Raad wil geen online gebiedsverbod zonder juridische basis

10 maart 2023 – In de vergadering op donderdag 9 maart heeft de meerderheid van de raad ingestemd met de motie Geen onwettig online gebiedsverbod. De motie van D66, STIP, Onafhankelijk Delft, Volt, SP en GroenLinks vraagt burgemeester Marja van Bijsterveldt zo’n verbod niet op te leggen, voordat er een juridische basis voor is. De burgemeester die tevens portefeuillehouder Veiligheid is, liet weten dat ze daar niet op wil wachten.

De motie werd ingediend bij de uitgebreide bespreking van het voorstel Vaststellen prioriteiten veiligheidsplan 2023-2026 ‘Samen veilig in Delft’. In het geactualiseerde plan zijn vijf prioriteiten opgenomen waar de politie de komende vier jaar meer inzet op gaat plegen. Die prioriteiten zijn: Overlast, Gedigitaliseerde criminaliteit, Radicalisering, extremisme en polarisatie (maatschappelijk ongenoegen), Ondermijning en Jeugdcriminaliteit en voorkomen jonge aanwas. De raad stemde unaniem in met dit voorstel.

De oppositiepartijen dienden twee versies van hun motie Vijfpuntenplan als inspiratiebron in. Met beide versies kon de burgemeester goed uit de voeten. Ze beloofde de aangedragen punten van de oppositie toe te voegen aan de documenten die in de bijlage bij het Veiligheidsplan zitten.

Partnergeweld

Unaniem ging de raad ook akkoord met de motie Stel paal en perk aan partnergeweld. Die motie werd ingediend door de fracties van PvdA, VVD, GroenLinks, CDA, D66, SP. ChristenUnie, Hart voor Delft en Onafhankelijk Delft. Van Bijsterveldt kwam in het debat de indieners al tegemoet door de volgens haar geringe cijfers over gevallen van vrouwenmoord door een man omdat het een vrouw is met de raad gaat delen. Ook verzekerde ze de raad dat in gevallen van partnergeweld de politie Veilig Thuis inschakelt om erger te voorkomen.

Vertrouwen

In de discussie over de motie Geen onwettig online gebiedsverbod was de burgemeester minder toeschietelijk en daarbij kreeg ze de steun van de fracties die hun handtekening niet onder de motie hadden gezet. De indieners daarentegen spraken nadrukkelijk hun vertrouwen in de burgemeester uit, maar zij vinden het afkondigen van een digitaal verbod waar wettelijk nog niks voor is geregeld een stap te ver.

D66 riep de burgemeester herhaaldelijk op dat niet te doen. Ook STIP en GroenLinks vroegen de burgemeester om de wet te volgen en niet te experimenteren met een online gebiedsverbod. Daarbij wezen ze onder meer op de burgemeester van Utrecht die recent door de rechter op de vingers werd getikt na het opleggen van een dergelijk verbod.

Jurisprudentie

Zo’n gerechtelijke uitspraak kan er volgens Van Bijsterveldt voor zorgen dat er via jurisprudentie meer duidelijkheid komt over wat wel en niet mag binnen de wet. Die ruimte ziet de burgemeester in de Gemeentewet. Ze legde de raad uit dat ze als burgemeester de verantwoordelijkheid heeft voor de openbare veiligheid en dat ze in die rol de optie wil openhouden om gebruik te kunnen maken van online gebiedsverbod. De burgemeester verzekerde de raad dat ze dat alleen zal doen na een zorgvuldig afwegingsproces. Ze hoeft daarbij geen verantwoording aan de raad af te leggen, maar ze zei wel bereid te zijn de raad achteraf over een dergelijk besluit te informeren.

Strategische agenda

De zienswijze van het college op de Strategische Agenda van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) werd donderdagavond unaniem door de gemeenteraad aanvaard en aangevuld met vier amendementen.

Volt, GroenLinks, ChristenUnie, STIP, PvdA en D66 deden dat via een aanvulling om in de strategische agenda meer aandacht te vragen voor Europese samenwerking. Dezelfde fracties minus D66 kregen de steun van de raadsmeerderheid voor hun amendement Aandacht voor de ontwikkeling van (sleutel)technologieën.

Een meerderheid van de raad stemde in met het amendement Een duidelijker economisch profiel voor de MRDH van Volt, GroenLinks. ChristenUnie, CDA en PvdA. Dezelfde fracties dienden met Hart voor Delft het amendement Brede welvaart als vertrekpunt voor de MRDH in en ook dat tekstvoorstel is dankzij een raadsmeerderheid opgenomen in de vastgestelde zienswijze.

Bestemmingsplan

In de vergadering van de commissie Ruimte en Verkeer bleek op 16 februari al dat het laatste woord over het voorstel Coördinatieprocedure bestemmingsplan Hoek Abtswoudseweg Zuideinde nog niet was gezegd. Een inspreker deelde toen namens omwonenden van de Laan van Braat en de wijk Delfzicht zorgen met de commissie over verkeerslawaai, toenemende verkeersdrukte en onveilige verkeerssituaties.

Het bestemmingsplan Hoek Abtswoudseweg Zuideinde maakt de bouw mogelijk van vier woninggebouwen van verschillende hoogten met in totaal 120 middeldure en dure appartementen die boven op een halfverdiepte parkeergarage komen te staan. Op het dak van de parkeergarage komt een groene leeflaag en het complex krijgt een open en groen binnenterrein dat deels ook voor niet-bewoners toegankelijk wordt.

Verschillende fracties hadden de zorgen van de omwonenden donderdagavond vertaald in zes moties. Daarvan werd er één ingetrokken. CDA, ChristenUnie en Hart voor Delft brachten hun motie Openbaar vervoer in Delftzicht en Leeuw & Steijn niet in stemming, nadat wethouder Martina Huijsmans had toegezegd dat ze de locatie van het bouwplan meeneemt in een nog op te stellen toekomstvisie op het openbaar vervoer in Delft. Daarnaast liet de wethouder weten dat ze bereid is om met bewoners in gesprek te gaan over de inrichting van de openbare ruimte. Daarbij wordt ook gekeken naar de verkeersveiligheid in het gebied.

De andere vijf moties Abtswoudseweg betaalbaar (SP), Laat de bewoners het plan verbeteren (SP), Verkeersveiligheid bestelbussen en vrachtwagens Panjo-locatie verbeteren (VVD, CDA, ChristenUnie), Spreiding verkeer in en uit Panjo (CDA, VVD, ChristenUnie, Hart voor Delft) en Pas de Avalex-tijden en omvang aan (Hart voor Delft, CDA) werden door een raadsmeerderheid verworpen.

Het voorstel Coördinatieprocedure bestemmingsplan Hoek Abtswoudseweg Zuideinde werd door een raadsmeerderheid van ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, STIP en Volt aangenomen. CDA, Hart voor Delft, Onafhankelijk Delft, SP en VVD stemden tegen.

Stukjes grond

Inwoners van Delft konden snippers en stroken grond naast hun perceel kopen van de gemeente om er daarna vaak een schutting omheen te zetten en tegels neer te leggen. Omdat de gemeente wil vergroenen en de openbare ruimte belangrijk vindt als ontmoetingsplek komt er een eind aan de verkoop van de stukjes gemeenschapsgrond.

Hart voor Delft diende de motie Voortzetten verkoop van stukjes grond in de openbare ruimte in om het eerdere verkoopbeleid voor te zetten. De motie kreeg de steun van de VVD en Onafhankelijk Delft, maar de meerderheid van de raad wees de motie af.

Inclusie agenda

Unaniem heeft de raad ingestemd met de motie Co-creatie met inwoners naar een inclusief Delft. De fracties van de ChristenUnie, VVD, GroenLinks, CDA, PvdA, STIP, D66, Onafhankelijk Delft, Hart voor Delft en Volt dienden deze motie in, nadat ze in de commissievergadering samen met diverse insprekers hun teleurstelling hadden uitgesproken dat het college er na ruim zes jaar niet in is geslaagd om een lokale inclusie agenda op te stellen. Volgens de PvdA had de raad een boekwerk verwacht, maar kwam het college met een nog net niet proloog.

Wethouder Joëlle Gooijer liet weten de motie te omarmen en snel en zorgvuldig aan de slag te gaan om samen met de stad te komen tot een lokale inclusie agenda. Ze gaat daarvoor met bewoners een toegankelijkheidsplatform samenstellen en het proces inrichten. De motie draagt het college verder onder meer op om burgerinitiatieven die bijdragen aan de inclusie agenda te faciliteren en vraagt tevens dat het college de raad in het tweede kwartaal van dit jaar informeert over de voortgang.

Huisvestingsverordening

De huidige Huisvestingsverordening Delft 2019 vervalt op 1 juli aanstaande en is daarom aan vernieuwing toe. Ook regionaal is op het vlak van woonruimteverdeling gewerkt aan een update van de verordening. In het lokale deel van de verordening stelt het college voor om regels voor opkoopbescherming toe te voegen.

In de commissievergadering bespraken de fracties de in totaal dertig wensen en bedenkingen die ze hadden ingediend. Enkele punten die naar voren werden gebracht, waren onder meer een eerlijkere verdeling van schaarse huurwoningen door loting, het verruimen van woning delen, huisvesten van mensen met een cruciaal beroep en het verlenen van urgentie.

In de raadsvergadering kwam de fractie van Hart voor Delft met de motie Betere kansen voor eigen inwoners. De fractie probeerde daarmee in de nieuwe verordening een voorrangsregeling voor sociale huurwoningen voor de inwoners van Delft op te nemen. Wethouder Karin Schrederhof legde uit dat een dergelijke regeling op dit moment wettelijk nog niet mogelijk is. De motie van Hart voor Delft werd gesteund door SP en VVD, maar een raadsmeerderheid verwierp de motie.

Eenzaamheid

Bij de bespreking van de brief van het college over de stand van zaken rond de aanpak tegen eenzaamheid werden twee moties ingediend. In de brief staat onder meer dat Delft sinds 2018 meedoet aan het landelijke actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. Dat richtte zich tot nu toe op eenzaamheid onder ouderen.

Het ministerie komt voor de komende jaren met geld over de brug om tot en met 2025 eenzaamheid in het algemeen aan te pakken. Het college gaat de behoefte peilen in Delft West, en met de daar opgehaalde suggesties een plan van aanpak maken voor de hele stad. Die aanpak gaat zich ook richten op jongeren. De gemeente werkt daarin samen met een Delftse coalitie van veertig organisaties.

De fracties van Hart voor Delft, CDA en SP wilden met de motie Stappenplan een tegen eenzaamheid het college opdragen om met een plan te komen waarin duidelijkheid wordt gegeven hoe de andere wijken betrokken worden. De motie kreeg de steun van Onafhankelijk Delft, VVD en Volt, maar werd door de meerderheid van de raad verworpen. Ook de motie Ieders verantwoordelijkheid die Hart voor Delft indiende met de opdracht aan het college om over dit thema in gesprek te gaan met de moskeebesturen werd verworpen. Op de VVD na stemden alle overige fracties tegen deze motie.

Hamerstukken

Via een klap met de voorzittershamer stemde de raad in met het voorstel om artikel 2.63 van de APV lid 1 te wijzigen, het voorstel Ondersteuning slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië, het ordevoorstel planning- en controlcyclus 2023 en het voorstel Coördinatieprocedure gewijzigd bestemmingsplan Teding van Berkhoutlaan.