11 juni 2021 – De commissie Ruimte en Verkeer heeft op donderdag 10 juni in een beeldvormende bijeenkomst de inspraak bij de Adviescommissie Omgevingskwaliteit (AOK) besproken. Dat deed de commissie met de AOK, de commissie Behoud Stadsschoon en de stadsbouwmeester.
De drie partijen presenteerden hun ideeën over inspraak aan de commissieleden. De presentaties leidden tot een breed gesprek over hoe inspraak georganiseerd is en kan worden. Niet alleen tijdens de behandeling van een plan door de AOK maar ook op andere momenten in een bouwontwikkelingsproces.
In de presentaties werd een aantal actuele ontwikkelingen meegenomen; de Omgevingswet met bijbehorende Omgevingsvisie en omgevingsplannen en de participatienota. Het één kan niet los van het andere gezien worden.
De vraag is: op welk moment hebben inwoners van Delft mogelijkheid tot inspraak en hoe is dat geborgd of kan dat geborgd worden? Door de Omgevingswet gaat inspraak/participatie een onlosmakelijk deel uitmaken van planontwikkeling. De Delftse participatienota gaat de kaders bieden voor initiatieven in Delft. De raad besluit over zowel de Omgevingsvisie als de participatienota.
Daarnaast beschikt de raad over nog een ander instrument om bij te dragen aan de ruimtelijke kwaliteit en participatie in de vorm van de Stadsbouwmeester. Zijn rol nu daarin en zijn eventuele gewenste rol kwamen ter sprake. De raad kan sturen op zijn inzet bij plannen en op het moment van zijn inzet. Dit geldt voor plannen die niet binnen de omgevingsplannen vallen.
Conclusie was dat de raad zijn rol hierin kan pakken. Een eerste stap is het betrekken van de brief van de commissie Behoud Stadsschoon van Delfia Batavorum en de brief van het college over de evaluatie van de Kwaliteitsketen bij de bespreking van de Omgevingsvisie in de commissie Ruimte en Verkeer op 1 juli aanstaande. Beide brieven worden ook betrokken bij het bespreken van de participatienota na het zomerreces in de Commissie Economie, Financiën en Bestuur.
Kijk deze beeldvormende bijeenkomst terug