Verdeelde reacties op verruiming terrassentermijn

8 oktober 2021 – In de commissie Economie, Financiën en Bestuur is op donderdag 7 oktober door de fracties verdeeld gereageerd op de actuele motie Door met uitgebreide terrassen. STIP, VVD, Hart voor Delft en Onafhankelijk Delft wilden met deze motie de termijn voor uitgebreide en extra terrassen en terrasboten die per 1 november komt te vervallen door laten lopen tot 1 mei 2022. In de commissie leek een meerderheid van de fracties hier weinig voor te voelen.

De actuele motie lag vorige week al klaar om in de raadsvergadering te bespreken, maar werd toen met instemming van de opstellers doorgeschoven naar het agendapunt corona van de commissievergadering.  STIP, VVD, Hart voor Delft en Onafhankelijk Delft wijzen in hun motie op de coronacrisis die de horecasector zwaar heeft getroffen en op de coronasteunpakketten die per 1 oktober zijn vervallen. Een insprekende horecaondernemer wees de commissie er namens zijn Delftse collega’s ook op dat veel andere gemeenten doorgaan met de uitbreiding van de terrassen. Ook zouden volgens hem veel gasten uit vrees voor corona nog steeds liever op enige afstand buiten zitten dan binnen.

Een ingezonden brief van omwonenden gaf juist aan dat afgesproken was dat de terrasverruiming tijdelijk zou zijn vanwege de overlast. Hierin stond juist een pleidooi om de terrasverruiming niet te verlengen.

Burgemeester Marja van Bijsterveldt wees erop dat na het loslaten van de anderhalve meter maatregel er in de binnenstad van Delft, vanwege onder meer de toenemende drukte, geen ruimte meer is voor uitgebreide en extra terrassen. Daarnaast wees de burgemeester op het juridische risico. Want als de de gemeente een ruimere terrastermijn toe staat kan zij door de rechter wordt teruggefloten omdat er geen reden meer is om die verruiming toe te staan. Bovendien kunnen horecaondernemers binnen de bestaande regels een vergunning aanvragen voor een winterterras. De burgemeester zei ook dat het hoogheemraadschap is gevraagd of de terrasboten kunnen blijven liggen, maar daar heeft het waterschap nog niet op gereageerd.

GroenLinks en PvdA konden zich vinden in de reactie van de burgemeester. Beide fracties lieten ook weten geen voorstander te zijn van nog langer verwarmde terrassen. Ook de ChristenUnie zei geen voorstander te zijn van een verlenging van de terrastermijn. D66 liet weten niet enthousiast te zijn over de motie. Die fractie riep de commissie op om de kansen uit de positieve lessen van de coronatijd mee te nemen in de toekomst. Na het horen van alle argumenten riep STIP andere fracties op om met ideeën te komen om de Delftse horeca te ondersteunen.

Wat de burgemeester betreft, gaat het in het geldende terrassenbeleid om het evenwicht tussen leefbaarheid en levendigheid. Dat het weer wat levendiger wordt in de binnenstad blijkt volgens haar niet alleen op de toenemende drukte op straat, maar ook op de activiteiten die weer gehouden kunnen worden. De sinterklaasintocht lijkt weer door te gaan. De vergunningaanvraag ligt bij de gemeente. Volgens burgemeester Van Bijsterveldt wordt dat een intocht met alleen roetveegpieten, maar is nog niet duidelijk of de QR-code noodzakelijk is. Een landelijke lobby wil dat voor de intochten een uitzondering wordt gemaakt. De burgemeester wees er verder op dat er in Delft geen vuurwerkverbod komt, maar dat er wel vuurwerkvrije zones aangevraagd kunnen worden.

Extremisme

Blijf waakzaam en zorg voor de juiste informatiedeling tussen sociale en veiligheidspartners. Dat zijn een paar conclusies uit de onderzoeken die de gemeente heeft laten doen naar radicalisering en rechts-extremisme in Delft. In grote lijnen blijkt dat er in Delft wel sprake is van incidenten, maar dat er geen reden is om het beleid drastisch om te gooien.

De PvdA zei dat beleid te steunen, net als de VVD. Samen hadden ze dit onderwerp op de agenda gezet. De VVD liet echter weten een beetje teleurgesteld te zijn vanwege het eenzijdige beeld uit het onderzoek dat er weinig aan de hand is. De VVD zei daar niet zo zeker van te zijn. GroenLinks en D66 vroegen zich af of de VVD teleurgesteld was, omdat die fractie een vooringenomen stelling niet bevestigd zag. De VVD zei dat ook links extremisme en coronaontkenners ook aandacht verdienden.

In haar betoog legde de PvdA in relatie tot jihadisme onder meer het dilemma bloot tussen de vrijheid van godsdienst en onwenselijk gedrag dat daaruit kan voortvloeien zoals oproepen niet te stemmen of vrouwen manen niet zonder man de straat op te gaan. Over rechts-extremisme sprak de PvdA de zorg uit dat dat probleem erg diffuus is. Zwarte piet, corona en een mogelijk vuurwerkverbod lijken volgens de PvdA risicofactoren die de vlam in de pan kunnen laten slaan. De aanbevelingen uit het onderzoek: investeren in kennis, in vroege signalering, in jongerenwerk en vooral ook het versterken van de online informatiepositie omschreef de PvdA als helder.

De CDA-fractie zette vraagtekens bij de uitkomsten van de onderzoeken. Die partij vroeg zich af of de gemeente wel is voorbereid op wat onzichtbaar blijft zoals huiselijk geweld. Het CDA zei er niet gerust op te zijn dat de gemeente nu een juist beeld heeft van radicalisering en extremisme.

Hart voor Delft hield een pleidooi dat de gemeente door moet gaan met online monitoren om te weten wat er leeft onder de bewoners. Volgens Hart voor Delft onderscheidt Delft zich misschien niet van wat er landelijk speelt, maar zijn de verschillen tussen groepen door corona verergerd en zorgt de toename van asielzoekers voor sentimenten. GroenLinks vroeg andere fracties niet door een rietje naar bevolkingsgroepen te kijken. D66 concludeerde dat het goed was dat het onderzoek laat zien dat er geen reden is tot zorg.

De ChristenUnie vond het opvallend dat in het debat partijen diverse definities gebruikten voor extremisme. De brede aanpak in Delft lijkt volgens de ChristenUnie te werken, maar het effect is volgens die fractie moeilijk te meten. De aanbevelingen uit het onderzoek om de informatiepositie van de gemeente te versterken en te investeren in jongerenwerk zei de ChristenUnie van harte te ondersteunen. Onafhankelijk Delft had gemengde gevoelens. Dat er geen signalen van een parallelle samenleving zichtbaar zijn, betekent volgens Onafhankelijk Delft niet dat ze er niet zijn.

STIP liet weten blij te zijn met het onderzoek dat volgens die fractie duidelijk en concreet is. Net als Onafhankelijk Delft vroeg STIP ook aandacht voor links extremisme, omdat nu helemaal niet duidelijk is of daarvan sprake is in Delft. De SP stelde aan het eind van het debat vast dat de commissie niet moest verzanden in een wedstrijdje welke vorm van extremisme het meest erg is. Volgens de SP gaat het om de vraag wat leidt tot extremisme. Verveling, geen kansen, geen werk zijn in de ogen van de SP factoren die een voedingsbodem kunnen zijn voor radicalisering. Radicalisering moet wat de SP betreft aan het begin worden aangepakt en niet aan het eind.

Burgemeester Van Bijsterveldt verzekerde de commissie dat er gedegen onderzoek was gedaan naar radicalisering en rechtsextremisme in Delft. Daaruit blijkt volgens de burgemeester dat er in Delft geen reden is tot acute zorg. Maar de samenleving is wel in beweging stelde de burgemeester vast. Er wordt hard geroepen, er is sprake van nepnieuws en mensen verkeren in hun eigen bubbel, waardoor het volgens Van Bijsterveldt niet eenvoudig is om de boel een beetje bij elkaar te houden. Ze wee daarbij naar de landelijke lobby van gemeenten om meer te kunnen investeren in buurten en wijken. Volgens de burgemeester is het zaak dat sociale partners en de politie opletten wat er in de stad gebeurt en moet de gemeente ook doorgaan met het online volgen van fenomenen in de stad. Het beleid van de informatie op orde houden, korte lijnen en alert zijn, wordt volgens de burgemeester voortgezet.

Geen van de fracties zag na die woorden aanleiding om dit onderwerp via een motie verder te bespreken in de raad.

Participatie

Bij de bespreking van de nota Participatie in Delft 2022 en de Verordening participatie en uitdaagrecht gemeente 2022 werd verdeeld gereageerd op het voorstel van het college om de participatieregels en het uitdaagrecht vast te leggen. GroenLinks constateerde dat die regels vooral betrekking hebben op het fysieke domein en dat participatie in het sociaal domein iets anders is. De fractie stelde voor om de titel aan te passen, zodat bewoners weten waar ze aan toe zijn.

Dat bleek uit de woorden van twee insprekers nog niet het geval te zijn. De vertegenwoordiger van Delfia Batavorum hield een pleidooi om in te kunnen spreken bij de Adviescommissie Omgevingskwaliteit. Die mogelijkheid bestaat nu niet en hoeft wat die commissie betreft ook niet, omdat de inbreng van bewoners geen toegevoegde waarde zou hebben. De vertegenwoordiger van Bij1liet weten in de nota onder meer toegankelijkheid te missen. De gemeente zou er volgens haar veel meer voor moeten zorgen dat bewoners makkelijker kunnen meedoen en meepraten in Delft.

Hart voor Delft steunde de inbreng van Delfia Batavorum en ook andere fracties vroegen wethouder Martina Huijsmans om inspraak bij de Adviescommissie Omgevingskwaliteit een plek te geven in de nota en de verordening. Hart voor Delft pleitte er ook voor dat bewoners per brief worden geïnformeerd als er in hun buurt bouwplannen zijn. Volgens de ChristenUnie is participeren meer dan informeren, maar blijft het moeilijk om iedereen te betrekken. Het was de ChristenUnie opgevallen dat  in de evaluatie van Delfts Doen – de aanpak waarop de participatienota is gebaseerd – vooral de successen tegen het licht waren gehouden.

Het CDA zei onder participeren het creëren van draagvlak te verstaan. Dat is volgens het CDA succesvol als er minder protesten in de stad zijn en de raad minder brieven van bezorgde bewoners krijgt. Om zoveel mogelijk bewoners te horen stelde GroenLinks voor om in de wijken een burgerforum in te stellen. De PvdA liet weten wel te voelen voor loting om mensen mee te laten praten die niet behoren tot de vaste kern van politiek geïnteresseerden. STIP zei het voorstel te kunnen steunen en zei het jammer te vinden dat er voor de uitvoering van het uitdaagrecht op dit moment geen budget is.

D66 deelde met GroenLinks de spraakverwarring over de titel van het voorstel. Die fractie zei te begrijpen dat het voorstel vrij droog las, omdat er vooruit wordt gelopen op nieuwe wetgeving. Na het vastleggen van regels moet volgens D66 de volgende stap worden gezet, waarbij iedereen wordt betrokken en er ook ruimte is voor kinderparticipatie. De VVD stelde dat het primaat van politieke besluitvorming bij de gemeenteraad ligt. De fractie zei blij te zijn dat de spelregels voor participatie nu zijn vastgelegd. De VVD liet blijken geen voorstander te zijn van andere participatievormen zoals een burgerforum. De SP omschreef de nota als een papieren tijger. De gemeente wil volgens de SP wel participatie toepassen, maar wil niet dat bewoners invloed hebben. De fractie wees daarbij naar de scholenschuif in Tanthof en de invoering van betaald parkeren in de Wippolder. Grote maatschappelijke betrokkenheid zou wat de SP betreft een criterium moeten zijn om bewoners mee te laten praten.

Wethouder Huijsmans zei het lastig te vinden om die betrokkenheid van bewoners concreet te maken. Ze liet de CDA-fractie weten dat het participatiebeleid tweejaarlijks geëvalueerd gaat worden en in de tussentijd mogelijk bijgestuurd wordt. Diverse fracties kondigden aan dat ze bij dit onderwerp moties of amendementen willen indienen in de raadsvergadering op donderdag 18 november.

Doorgeschoven

Het lukte de commissie niet om de agenda met bespreekpunten donderdagavond helemaal af te ronden. De resterende onderwerpen: Collegebrief afdoening toezegging 2018-07, tarieven afvalstoffenheffing, Initiatiefvoorstel Delftse principes voor digitale soevereiniteit en Cultuurkader Delft 2021 – 2030 zijn doorgeschoven naar de uitloopvergadering van deze commissie op dinsdag 12 oktober. Die vergadering begint om 20.00 uur.