Gemeenteraad stelt begroting 2022 vast

5 november 2021 – Na een uitgebreid debat heeft een ruime meerderheid van de gemeenteraad op donderdag 4 november ingestemd met de Programmabegroting 2022 – 2025, de Belastingverordeningen 2022 en het voorstel Instellen voorzieningen voor egalisatie exploitatie riolering, reiniging en omgevingsvergunningen.

Aan de besluitvormende vergadering gingen dit jaar de algemene beschouwingen op 14 oktober en de extra begrotingsvergadering in de commissie Algemeen op 26 oktober vooraf. Tijdens de debatten in die vergaderingen constateerden veel fracties al dat de Delftse begroting financieel in de knel zit en dat er financieel weinig te kiezen valt.

Amendementen

In de besluitvormende raadsvergadering werd via 23 moties en drie amendementen toch geprobeerd om het beleid enigszins bij te sturen. D66, PvdA, STIP, VVD, CDA, Onafhankelijk Delft en GroenLinks dienden daartoe het amendement Behoud hedendaagse kunst voor Delft in. Dat amendement werd unaniem door de raad aanvaard. Dat betekent dat 38CC in 2022 eenmalig een overbruggingssubsidie van 30.000 euro uit de algemene reserve krijgt.

Daarnaast stemde de raad unaniem in met het amendement Herinrichting raadszaal. Dat amendement van ChristenUnie, STIP, GroenLinks en CDA schroeft de geplande investering voor 2024 van 353.000 euro terug naar 150.000 euro. De partijen verwachten dat een herinrichting van de raadszaal kan wachten tot na 2030.

Het derde amendement dat donderdagavond werd ingediend door de fracties van de ChristenUnie en CDA werd verworpen. Het amendement kreeg de steun van Hart voor Delft, maar geen van de overige fracties bleek voor het terugdraaien van het besluit om de tramhalte in de Papsouwselaan te verplaatsen naar de Martinus Nijhofflaan.

Moties

De thema’s klimaat, cultuur en wonen die eerder al veel aandacht in de beschouwingen en in de commissievergadering kregen, waren donderdagavond ook aanwezig in de 23 ingediende moties. Niet alle moties werden in stemming gebracht. Na de reactie van het college op de eerste termijn van de raad werden zeven moties ingetrokken. SP, VVD en Onafhankelijk Delft deden dat met hun motie Middenhuur. Zij waren tevreden met de uitleg van wethouder Karin Schrederhof dat dat segment van de Delftse woningmarkt terugkomt bij de besprekingen over de Woonmonitor en de nieuwe Woonvisie.

GroenLinks, VVD, PvdA en Onafhankelijk Delft brachten hun motie Samenhang bezuinigingen basis- en maatwerkvoorzieningen Sociaal Domein niet in stemming. Wethouder Schrederhof wees erop dat het rapport van de Rekenkamer, waar de motie naar verwijst, nog besproken gaat worden in de commissie en dat de effecten van bezuinigingen altijd in samenhang worden bekeken.

De motie Stadhuis toegankelijk voor iedereen werd ingetrokken door de indieners ChristenUnie en Onafhankelijk Delft. Wethouder Bas Vollebregt beloofde hen dat in de loop van 2022 in overleg met bewoners met een beperking wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn om het monumentale gebouw toegankelijker te maken.

De ChristenUnie kreeg als indiener van de motie Burgerbetrokkenheid bij klimaatbeleid van wethouder Stephan Brandligt te horen dat onder meer in Tanthof bekeken gaat worden of een burgerforum kan werken bij het aardgasvrij maken van de wijk.  De motie Help buurt- en wijkcentra, zo nodig, de energiecrisis door werd ingetrokken door Onafhankelijk Delft, nadat wethouder Schrederhof had toegelicht dat de buurthuizen niet door die crisis worden geraakt, omdat de gemeente verantwoordelijk is voor hun energierekening.

Hart voor Delft wilde met de motie Onderzoek uitbreiding beleidsregels bijzondere bijstand laten bekijken of Delftenaren in de bijstand of met een minimuminkomen hun woning met een bijdrage uit de bijzondere bijstand energierijk kunnen maken. Wethouder Brandligt lichtte toe dat het beleid niet aangepast hoefde te worden. Delftenaren op bijstandsniveau kunnen vouchers krijgen, waarmee ze hun woning voor minder geld kunnen aanpassen.

Hart voor Delft trok eveneens de motie Hoogbouw en verzamelen van PMD in. Wethouder Martina Huijsmans liet de raad weten dat nascheiding vanaf 1 januari 2022 mogelijk wordt, maar dat bronscheiding het uitgangspunt blijft. De wethouder beloofde de raad nog dit jaar te komen met een stand van zaken over de uitrol van het nieuwe inzamelen en de mogelijkheden om via nascheiding een zo groot mogelijke opbrengst uit de afvalinzameling te halen.

Stemming

Van de zestien moties die in stemming werden gebracht, werden acht moties verworpen en acht moties aangenomen. Ruime steun was er voor de motie Zelfbewoningsplicht voor bescherming starterswoningen. Die motie van SP, ChristenUnie en Hart voor Delft geeft het college de opdracht om de mogelijkheid van zelfbewoningsplicht in Delft te onderzoeken en een voorstel op te stellen, waarmee de kansen voor starters op de woningmarkt in Delft worden vergroot.

Een ruime meerderheid van de raad stemde ook in met de motie van D66, VVD, ChristenUnie en CDA Toeristen betalen mee aan Delft en de regio. Het college moet in overleg met buurgemeenten om gezamenlijk te komen tot een hogere toeristenbelasting. De opbrengsten moeten gebruikt worden om de lasten voor alle Delftenaren te verlagen of te beperken.

Het college moet ook aan de slag om met de Sportraad, sportclubs en -scholen sport toegankelijker te maken voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen en belemmeringen weg te nemen voor sporters met een beperking. De motie Meer aandacht voor LHBTI’s en mensen met een beperking in de sportnota die Hart voor Delft samen met D66 en VVD indiende, werd unaniem door de raad aangenomen.

Een raadsmeerderheid was er tevens voor de motie Maak besteding van de 99 miljoen opbrengst van verkoop Eneco inzichtelijk voor alle inwoners. Het college moet volgens die motie van Hart voor Delft op de gemeentelijke website en in de Stadskrant de besteding van de Eneco miljoenen inzichtelijk maken voor de bewoners van Delft.

De fracties van de ChristenUnie, D66, Onafhankelijk Delft, STIP, PvdA en GroenLinks kregen de steun van de hele raad voor hun motie Kamers met Aandacht. De motie draagt het college op om werk te maken van het afstemmen van vraag en aanbod van jongeren die extra hulp en een kamer zoeken en mensen die een deel van hun woning en tijd beschikbaar willen stellen, bijvoorbeeld via de Stichting Kamers met Aandacht.

De motie Activiteiten OPEN behouden in 2022 werd gesteund door nagenoeg alle fracties in de raad. Volgens deze motie van D66, VVD, STIP, GroenLinks, SP, CDA en ChristenUnie moet het college 50.000 euro uit de coronareserve inzetten om de activiteiten in OPEN te behouden en met DOK en VAK overleggen hoe deze activiteiten het best behouden kunnen worden.

Het college moet ook in gesprek met het Rijk over voldoende middelen om de Studietoeslag student met een beperking te verhogen naar 300 euro per maand. Die opdracht vloeit voort uit de motie Verhogen Studietoeslag student met medische beperking die werd ingediend door de fracties van STIP, D66, Onafhankelijk Delft, PvdA en Hart voor Delft.

Op Hart voor Delft na stemden alle overige raadsfracties in met de motie Energie in de wijken. Die motie werd ingediend door GroenLinks, STIP, D66, PvdA, VVD en CDA. Het college moet met een voorstel komen op welke manier de inzet van Eneco-middelen kan bijdragen aan het behalen van de duurzaamheidsdoelen in de wijken. Het college moet daarbij in kaart brengen welke andere belangrijke uitdagingen in met name kwetsbare wijken spelen en aangeven hoe die in samenhang met de energietransitie kunnen worden opgepakt. De raad verwacht daarbij verschillende scenario’s van het college tot een maximum van vijftien miljoen euro.

Kijk hier alle stemmingen terug

Na de stemming over alle amendementen en moties was er ook brede steun voor de Programmabegroting 2022 – 2025, de Belastingverordeningen 2022 en het voorstel Instellen voorzieningen voor egalisatie exploitatie riolering, reiniging en omgevingsvergunningen. De tegenstemmen kwamen bij deze drie voorstellen van Hart voor Delft, SP en Onafhankelijk Delft. De Najaarsrapportage 2021 werd als hamerstuk voor de raad vastgesteld.

In memoriam

Aan het begin van de vergadering stond raadsvoorzitter Marja van Bijsterveldt stil bij het overlijden van oud-raadslid Roy Delano Blinker. Hij was 65 jaar en zat namens de PvdA in de periode 1998 – 2010 in de gemeenteraad. Blinker stond bekend als een bruggenbouwer die zich ook na zijn raadslidmaatschap in organisaties als Sranti en Pangeea inzette voor de verbinding tussen allochtone en autochtone Nederlanders. In 2016 werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.