Commissie blij dat renovatie Prinsenhof kan beginnen

23 juni 2021 – Een ruime meerderheid van de fracties heeft in de vergadering van de commissie Economie, Financiën en Bestuur op dinsdag 22 juni laten weten het voorstel van het college om te starten met de ontwerpfase van de restauratie en renovatie van Museum Prinsenhof Delft te kunnen steunen.

Als de gemeenteraad volgende maand instemt met dit voorstel is dat een volgende stap in het verbeteren, vernieuwen en het toekomstbestendig maken van het museum. Lange tijd zag het ernaar uit dat die volgende stap nog jaren op zich zou laten wachten. In het voorstel stelde het college de plannen nog uit, omdat er op dat moment van benodigde 37 miljoen euro slechts 18 miljoen beschikbaar was. Dat was te weinig om de museale functie, de toegankelijkheid, de beleving van het gebouw en de buitenruimte te versterken. Dankzij de schenking van 10 miljoen euro door de Delftse familie Vlek kunnen die onderdelen nu ook worden meegenomen in de ontwerpfase.

Waardering

Bijna alle fracties spraken daarover hun waardering uit. Volgens de VVD is het nu na jaren van discussie en vooruitschuiven tijd om aan de slag te gaan. Net als de VVD zei de CDA-fractie blij te zijn dat nu geprobeerd kan worden ook andere financiële bronnen aan te boren, zodat de plannen opgeschaald kunnen worden, in plaats van afgeschaald.

Crowdfunding

D66 noemde crowdfunding als mogelijkheid om naast landelijke fondsenwerving in de stad geld in te zamelen voor specifiek onderdeel van het programma van eisen waar nu nog geen geld voor is. Ook STIP vroeg aandacht voor cofinanciering door onder meer het rijk. Een van de onderdelen waar nu nog onvoldoende geld voor is, is het volledig toegankelijk maken van het museum voor mensen met een beperking. Wat de PvdA-fractie betreft, moet het museum voor die groep wel overal toegankelijk worden en moet eventueel extra geld daarvoor gebruikt worden.

Buitenspel

De fractie die zei niet mee te gaan in de euforie is Hart voor Delft. Die partij had liever gezien dat de raad kon bepalen wat er met de schenking van 10 miljoen moet gebeuren. Maar dat bedrag is geoormerkt. Daardoor is de raad volgens Hart voor Delft buitenspel gezet en voor een voldongen feit geplaatst. Dat standpunt kon op weinig begrip rekenen van onder meer VVD en CDA. Die twee fracties en ook anderen wezen Hart voor Delft erop dat de raad nog steeds kan meepraten over de bestemming van extra fondsen die niet met een bepaald doel worden ingezameld.

Gratis

Ook de SP liet weten blij te zijn dat de renovatie van het museum kan starten. De SP herinnerde wethouder Bas Vollebregt aan zijn eerdere toezegging om te bekijken hoe het museum gratis toegankelijk kan worden gemaakt voor alle inwoners van Delft. GroenLinks complimenteerde het college met resultaat van de inspanningen om het afgelopen jaar op zoek te gaan naar de kracht van de stad. GroenLinks zei tevreden te zijn dat het college uitgaat van een investering van 28 miljoen en daarnaast streeft naar meer. Onafhankelijk Delft liet weten dat die partij, die eerst fel tegen was, nu dankbaar is voor de schenking en blij met het voorstel om te starten met de ontwerpfase.

Bijzondere avond

Burgemeester Marja van Bijsterveldt sprak over een bijzondere avond met twee memorabele feiten; de definitieve stap om na 70 jaar het museum opnieuw ter renoveren en de ongekend genereuze gift van de familie Vlek. Volgens de burgemeester is het niet meer dan logisch dat schenkers richting geven aan hun geld. Met het totaalbedrag van 28 miljoen kunnen volgens haar mooie eerste stappen worden gezet.

Werkgroep

Wethouder Bas Vollebregt verzekerde de commissie dat met de start van de ontwerpfase ook de werving van extra financiële middelen start, zodat ook de toegankelijkheid, de zolderruimtes en het plein aangepakt kunnen worden. Hij verwacht dat de schenking van de familie Vlek daarbij als vliegwiel kan werken. De wethouder kon de commissie nog niet zeggen wat het ontbreken van het resterende bedrag betekent voor het ondernemingsplan van het museum en hij benadrukte dat het voorwerk door de werkgroep Prinsenhof het uitgangspunt blijft in de renovatie. Hij liet de SP weten dat het volledig gratis maken van het museum voor Delftenaren een flinke kostenpost oplevert, maar hij beloofde ernaar te laten kijken. De wethouder kondigde aan dat er in ieder geval in het programma Delftse Blik een dag per jaar bijkomt dat het museum gratis toegankelijk wordt.

Aan het eind van het debat liet Hart voor Delft weten het voorstel mee terug te nemen naar de fractie. Als dat intern beraad leidt tot een motie komt dit onderwerp terug in de komende raadsvergadering.