Commissie worstelt met ruimte voor cultuur en horeca

20 mei 2022 – Vertegenwoordigers van de culturele sector en de horeca in Delft hebben in de vergadering van de commissie Algemeen op donderdag 19 mei duidelijk gemaakt dat de coronacrisis voor hen nog niet voorbij is. Beide sectoren willen meer financiële ruimte en meer ruimte voor terrassen. Wensen waar de commissie mee worstelde, want zowel aan geld als ruimte op straat is in Delft gebrek.

De fracties van CDA, STIP, GroenLinks en PvdA hadden om bespreking gevraagd van twee rapporten, waarin het college had laten onderzoeken hoe de podiumkunsten naar een toekomstbestendig niveau gebracht kunnen worden en hoe de cultuursector na de coronacrisis kan herstellen. Insprekers van het Delft Fringe Festival, Pop Delft, Theater de Veste en Lijm & Cultuur benadrukten het belang van cultuur van de stad en vroegen de commissie om de lokale culturele sector er weer bovenop te brengen.

Voor Theater de Veste betekent dat onder meer dat de gemeente snel een besluit moet nemen over mogelijke nieuwbouw ergens in Schieoevers. Door de stijgende onderhoudskosten van het huidige gebouw dreigt het theater binnen niet al te lange tijd financieel door de bodem te zakken.

Belang van cultuur

Nagenoeg alle fracties benadrukten het belang van cultuur voor Delft. STIP stelde vast dat de basis op orde moet en dat er ook aandacht moet zijn voor amateurkunst. GroenLinks vroeg wethouder Bas Vollebregt hoe de commissie kan voorkomen dat de culturele instellingen keer op keer hun hart komen uitstorten, omdat ze in zwaar weer zitten. Ook Hart voor Delft sprak daarover zijn verbazing uit.

Onafhankelijk Delft liet weten een warm hart te hebben voor de cultuursector. Die fractie zei een kortetermijnvisie te missen in het beleid. Volgens de ChristenUnie moet Delft een kansrijke stad zijn, waarbij een nieuwe plek voor het theater buiten de binnenstad een nieuwe kans kan zijn. CDA en D66 drongen aan op zo snel mogelijk helderheid voor het theater. De SP vroeg aandacht voor sociaaleconomisch zwakkeren; een groep die volgens de SP veel onbenutte capaciteiten heeft en nu ontbreekt in het lokale cultuurbeleid. De VVD noemde de onderzoeken goede eerste stappen, maar wat de basis op orde nou precies betekent, is volgens de VVD nog steeds niet duidelijk.

Kosten

Wethouder Vollebregt lichtte onder meer toe hoe nader onderzoek wordt gedaan naar de mogelijke nieuwbouw voor Theater de Veste. Begin juli moet dat onder meer uitwijzen hoeveel ruimte en meters er nodig zijn en wat het in grote lijnen gaat kosten. De wethouder herinnerde de commissie eraan dat de raad gaat over het geld en dat het aan de raad is om financiële keuzes te maken. Hij zei de suggestie uit de commissie om te zoeken naar externe financiering, onder meer uit Europa of zoals Volt voorstelde, Fonds 2040, mee te nemen. Vollebregt wees er tevens op dat het versterken van de culturele sector niet alleen om geld draait. Op popgebied zei hij te pleiten om verdere stappen te zetten in het versterken van de samenwerking.

STIP liet aan het eind van het debat weten dit onderwerp mee terug te nemen naar de fractie. Als uit dat interne beraad een motie volgt, praat de gemeenteraad in de vergadering op donderdag 2 juni hierover verder. GroenLinks wilde graag samen met de andere partijen naar andere oplossingen zoeken omdat het nu steeds een herhaling van zetten is.

Terrassen

Hartenkreten en smeekbedes klonken uit de monden van de vier restauranthouders en horecaondernemers tijdens het debat over het terrassenbeleid. De gemeenteraad had diverse burgerbrieven over dit beleid ontvangen. D66, PvdA, STIP en Volt hadden dit onderwerp daarom op de agenda gezet en Hart voor Delft had het college om een reactie gevraagd. Deze collegereacties stonden ook op de agenda. In hun inspreekminuten maakten de horecaondernemers duidelijk hoezeer ze nog last hebben van de coronacrisis. Ze riepen de commissie op om de tijdelijke verruiming van de terrassen te handhaven, totdat er een nieuw beleid is geformuleerd. De gemeente wil in 2023 dat nieuwe beleid gaan opstellen. De ondernemers dringen aan op spoed, op meer maatwerk en het beter benutten van de ruimte voor terrassen. De bewonersverenigingen in de binnenstad lieten de raad schriftelijk weten kritisch te zijn op meer maatwerk. Zij hebben het college gevraagd om in 2023 alle belanghebbende organisaties te betrekken bij de geplande optimalisatie van het terrassenbeleid.

De roep van de horecaondernemers om meer maatwerk vond gehoor bij D66 en STIP. Beide fracties wezen erop dat veel horecaondernemers op omvallen staan en het zonder steun niet redden. Als er gebrek is aan ruimte voor terrassen, moet volgens STIP gekeken worden naar andere maatregelen zoals bijvoorbeeld kwijtschelding van de leges of het toestaan van extra evenementen.

Participatie

Volt pleitte voor een goede participatie bij het opstellen van het nieuwe terrassenbeleid. Ook de PvdA wees erop dat bij dit vraagstuk gekeken moet worden naar de belangen van alle partijen in de stad. De PvdA zei de reactie van het college op de burgerbrieven te kunnen volgen. Daarin stelt het college dat er geen juridische grond meer is om grotere terrassen toe te staan en dat het door ruimtegebrek in de stad ook fysiek nauwelijks mogelijk is om terrassen uit te breiden. Hart voor Delft en Onafhankelijk Delft wezen erop dat horecazaken zonder terras ook steun verdienen.

GroenLinks liet weten zich in de uitleg van het college te kunnen vinden en drong net als Volt en PvdA aan op een degelijk participatiebeleid.  Als het aan het CDA ligt, kan het huidige beleid eerder dan gepland worden geëvalueerd. De SP zei het terrassenbeleid voor corona al knellend te vinden en pleitte voor uitbreiding. Als het aan de ChristenUnie ligt, zou er ook geëxperimenteerd kunnen worden, bijvoorbeeld met een eendaags terrassenfestival. Dat idee werd door de insprekers meteen van tafel geveegd. Ze zien zichzelf niet geholpen met één dag overal terrassen in de stad.

Juridisch kwetsbaar

Burgemeester Marja van Bijsterveldt lichtte uitgebreid toe hoe de gemeente heeft gezocht naar mogelijkheden om de ondernemers zoveel mogelijk te helpen. Ze wees onder meer op het maatwerk dat wordt toegepast, op de enkele uitzonderingen die zijn gemaakt en op de anderhalvemetermaatregel die niet meer van kracht is. De verruiming van terrassen was ingevoerd om de anderhalve meter te compenseren en een gewone bedrijfsvoering mogelijk te maken, niet om extra plekken toe te staan. Daardoor is het juridisch kwetsbaar nog langer ruimere terrassen toe te staan. Daarnaast wees ze op de toenemende drukte op straat, de ruimte die hulpdiensten nodig hebben en de belangen van bewoners die mogelijk hinder ondervinden van de terrassen. De burgemeester zei er ook geen voorstander van te zijn om het beleid eerder aan te passen, omdat dat vanwege de beperkte ambtelijke capaciteit, niet past in de planning en het overleg met alle partijen ook tijd nodig heeft. Ze hield de commissie tevens voor dat met een nieuw terrassenbeleid de ruimte niet uit de lucht komt vallen.

STIP kondigde aan te gaan nadenken over een motie om de ondernemers met een iets ruimhartiger beleid  te ondersteunen. De VVD wil kijken of er andere mogelijkheden zijn om de horecasector te ondersteunen. Ook Onafhankelijk Delft, PvdA, Hart voor Delft en GroenLinks zeiden dit onderwerp mee terug te nemen naar hun fractie. In de raadsvergadering op donderdag 2 juni wordt er verder over gesproken als er moties worden ingediend.

Zienswijzen

Bij de bespreking van de Vaststelling zienswijzen gemeenschappelijke regelingen stelde STIP voor om zienswijzen op de conceptbegrotingen van de GGD en Avalex aan te vullen. Het verzoek van STIP om bij de GGD aandacht te vragen voor voorlichting over seks en het borgen van de toegankelijkheid van SOA-testen voor jongeren werd door wethouder Karin Schrederhof overgenomen als een opdracht die door het college verder uitgewerkt wordt. De aanvulling van STIP in de zienswijze op de begroting van Avalex om mogelijke besparingen verder uit te werken, gaat STIP omzetten in een motie die in de raadsvergadering op donderdag 2 juni behandeld wordt. De zienswijzen werden ongewijzigd vastgesteld.

Splitsing Vestia   

In de raadsvergadering van 2 juni komt de SP met een amendement om het voorstel Conceptzienswijze splitsingsplan Vestia iets aan te scherpen. In de commissievergadering spraken de fracties breed hun steun uit voor het opsplitsingsplan van woningcorporatie Vestia. Vestia wordt verdeeld in drie nieuwe corporaties, waaronder één nieuwe organisatie voor de huurders in Delft en Zoetermeer. Eén inspreker sprak namens hen de wens uit dat na de opsplitsing een woningcorporatie ontstaat die er is voor de huurders en met een eigen onderhoudsdienst meer betrokken is bij de huurders.

Die suggestie kwam ook naar voren in het betoog van Onafhankelijk Delft en de SP. De SP zou het liefst zien dat Vestia een eigen kantoor opent in Delft, dat huurders meer inspraak krijgen en dat de woningen worden verbeterd. De fracties van CDA en VVD vroegen onder meer aandacht voor de financiële risico’s van de nieuwe organisatie. STIP noemde het splitsingsplan goed doordacht en vroeg onder meer aandacht voor de verduurzamingsopgave waar Vestia voor staat. Die punten bracht ook de PvdA naar voren. Volt zou graag een cultuurverandering binnen Vestia zien en Hart voor Delft drong er bij wethouder Schrederhof op aan om de nieuwe organisatie te monitoren.

Wethouder Schrederhof beloofde de commissie dat alle aandachtspunten via de prestatieafspraken bij Vestia terechtkomen. Dat de corporatie een eigen kantoor in Delft zou moeten openen of een eigen onderhoudsdienst zou moeten hebben, is volgens Schrederhof aan Vestia en niet aan de gemeente. Haar suggestie om de zienswijze via een amendement aan te vullen met kwaliteitseisen werd door de SP overgenomen. Volgens de SP is het nu aan de raad om Vestia duidelijk te maken dat het contact met huurders en het onderhoud moeten verbeteren.

Motie

Het voorstel Omgevingswet-proof maken van Verordening en Reglement van Orde van de Adviescommissie voor Omgevingskwaliteit is door Hart voor Delft op de agenda van de komende raadsvergadering gezet, omdat die fractie gaat nadenken over een motie. Hart voor Delft zou graag zien dat de participatie verbeterd worden.

Wethouder Martina Huijsmans legde uit dat aan het eind van een planproces, waarin omwonenden al hebben kunnen meepraten, belanghebbenden hun zegje alleen schriftelijk bij de Adviescommissie voor Omgevingskwaliteit kunnen doen en na de afgifte van een vergunning kan dan nog bezwaar worden gemaakt. Hart voor Delft pleitte ervoor dat belanghebbenden hun mening ook mondeling kunnen toelichten bij de commissie en dat de agenda van de adviescommissie vooraf ook in de Stadskrant wordt gepubliceerd. De raad praat hier op 2 juni over verder.

Erfgoedverordening

Het voorstel Erfgoedverordening 2022 is door de commissie als hamerstuk toegevoegd aan de komende raadsvergadering. Deze verordening vervangt de Monumentenverordening 2009.

De commissie kwam na middernacht niet meer toe aan de bespreking van de collegebrief aan het CDA over de short stay verhuur in Pauwmolen en de collegebrief over de evaluatie en het vervolg van de pilot vijf wijkversterkingsopgaven in Delft. Deze onderwerpen zijn doorgeschoven  voor agendering in de commissie Sociaal Domein en Wonen.