9 april 2021 – De overlast van studenten en horeca in de Wippolder die op donderdag 8 april in het Delfts Kwartiertje door het CDA en Onafhankelijk Delft aan de orde is gesteld, leverde zoveel vragen op in de commissie Economie, Financiën en Bestuur dat dit onderwerp voor een meer uitgebreide bespreking is doorgeschoven naar de vergadering van de commissie Sociaal Domein en Wonen.
CDA en Onafhankelijk Delft stelden in het Delfts Kwartiertje vragen aan het college naar aanleiding van bewonersbrieven. Daarin schetsten ze de overlast die ze ervaren van studenten en de horeca in de wijk. De bewoners vragen de gemeente om meer aandacht voor handhaving en om wat te doen aan de toenemende verkamering van woningen.
De CDA-fractie zei geschokt te zijn door de verhalen van bewoners en het dikke dossier dat ze hebben opgesteld. Strenger handhaven en het eventueel tijdelijk of permanent sluiten van studentenhuizen zouden volgens het CDA kunnen bijdragen aan het terugdringen van de overlast. CDA en Onafhankelijk vroegen de burgemeester ook goed te kijken naar de horecavergunning van de snackbar in de wijk.
Burgemeester Marja van Bijsterveldt liet weten er bovenop te zitten. Ze lichtte toe dat de politie sneller kan ingrijpen dankzij de digitalisering van procedures. Daardoor zijn de laatste tijd tientallen bekeuringen uitgedeeld en is geluidsapparatuur in beslaggenomen. De gemeente is daarnaast in overleg met de TU en studentenverenigingen. De burgemeester wees ook op de strenge privacywetgeving die het niet toestaat om overlastgevende studentenhuizen te sluiten. Het café in de wijk is wel op last van de burgemeester twee weken dicht geweest.
De fractie van Hart voor Delft zei dat deze problematiek ook in andere wijken voorkomt. De SP wilde weten hoe overlastmeldingen worden geregistreerd. Die komen volgens de burgemeester bij de politie in hetzelfde systeem terecht als meldingen over andere zaken.
De ChristenUnie pleitte ervoor dat bewoners en studenten met elkaar in gesprek blijven. Aanbellen en bitterballen kunnen er volgens die fractie voor zorgen dat buren en studenten elkaar kennen en rekening houden met elkaar. STIP noemde het tegengaan van overlast belangrijk, maar die fractie pleitte er ook voor om niet alle studenten over een kam te scheren. Net als het CDA hadden VVD en PvdA vragen over verkamering en de gevolgen daarvan. Die sociale en woonaspecten komen een andere keer uitgebreider terug in de commissie Sociaal Domein en Wonen.
Corona
In deze commissievergadering werd zoals elke maand ook weer de stand van zaken rondom het lokale coronabeleid besproken. De fractie hadden van tevoren veel vragen ingediend bij het college. Veel vragen worden schriftelijk afgedaan door de portefeuillehouders.
Burgemeester Van Bijsterveldt informeerde de commissie dat zij met de wethouders Martina Huijsmans en Bas Vollebregt op vrijdag 9 april gaat praten met de horecaondernemers op de Burgwal Noord over het al dan niet plaatsen van terrassen. De burgemeester zei de wens van haar collega’s in het land te delen om de terrassen weer snel te openen. Maar dat moet volgens haar wel op een verantwoorde manier kunnen.
Wethouder Stephan Brandligt liet Hart voor Delft weten dat 200 bedrijven in Delft een beroep hebben gedaan op kwijtschelding of gespreide betaling. Ook beloofde hij de SP de mogelijkheden voor kwijtschelding voor ZZP’ers zonder bijstandsuitkering te onderzoeken.
Wethouder Bas Vollebregt gaf Hart voor Delft een toelichting op de corona-uitgaven van het Delftse ondernemersfonds. Daarnaast beaamde hij dat Museum Prinsenhof Delft en Museumhuis van Meerten door het rijk zijn aangewezen als plekken die bij wijze van proef tijdelijk open mogen. Bezoekers moeten zich aanmelden en zijn verplicht zich te laten testen op corona om toegang te krijgen.
Wethouder Lennart Harpe stelde de commissie gerust dat er geen oplopende wachtlijsten zijn voor de Jeugd ggz. De bezetting daarentegen is volgens hem wel hoog, maar de wachtlijsten zijn stabiel. Wethouder Karin Schrederhof lichtte de TONK-regeling toe. TONK is de afkorting van Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. De regeling is bedoeld voor ondernemers die door de coronacrisis hun woonlasten niet meer kunnen betalen. De wethouder zei dat Delft op 1 april gestart is met het verwerken van de aanvragen. Via de gemeentelijke communicatiekanalen wordt de regeling onder de aandacht gebracht.
Cultuur
Voordat de vergadering begon overhandigden vertegenwoordigers van de Cultuurtafel Delft een kunstwerk aan de commissievoorzitter Ineke van Geenen. Dit samenwerkingsverband van Delftse culturele instellingen en organisaties is kritisch op de gemeente vanwege de bezuinigingen op de culturele sector, boven op de gevolgen van de coronacrisis. Ze vrezen voor onherstelbare schade. Het kunstwerk laat zien dat wat wordt afgebroken, niet meer terugkomt.