Veel actiebereidheid om studentenoverlast te stoppen

11 juni 2021 – Iedereen was het er op donderdag 10 juni in de commissie Sociaal Domein en Wonen over eens; er moet een eind worden gemaakt aan ernstige studentenoverlast. De hoe-vraag werd echter niet door iedereen op dezelfde manier beantwoord.

Nadat drie bewoners en een student als inspreker hun visie op de studentenoverlast hadden gegeven, gebruikten de fractie hun spreektijd om er bij wethouder Karin Schrederhof en burgemeester Marja van Bijsterveldt op aan te dringen nu echt een eind te maken aan de onleefbare situatie waarmee sommige bewoners mee te maken hebben. Aanleiding voor de bespreking was het vuistdikke dossier dat een aantal bewoners van de Wippolder sinds 2019 hebben samengesteld over de overlast en de klachten en het in hun ogen gebrek aan optreden door de gemeente en de politie. In de commissie Economie, Financiën en Bestuur werd vorige maand gesproken over de overlast die de horeca veroorzaakt in de Wippolder. De raads- en commissieleden hielden vorige week een beeldvormende bijeenkomst, waarin bewoners aan het woord kwamen en donderdagavond vond het politieke debat plaats.

Schattigheidsvisie

In dat debat zochten de fracties vooral naar mogelijke oplossingen om de overlast te keren. Wat het CDA betreft dient de schattigheidsvisie van Delft op studenten bijgesteld te worden. Het gebruik van drank en drugs neemt excessief toe volgens het CDA en daar wil die fractie paal en perk aan stellen. De CDA-fractie drong daarnaast aan op het nauwkeurig bijhouden van alle overlastmeldingen.

De SP pleitte voor de inzet van betere instrumenten die zijn gericht op het doelgericht aanpakken van overlast. Die fractie kwam met suggestie om het aantal huurders in een pand via het huurbeleid te beperken. De PvdA stelde vast dat de gemeente al heel veel regels en instrumenten heeft om iets tegen overlast te doen. De gemeente zou volgens de PvdA eens moeten kijken naar de effectiviteit daarvan. Daarnaast drong de PvdA, net als CDA, Hart voor Delft, VVD en GroenLinks aan op een gesprek met alle betrokken partijen, waaronder de studentenverenigingen en de TU.

Gedragsaanwijzingen

Ook pleitte de PvdA voor een Delfts sociaal contract met daarin afspraken over hoe Delftenaren met elkaar willen samenwonen en hoe ze het met elkaar willen rooien. GroenLinks kwam met een soortgelijke suggestie op buurtniveau en noemde dat buurtconvenanten. Daarin zouden volgens GroenLinks per wijk gedragsaanwijzingen en andere afspraken over samenwonen in de buurt kunnen staan. GroenLinks kwam ook met het idee om per wijk bemiddelteams in te zetten. Daar zouden bewoners hun overlastmeldingen bij kwijt kunnen en dat zou volgens GroenLinks de bewoners ontzorgen.

Uitschieters

Hart voor Delft herinnerde de commissie er nogmaals aan dat wijkcontactpunten daarbij zou kunnen helpen, maar die motie kreeg geen meerderheid in de raad. Hart voor Delft wees op problemen in andere wijken waar studenten net als in de Wippolder voor ernstige problemen zorgen. Daar moet de gemeente ook iets aan doen, benadrukte Hart voor Delft. D66 stond juist op het standpunt dat de discussie te breed werd getrokken, omdat de aanleiding voor het debat toch echt de studentenoverlast in de Wippolder was. Daar moet volgens D66 snel een oplossing voor worden gevonden.

STIP merkte op dat het in dit debat over uitschieters gaat en zeker niet over alle studenten in Delft. Als er sprake is van overlast moet er volgens STIP gehandhaafd worden. Daarnaast zei STIP het belang te vinden dat de bewoners zich gehoord voelen. De STIP-fractie drong aan op betere communicatie naar studenten en bewoners. Onafhankelijk Delft liet weten zich te kunnen vinden in de suggesties van alle fracties, omdat de gemeente er alles aan moet doen om de overlast aan te pakken. Als het aan de VVD wordt het bewoners makkelijker gemaakt om overlast te melden en gaat de gemeente met alle betrokkenen in gesprek.

De ChristenUnie zette vraagtekens bij het nut van zo’n gesprek met onder meer de TU en de studentenverenigingen om zij weinig invloed hebben op het individuele gedrag van studenten die overlast veroorzaken. Die fractie zei meer te zien in de aanstelling in studentenhuizen van contactpersonen of huisoudsten die aanspreekbaar zijn voor de buurtbewoners.

Extra complex

Wethouder Schrederhof beaamde dat de studentenoverlast niet alleen in de Wippolder een probleem is. Ook in de binnenstad en het Westerkwartier steekt het probleem volgens haar steeds vaker de kop op. Dat het daarbij gaat om particuliere verhuurders maakt de kwestie volgens de wethouder extra complex, omdat het probleem per pand en per incident wordt opgepakt. De wethouder zei dat ze veel mogelijke oplossingen had gehoord. Ook het college werkt daaraan door een aanpassing in de verordening de verkamering van panden zo goed als onmogelijk te maken. De wethouder noemde daarnaast het belang van een duidelijke registratie en duidelijke informatie op de website van de gemeente, zodat bewoners weten wat ze kunnen doen in het geval van overlast.

In sommige steden bestaat de verhuurdersvergunning die huurders bescherming moet bieden. De wethouder zei dat die vergunning tegen het licht wordt gehouden om te zien of zo’n vergunning in Delft gebruikt zou kunnen worden als middel tegen overlastgevers.

Politie

Ook burgemeester Van Bijsterveldt was het eens met de fracties die constateerden dat er inmiddels sprake is van een breder probleem. Ze somde op dat er in een klein jaar 182 meldingen van overlast waren en in een weekend een keer sprake was van 23 meldingen. De politie is er volgens haar scherper op en de politie kan sinds een half jaar dankzij digitale procedures overlastpanden makkelijker binnen. De burgemeester sprak daarnaast de wens in om de boa’s weer meer in de wijken te zien, maar die zijn op dit moment nog druk met de coronamaatregelen.

Van Bijsterveldt liet de commissie weten dat het urgentiebesef er is, maar dat er geen ruimte is voor een apart plan van aanpak. In plaats daarvan beloofde ze de bestaande regels en instrumenten na te lopen op effectiviteit om ze indien nodig intensiever in te zetten. Het effect daarvan kan de raad teruglezen in een statusupdate van het college in de najaarsrapportage. De CDA-fractie kondigde aan het eind van het debat een motie over alcoholpreventie aan en Onafhankelijk Delft liet weten daar over mee te willen denken. Dat betekent dat dit onderwerp op donderdag 17 juni verder wordt besproken in de raadsvergadering.

Huisvestingsverordening

Een ruime meerderheid van de fracties liet bij de bespreking van de voorgestelde wijzigingen in de Huisvestingsverordening Delft 2019 weten daarmee te kunnen instemmen. De aanpassingen in de verordening maken het verkameren van woningen zo goed als onmogelijk, zodat deze huizen beschikbaar blijven voor starters en gezinnen.  De opmerking van de PvdA dat de situatie in de Wippolder laat zien hoe hard de wijzigingen in deze verordening nodig zijn, viel verkeerd bij STIP. Die fractie constateerde dat het beperken van studentenoverlast niet het doel van de verordening kan zijn, maar dat de verordening louter is bedoeld om schaarste op de Delftse woningmarkt te reguleren. STIP liet weten niet voor de gewijzigde verordening te zijn.

Een ruime meerderheid van de fracties was ook tevreden met een aanpassing van het legestarief die volgt op de wijzigingen in de Huisvestingsverordening. Wat D66 en VVD betreft, mag dat tarief kostendekkend worden en als het aan de SP mag dat tarief meer dan kostendekkend worden, omdat volgens de SP investeerders die woningen willen verkameren geld zat hebben. Wethouder Karin Schrederhof zei dat ze de vragen over het eventueel verhogen van de leges naar 100% kostendekkendheid snel gaat uitzoeken. De raad neemt op 17 juni een besluit over de voorstellen.

Leerplicht

Bij de bespreking van het jaarverslag Leerplicht over het schooljaar 2019-2020 en de resultaten van de aanpak van voortijdig schoolverlaten werd in grote lijnen door de fracties tevreden gereageerd op de aanpak die de gemeente hanteert om het verzuim en voortijdig schoolverlaten zo veel mogelijk terug te dringen. Wethouder Lennart Harpe sprak over een bijzonder jaar, omdat het eind van het schooljaar in de eerste lockdown viel waardoor leerlingen de lessen thuis moesten gaan volgen.

Diverse fracties wilden weten wat daarvan de gevolgen zijn, maar dat antwoord kon de wethouder nog niet geven. Hij verzekerde de commissie dat de scholen en de samenwerkingsverbanden die de leerlingen in de gaten houden er bovenop zitten.

Wethouder Harpe zegde op verzoek van GroenLinks toe dat de commissie na de zomer in een beeldvormende bijeenkomst in gesprek kan gaan met die samenwerkingsverbanden. GroenLinks vroeg daarnaar om meer duidelijkheid te krijgen hoe de betrokken organisaties en onderwijsinstellingen werken. Harpe legde uit dat in geval van verzuim eerst zorg wordt geboden en indien nodig daarna handhaving.

Het CDA stelde daarbij voor om thuiszitters en spijbelaars niet meer voor straf door te sturen naar Halt. Maar die opvatting deelde wethouder niet. Hij constateerde dat zes Halt-verwijzingen op 11.000 jongeren erg meevalt.

Het debat werd afgesloten met de conclusie dat de commissie dit onderwerp voldoende had besproken en omdat er geen moties werden aangekondigd komt dit onderwerp ook niet terug op de agenda van de raadsvergadering.