Beeldvorming: woningnood jongeren

23 juni 2021 – De commissie Sociaal Domein en Wonen heeft op dinsdag 22 juni een beeldvormende bijeenkomst gehouden over de woningnood onder jongeren en startende huizenkopers. De commissie kreeg cijfers over de woningnood in Delft en ging in gesprek met jonge woningzoekers.

De bijeenkomst gaf onder meer antwoord op de vragen hoe groot de woningnood onder Delftse jongeren is en hoe die woningnood door hen wordt ervaren. In de Woonvisie worden zij nauwelijks genoemd en in de Woonmonitor staat dat jonge starters weinig kans maken op een woning en dat de woonkosten voor deze groep de afgelopen zeven jaar het meest gestegen zijn.

Het eerste deel van de avond bestond uit de cijfers, gebaseerd op onderzoeken en op een onder Delftse jongeren gehouden enquête. De cijfers gaven onder meer inzicht in de woonwensen van jongeren, hun zoekgedrag, het bedrag dat zij per maand aan woonkosten kunnen uitgeven en de kans die ze maken op het vinden van een huur- of koopwoning.

In het gesprek met de jongeren hoorden de commissieleden een bevestiging van veel van wat er uit de cijfers bleek:  veel jongeren hebben problemen met het vinden van een huur- of koopwoning. In de gesprekken kwamen ook de oorzaken en mogelijke oplossingsrichtingen aan de orde.

Bekijk de beeldvormende bijeenkomst