Bewoners Mozartlaan willen snel snelheidsremmers in hun straat

18 februari 2022 – Verkeersremmers zoals bloembakken en verhogingen plus een zebrapad; die moeten er volgens bewoners van de Mozartlaan snel komen, want sinds de aansluiting op de A4 ervaren zij de Mozartlaan als een racebaan. Twee bewoners gebruikten hun inspreekminuten in de vergadering van de commissie Ruimte en Verkeer op donderdag 17 februari om de verkeerssituatie onder de aandacht te brengen.

De bewoners hadden dat ook al met een brief aan de raad gedaan en die brief was door de fracties van Hart voor Delft, SP, ChristenUnie en CDA op de agenda gezet.

De fracties waren niet te spreken over de reactie van het college op de brief van de bewoners. Die reactie voelde wat de ChristenUnie betreft alsof er geen begrip is voor de bewoners die hinder ervaren. De bewoners kregen volgens de ChristenUnie een technisch antwoord en vervolgens gebeurt er niks. Snelheidsremmende maatregelen en een zebrapad zijn volgens Hart voor Delft broodnodig. De SP drong eveneens aan op snelle eenvoudige maatregelen en extra controles. Ook de CDA-fractie vroeg wethouder Huijsmans om in actie te komen.

Die directe actie bestaat volgens de wethouder uit het plaatsen van een smiley-bord dat de snelheid van weggebruikers toont. Dat bord wordt in de loop van maart geplaatst. De snelheden worden gemeten en aan de hand daarvan wordt bekeken welke andere maatregelen op de korte termijn genomen kunnen worden. De Mozartlaan inrichten als een 30-km straat is pas in 2024 aan de orde, omdat in dat jaar de straat op de schop gaat voor onderhoud aan de riolering.

De PvdA reageerde tevreden dat de wethouder na het smiley-bord ook bereid is om andere maatregelen te nemen. Wat STIP, Onafhankelijk Delft en GroenLinks betreft, wordt de Mozartlaan zo snel mogelijk een 30-km straat. De VVD ziet daar weinig heil in zolang er in de omliggende straten harder gereden mag worden. Volgens de VVD moet 30 km/u geen doel op zich zijn, maar moet er een reden voor zijn.

Hart voor Delft liet aan het eind van het debat weten dit onderwerp mee terug te nemen naar de fractie. Als dat intern overleg leidt tot een motie, dan komt dit bespreekpunt op 10 maart terug in de raadsvergadering.

Mijnbouwstraat

Veel lof klonk er in de commissie voor het Bestemmingsplan Mijnbouwstraat 120. Royal HaskoningDHV wil zijn kantoren in Rotterdam en Den Haag opheffen en verhuizen naar dit rijksmonument. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk dat het pand verduurzaamd wordt tot een kantoor met open ruimtes en overkapte binnenplaatsen. Diverse partijen spraken de wens uit dat het groen dat verdwijnt met geld dat Royal HaskoningDHV in het groenfonds stort terugkomt in de buurt. Het voorstel is door de commissie als hamerstuk toegevoegd aan de agenda van de komende raadsvergadering.

Parkeertransitie

De Evaluatie kaders parkeertransitie die in deze commissievergadering werd besproken is door Hart voor Delft mee teruggenomen naar de fractie. De fractie liet weten het verzoek van Belangenvereniging Olofsbuurt-Westerkwartier om het tarief voor de eerste parkeervergunning te verlagen, te steunen. In het debat met wethouder Huijsmans werd door diverse fracties ook gewezen op de communicatie met bewoners die volgens hen voor verbetering vatbaar is.

Binnenstad

Bij de bespreking van de stand van zaken van het Project Ruimte in de Binnenstad had een inspreekster namens Belangenvereniging Zuidpoort kritiek op de bewonersparticipatie in dit project. Een vertegenwoordigster van de studentenverenigingen in de binnenstad vroeg in haar inspreektermijn aandacht voor het fietsparkeren. 

Het project omvat onder meer een strategie fietsparkeren in de binnenstad, een visie op de Gasthuisplaats en de herinrichting van het nieuwe autoluw-plus gebied. Diverse fracties lieten weten in meer of mindere mate teleurgesteld te zijn over de voortgang van het project. Wethouder Huijsmans reageerde af te willen van de visies en zo snel mogelijk aan de slag te willen gaan met de ruimte in de binnenstad. STIP zei het agendapunt verder in de fractie te gaan bespreken en wellicht met een motie te komen in de raadsvergadering op 10 maart.