Raad geeft Verordening gegevensverstrekking wat extra kleur

22 december 2023 – In de laatste raadsvergadering van 2023 is de gemeenteraad op donderdag 21 december onder meer akkoord gegaan met het voorstel Verordening gegevensverstrekking basisregistratie personen Delft.

Op grond van de Wet Basisregistratie personen is de gemeenteraad verplicht om kaders te stellen voor het verstrekken van persoonsgegevens aan derden. De gemeenteraad is daarnaast bevoegd om ook kaders te stellen voor het gebruik van persoonsgegevens binnen de eigen organisatie. Met het vaststellen van de Verordening basisregistratie personen wordt voldaan aan de vereisten van de Wet basisregistratie personen en de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Tijdens de bespreking van dit voorstel werden vier amendementen ingediend om het voorstel volgens wethouder Martina Huijsmans wat extra kleur te geven. De SP diende twee amendementen in met de titel Noodzakelijke verduidelijking.

De eerste van de twee SP-amendementen betrof volgens de wethouder een aanscherping van de verordening die verder zou gaan dan wat de wet voorschrijft. De wethouder ontraadde het amendement. Alle coalitiepartijen stemden tegen en daarmee verwierp de meerderheid van de raad dat amendement.

De overige drie amendementen werden door de raad unaniem aanvaard.  Het tweede SP-amendement met de titel Noodzakelijke verduidelijking scherpt in de bijlage van de verordening de regel aan over de verstrekking van persoonsgegevens aan derden. Het amendement Houd het verstrekken van gegevens helder beschrijft nauwgezetter dan in de oorspronkelijke tekst welke onderdelen het college zonder tussenkomst van de raad kan vaststellen en wijzigen. Dit amendement werd ingediend door PvdA en STIP. Die twee partijen dienden ook het amendement Werk ook samen met onze hbo-instellingen voor wetenschappelijk onderzoek in. Dat amendement zorgt ervoor dat niet alleen aan universiteiten, maar ook aan hbo-instellingen persoonsgegevens worden verstrekt als ze de daarvan de noodzaak voor wetenschappelijke doelstellingen kunnen aantonen.

Een ruime meerderheid van de raad stemde voor het voorstel. Hart voor Delft en CDA stemden tegen, waarbij de CDA-fractie opmerkte principieel tegen voorstellen te zijn waarbij bevoegdheden van de raad worden overgeheveld naar het college.

Kalverbos

Net als vorige week in de commissievergadering draaide het raadsdebat donderdagavond over de Toekomstvisie Kalverbos voor een deel over de vraag wanneer een visie een visie is en wie daarbij aan het roer staat: de raad of het college?

In de toekomstvisie Kalverbos schetst het college hoe de noordelijke entree van Delft er in de toekomst uit zou kunnen komen te zien. Het gaat om een relatief klein gebied, waarin heel wat projecten op stapel staan. Dat zijn bijvoorbeeld aanpassingen aan tramlijn 1, het onderhoud van de Reineveldbrug, de herinrichting van het kruispunt Wateringsevest-Nieuwe Plantage en het verbeteren en vergroenen van de omgeving.

Het college had de toekomstvisie in een brief naar de raad gestuurd en niet in de vorm van een voorstel. Voor Hart voor Delft was dat reden om de motie Raadsbevoegdheid moet raadsbevoegdheid blijven in te dienen. Wethouder Martina Huijsmans zei in reactie op de motie van Hart voor Delft om volgend jaar met de raad van gedachten te wisselen wanneer een document zodanig kaderstellend is dat de raad daar een besluit over dient te nemen. De wethouder ontraadde de raad  de opdrachten uit de motie om de visie in te trekken als collegebesluit en om er een raadsvoorstel van te maken. De oppositiepartijen steunden de motie van Hart voor Delft, maar de meerderheid van coalitiepartijen stemden tegen en verwierpen de motie.

Een ruime meerderheid van de raad stemde ook tegen de motie Houd de ringweg binnenstad intact. Die motie van Hart voor Delft werd alleen gesteund door de VVD. De motie Toekomstvisie geen definitieve uitspraak terras in Kalverbos van het CDA werd, met tegenstemmen van STIP en VVD, wel aangenomen door de meerderheid van de raad. De motie draagt het college op om de passages over een mogelijk toekomstig terras in het Kalverbos te beschouwen als zijnde niet opgenomen in de toekomstvisie.

Hamerstukken

Via een klap met de voorzittershamer stemde de raad in met: Wijziging Verordening onroerendezaakbelastingen Delft 2024, Derde begrotingswijziging 2023, Wijziging Financiële verordening gemeente Delft, Verordening Delftse Rekenkamer 2023 en benoeming leden Delftse Rekenkamer, Kwijtschelding gemeentelijke belastingen voor zelfstandigen zonder Bbz-uitkering en Beheerplan civiele constructies 2024-2027.

Raadswissel

Aan het begin van de vergadering nam de raad afscheid van SP-fractievoorzitter Lieke van Rossum. Burgemeester Marja van Bijsterveldt stond onder meer stil bij de bevlogenheid, waarmee Van Rossum zich bijna achttien jaar lang als raadslid inzette om vooral buiten de raadszaal samen met bewoners op te komen voor betaalbare huurwoningen, beter openbaar vervoer voor ouderen en meer grip voor de raad op de financiële huishouding van de gemeente.

Van Rossum zag af van een koninklijke onderscheiding, maar ze kreeg in deze raadsvergadering wel het laatste woord. Van Rossum prees de Delftenaren die met haar partij de strijd waren aangegaan tegen armoede, doortochtwoningen, hoge energierekeningen en sloop. Volgens het vertrekkende raadslid waren zij niet de schreeuwers langs de zijlijn, maar vertolkten ze de democratie. Van Rossum zei dat ze het liefst zou zien dat er voor die groep Delftenaren een standbeeld komt: van de gewone Delftenaar, met opgeheven vuist, voor het stadhuis. Maar ik ga er niet meer over, benadrukte ze.

Joost van der Sluis volgt in de tweemensfractie van de SP Van Rossum op als fractievoorzitter. Daniëlla de Leeuw maakte in deze vergadering na haar benoeming tot raadslid de SP-fractie weer compleet.

Benoemingen

In deze raadsvergadering waren er nog meer benoemingen. Carla van Tricht werd namens Onafhankelijk Delft geïnstalleerd als commissielid. Raadslid Lisette de Jongh Swemer werd benoemd tot voorzitter van de commissie Ruimte en Verkeer. Ook ging de raad per hamerslag akkoord met de benoeming van de leden van de Delftse Rekenkamer: Peter Castenmiller, Vincent van Stipdonk, Arthur van Lohuijzen, Barbara Goezinne, Thomas Niaounakis en Tom Schuurmans.

Kijk de raadsvergadering terug