Omwonenden Van Hasseltlaan blij met luisterend oor

20 maart 2024 – Omdat studentenhuisvester Duwo de verbouwingsplannen voor het studentencomplex aan de Van Hasseltlaan in de ijskast heeft gezet, werd dit onderwerp op dinsdag 19 maart niet inhoudelijk besproken in de commissie Ruimte en Verkeer. Desondanks kwamen zes buren van het complex inspreken en dat bleek niet voor niets. Een van hen concludeerde dat het luisteren door de commissie als voorbeeld diende van hoe de bewoners veel eerder bij de plannenmakerij betrokken hadden willen worden.

Duwo maakte vorige week bekend pas op de plaats te maken met het plan om de gebouwen grootschalig te gaan herontwikkelen en er extra studentenwoningen te bouwen. Eind november vorig jaar werden de omwonenden geïnformeerd over het plan om het complex voor 700 studenten door nieuw- en verbouw te vergroten voor 1200 studenten.

Bouwput

De omwonenden voelden zich overvallen, stuurden tientallen brieven naar Duwo en de gemeente en dinsdagavond herhaalden ze in de commissievergadering mondeling hun bezwaren tegen het in hun ogen immense project dat hun leef- en woongenot verstoort in dit rustige deel van Buitenhof. De zes insprekers hekelden onder meer het gebrek aan communicatie met Duwo en het vooruitzicht om acht tot tien jaar lang te moeten aankijken tegen een bouwput.

Duwo schrijft op zijn website: “We beraden ons op de te nemen stappen en stemmen dit af met de gemeente. Het gesprek over het participatietraject gaan we graag aan met de belanghebbenden (denk aan opzet, aantal bijeenkomsten, werkvorm) om vervolgens de plannen, samen met hen, inhoudelijk verder te brengen.  Wij zullen binnen afzienbare tijd dit gesprek op een constructieve manier hervatten.” Een eerder geplande bijeenkomst voor 15 april wordt wellicht later gehouden. In de commissievergadering riepen de omwonenden Duwo op terug naar de tekentafel te gaan en in overleg te gaan met de gemeente, bewoners en omwonenden om tot een beter plan te komen.

Fietsecoduct

Twee weken geleden stemde de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp met een nipte meerderheid van zeventien stemmen voor en veertien stemmen tegen in met de aanleg van de Metropolitane Fietsroute Delft – Rotterdam Alexander en het fietsecoduct over de A13. In die gemeente was de gemeenteraad gevraagd om een besluit te nemen, maar in Delft was dat besluit (volgens het college) al in 2021 genomen als onderdeel van het Mobiliteitsprogramma Delft 2040 en waren de middelen al beschikbaar gesteld in de Programmabegroting.

De aanleg van een 20 kilometer lange ‘snelweg’ voor fietsers van Delft via de polder van Pijnacker en Berkel naar Rotterdam Alexander was tot nu toe geen politiek issue in Delft, behalve dat de financiering van de aanleg van de Gelatinebrug over de Schie nu samen blijkt te hangen met de financiering van de aanleg van het fietsecoduct over de A13.

Vier insprekers, bewoners uit het gebied waar de fietsroute wordt aangelegd, betoogden in de commissievergadering dat de nieuwe fietsroute meer kwaad dan goed doet aan de natuur, verkeersonveilig is, en dat de aanleg van het fietsecoduct alleen nodig is om subsidie binnen te harken voor de aanleg van de Gelatinebrug. De insprekers drongen er bij de commissie op aan om samen met de andere gemeenten in de Metropoolregio te kijken naar alternatieve fietsroutes, bijvoorbeeld via de parallelweg van de A13.

Mobiliteitsprogramma Delft 2040

Het debat in de commissie draaide grotendeels over de vraag wat het nut en de noodzaak zijn van het fietsecoduct over de A13 en de vraag waarom het college van Delft niet met een voorstel naar de gemeenteraad is gekomen. Over die vraag was wethouder Martina Huijsmans kort en duidelijk. Zij verwees naar het door de raad vastgestelde Mobiliteitsprogramma 2040, waarin de fietsroute tussen Delft en Rotterdam Alexander staat ingetekend.

Net als de insprekers gaven diverse fracties, waaronder CDA, Onafhankelijk Delft, Volt, Hart voor Delft en VVD twijfels te hebben bij de wenselijkheid van een fietsecoduct. Uit de informatie waar de raad nu over beschikt, blijkt volgens Volt niet dat deze voorziening ervoor gaat zorgen dat de fauna de A13 bovengronds gaat oversteken. Net als de insprekers werd in het debat gewezen op de al bestaande tunnels voor fietsers en dieren die de A13 onderdoor willen. De SP zei nog steeds tegen de aanleg van de Gelatinebrug te zijn en de ChristenUnie sprak zich uit tegen de stapeling van subsidies, waardoor er voor de raad weinig meer te kiezen valt.

Biodiversiteit

STIP, PvdA en GroenLinks toonden zich voorstander van de aanleg van de nieuwe fietsroute. STIP sprak over een verbetering van de milieuvriendelijke bereikbaarheid van Delft. De PvdA sprak de hoop uit dat met de aanleg van de fietsroute meer automobilisten de auto laten staan en de fiets pakken om naar Delft of Rotterdam te gaan. GroenLinks zei blij te zijn dat mede dankzij de amendementen die in Pijnacker-Nootdorp meer rekening gehouden wordt met biodiversiteit op deze nieuwe fietsroute.

Wethouder Huijsmans legde onder meer uit dat de wens om een fietsecoduct aan te leggen al zo’n vijftien jaar oud is en dat deze fietsbrug annex ecoduct over de A13 deels wordt gefinancierd door de erfenis van het recreatieschap Midden-Delfland. De gemeente Delft betaald 2,1 miljoen euro mee aan het fietsecoduct. Dat is volgens de wethouder een streefbedrag, maar kan niet worden vastgezet als plafond, omdat het nog een paar jaar duurt voordat de aanleg van de route begint.

Vlinders

Wethouder Huijsmans lichtte ook toe dat de brug niet gezien moet worden als een wildgang, maar vooral bedoeld is om vlinders, insecten en vleermuizen door de juiste beplanting de weg over de A13 te laten vinden.

Aan het eind van de discussie werd door de fracties van CDA, Onafhankelijk Delft, Hart voor Delft, SP, Volt, ChristenUnie en VVD aangekondigd dat zij in de komende raadsvergadering op donderdag 4 april overwegen bij dit onderwerp moties in te dienen.

Waterspeeltuinen

De commissie besprak in deze vergadering ook het voorstel Toekomstbestendigheid kinderboerderijen Delft: renovatie waterspeeltuinen. Dat voorstel vraagt de gemeenteraad om nu 490.512 euro beschikbaar te stellen voor de renovatie van de waterspeeltuinen bij de kinderboerderij Tanthof en Stadsboerderij BuytenDelft. Zonder dat geld kunnen de waterspeeltuinen deze zomer niet open, omdat ze volgens nieuwe wet- en regelgeving omgevormd moeten worden van spelen in het water naar spelen met het water.

Nagenoeg alle fracties benadrukten net als de twee insprekende vertegenwoordigers van beide waterspeeltuinen en kinderboerderijen over het belang van deze laagdrempelige voorzieningen voor gezinnen in Delft. Hoewel de kinderboerderijen sinds 2015 op afstand staan van de gemeente lukt het ze nog steeds om financieel het hoofd boter water te houden. In het voorstel sorteert het college daarom voor op de Kadernota, waarbij de raad een structurele bijdrage wordt gevraagd voor de kinderboerderijen.

Die zoektocht naar incidenteel en structureel geld had volgens de wethouders Karin Schrederhof en Frank van Vliet zoveel tijd gekost dat dit voorstel pas afgelopen vrijdag aan de raad kon worden aangeboden. Enkele fracties wezen erop dat de tijd om vragen te stellen en zich voor te bereiden op het debat wel heel erg krap waren.

Daarnaast vroeg het CDA om meer duidelijk over de financiering van het project. Er lag een aanvraag bij het Fonds Delft 2040 met een positief advies, maar nu blijkt dat dat fonds alleen geld beschikbaar stelt voor andere opgaven in de stad en dat er voor de kinderboerderijen een greep uit de algemene middelen gedaan moet worden. Het CDA kondigde aan hiervoor een amendement te willen opstellen, om het geld uit potje A of potje B beschikbaar te stellen.

Dat betekent dat dit voorstel verder wordt besproken in de raadsvergadering op donderdag 4 april.