gegaan met een amendement van SP, PvdA, VVD, Onafhankelijk Delft, CDA, STIP en Hart voor Delft om de zienswijze aan te scherpen.
Het college had aanvankelijk in het voorstel opgenomen dat de raad geen wensen of bedenkingen had, maar de SP had eerder in de commissievergadering al aangegeven dat het nu aan de raad was om Vestia duidelijk te maken dat het onderhoud en het contact met de huurders moeten verbeteren. Dat zou volgens het amendement kunnen door eigen onderhoudsmonteurs per wijk in dienst te nemen, een servicekantoor in Delft te openen en periodieke buurtbijeenkomsten te houden.
GroenLinks wilde van wethouder Karin Schrederhof weten of die wensen wellicht beter zouden passen bij de prestatieafspraken die de gemeente met de woningcorporaties maakt. De wethouder zei dat ze die daarin ook meeneemt. Voor GroenLinks was dat antwoord voldoende om net als de overige tien fracties vóór het amendement te stemmen.
Adviescommissie Omgevingskwaliteit
Bij het voorstel Omgevingswet-proof maken van Verordening en Reglement van Orde van de Adviescommissie voor Omgevingskwaliteit diende Hart voor Delft een amendement en de motie Inzicht en transparantie in het werk van de Adviescommissie Omgevingskwaliteit (AOK) in. Hart voor Delft hield een pleidooi om de participatie te verbeteren en om de agenda en de verslagen van de adviescommissie beter toegankelijk te maken voor de Delftenaren. Daar wordt volgens wethouder Martina Huijsmans aan gewerkt. De verslagen komen sneller online beschikbaar.
Wethouder Huijsmans lichtte onder meer toe dat in het planproces van een bouwproject omwonenden en belanghebbenden al hebben kunnen meepraten, dat ze hun zegje alleen schriftelijk bij de Adviescommissie voor Omgevingskwaliteit kunnen doen en dat na de afgifte van een vergunning nog bezwaar kan worden gemaakt. Een meerderheid van de raad verwierp het amendement en de motie. Het voorstel werd bijna raadsbreed aangenomen. Alleen Hart voor Delft stemde tegen.
Avalex
De fracties van STIP en ChristenUnie trokken bij de bespreking van de zienswijze op de jaarstukken 2021 en de ontwerpbegroting 2023 van Avalex hun motie Duurzaam besparen in. De motie vroeg het college met een voorstel naar de raad te komen om onder meer het gebruik van de milieustraat te stimuleren en rekening te houden met mensen met een kleine beurs. Een motie vol goede bedoelingen stelde de SP en Volt vreesde hogere kosten voor mensen die vaker naar de milieustraat gaan. Ook andere fracties waren kritisch.
Wethouder Huijsmans wees de raad op de lopende onderzoeken bij Avalex. Die worden binnenkort afgerond. De wethouder liet weten dat aan de uitkomsten over zaken als restafval, het gebruik van de milieustraat en het nieuwe inzamelen opties voor de toekomst worden toegevoegd. Zij verwacht dat de raad daar in het najaar over kan debatteren. STIP liet weten blij te zijn met die toezegging. De raad hoefde niet meer te stemmen over de motie.
Hamerstukken
Met een klap van de voorzittershamer stemde de raad in met de voorstellen Erfgoedverordening 2022 en Tweede wijziging Legesverordening Delft 2022.