Herstelbesluit Schieoevers Noord roept veel vragen op

15 maart 2024 – In de oordeelsvormende extra vergadering van de commissie Ruimte en Verkeer is op donderdag 14 maart uitgebreid gesproken over het voorstel Herstelbesluit bestemmingsplan Schieoevers Noord. Bij de meeste fracties riep dit voorstel vragen op over de toekomst van de bestaande bedrijven in het gebied, de ingestelde beroepsprocedure bij de Raad van State en eventuele ongewenste effecten van de voorgestelde aanpassingen in het bestemmingsplan.

De gemeenteraad stelde het bestemmingsplan Schieoevers Noord in november 2022 vast. Vervolgens stapten acht partijen naar de Raad van State om beroep in te stellen tegen het bestemmingsplan. Om het verweer van de gemeente te versterken bij de Raad van State stelt het college de raad voor om een aantal punten in het bestemmingsplan aan te passen en technische zaken te verduidelijken. De uitspraak van de Raad van State wordt in het tweede kwartaal van dit jaar verwacht.

Lijm & Cultuur

Wethouder Maaike Zwart legde in de commissie uit dat aan veel punten die in deze beroepsprocedure naar voren zijn gebracht tegemoet is gekomen aan de bestaande bedrijven. Zij kunnen, zoals de raad eiste, hun bedrijfsvoering ongewijzigd in de toekomst voortzetten. Maar er is één bedrijf in het gebied dat gemangeld lijkt te worden door de regels in het bestemmingsplan en dat is Lijm & Cultuur.

De directeur van Lijm & Cultuur gebruikte donderdagavond haar inspreekminuten om haar ongenoegen duidelijk te maken over de in haar ogen slechtere aanpassingen in het herstelbesluit. Ook liet ze weten moeite te hebben met de korte termijnen, waarin gereageerd kan worden op dikke juridische pakken papier, waarin volgens haar nog heel veel onduidelijkheden staan die mogelijk vergaande gevolgen hebben voor de toekomst van haar bedrijf.

Grip

Haar woorden riepen bij VVD en Hart voor Delft de vragen op aan de wethouders Zwart en Martina Huijsmans of het college nog wel grip heeft op het proces dat volgens Lijm & Cultuur een verslechtering inhoudt, maar volgens het college leidt tot technische aanpassingen en herstelpunten in het bestemmingsplan. Onafhankelijk Delft sprak over een onnavolgbaar stuk.

De fractie van de ChristenUnie sprak haar zorgen uit over mogelijk ongewenste effecten voor de bestaande bedrijven in Schieoevers Noord die nu nog niet zijn te overzien. Als blijkt dat in de praktijk de planregels belemmerend werken dan moeten die regels volgens GroenLinks aangepast worden. Volgens GroenLinks moet Lijm & Cultuur blijven kunnen doen wat het altijd al doet. Daar zit voor Lijm & Cultuur juist de pijn, omdat in het bestemmingsplan en in het herstelbesluit niet duidelijk staat of dat nog wel kan.

Uitspraak

D66 en STIP wezen op het ingewikkelde proces en lieten weten uit te kijken naar het vervolg en de uitspraak van de Raad van State. Ook de PvdA wees op de complexe procedure en de CDA-fractie sprak de wens uit dat de Raad van State snel met een uitspraak komt, zodat iedereen weet waar iedereen aan toe is. De wethouders lichtten toe dat als de Raad van State akkoord gaat met het gerepareerde bestemmingsplan dezelfde regels gelden als voor andere bestemmingsplannen in de stad en dat er ook nog ruim de tijd is om op het plan te reageren.

De SP liet weten nog steeds geen voorstander te zijn van het bestemmingsplan Schieoevers Noord en zei het jammer te vinden dat er een situatie is ontstaan, waarin twee partijen tegenover elkaar staan en de verhoudingen tussen Lijm & Cultuur en de gemeente verziekt zijn. Ook de VVD sprak haar zorg uit over de verstoorde verhoudingen. De VVD neemt dit voorstel voor intern beraad mee terug te nemen naar de fractie. Dat betekent dat de gemeenteraad in de vergadering op donderdag 4 april verder praat over dit onderwerp.

Voorkeursrecht

Het voorstel Voorkeursrecht Buitenhofdreef 2 (Rabobank) wordt in die raadsvergadering als hamerstuk vastgesteld. Na een korte bespreking in de commissie zag geen van de fracties aanleiding om dit voorstel op de bespreekagenda van de raad te zetten.

Parkeernormen

Over de door het college vernieuwde Beleidsregels Parkeernormen is na een uitvoerig debat in de commissie het laatste woord nog niet gezegd. Het college heeft besloten om de parkeernormen te maximeren en naar beneden bij te stellen bij nieuwbouw en verbouw van gebouwen. Voor bestaande gebouwen blijft de toegestane parkeerruimte hetzelfde. Voor autoparkeren geldt bijvoorbeeld de nieuwe norm dat bij nieuwe woningen een aantal parkeerplekken nooit hoger is dan een parkeerplaats per woning. Voor fietsparkeren blijft een minimumnorm; meer bouwen dan de norm mag.

Het debat in de commissie ging niet alleen over de nieuwe parkeernormen, maar ook of die besluit niet eigenlijk genomen had moeten worden door de gemeenteraad. Diverse fracties, waaronder GroenLinks en CDA, lieten weten daarover in de komende raadsvergadering een motie te willen indienen. Meerdere fracties gaven in de commissie te kennen dat ze zo’n motie zullen steunen of mede willen indienen.

De SP hekelde de nieuwe parkeernormen, omdat die norm niet alleen getalsmatig anders is, maar beleidsmatig. De insteek van het beleid is helemaal anders, volgens de SP en treft vooral de mensen met een bedrijfsbusje dat ze straks nergens meer in de stad kwijt kunnen. Hart voor Delft wees kritisch op de loopafstanden die voor Delftse autobezitters vier tot acht maal zo hoog zijn als de landelijk norm van honderd meter.

De ChristenUnie vroeg wethouder Frank van Vliet of het aanpassen van de parkeernorm wel kan zonder aanscherping van flankerend beleid voor bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Volgens de ChristenUnie moet het parkeerbeleid in de pas lopen met andere beleidsterreinen. STIP zei blij te zijn met de nieuwe parkeernormen en pleitte voor een oplaadinfrastructuur voor elektrische fietsen in de stad. Maar zo’n oplaadnetwerk komt er volgens wethouder Van Vliet niet, omdat de behoefte daaraan zeer beperkt is.

In de raadsvergadering op donderdag 4 april wordt de discussie voortgezet, omdat de fracties CDA, VVD, Onafhankelijk Delft, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, Hart voor Delft en D66 in de raadsvergadering wellicht met moties komen bij dit bespreekpunt.