Ruime steun voor koop aandelen Stedin

26 mei 2021 – Als het aan een meerderheid van de fracties in de commissie Economie, Financiën en Bestuur ligt, kan het college van b en w overgaan tot een kapitaalstorting van 4,88 miljoen euro aan Stedin. Dat bleek in de commissievergadering van dinsdag 25 mei. De regionale netwerkbeheerder heeft dat geld nodig om het eigen vermogen te laten groeien en te investeren in de energietransitie.

De hoogte van het bedrag waar Delft extra aandelen van Stedin voor koopt, hangt samen met het aandelenbezit. Stedin wil via deze aandelenverkoop 200 miljoen euro ophalen. Delft bezit 2,44% van de aandelen in Stedin; 2,44% van 200 miljoen is gelijk aan 4,88 miljoen euro. In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college dat zij de kans klein acht dat Stedin minder dan de beoogde 200 miljoen ophaalt. Als vergoeding voor het gestorte kapitaal krijgt Delft jaarlijks zo’n 3% dividend terug of te wel ongeveer 146.000 euro.

Lange termijn

STIP, PvdA en D66 lieten weten het voorgenomen besluit van het college te steunen. STIP vroeg daarbij wel aandacht voor de lange termijn. STIP rekende voor dat Stedin de komende jaren nog ruim drie keer zoveel geld nodig heeft om financieel sterk te blijven en te kunnen investeren in duurzaamheid.

Ook het CDA zei de noodzaak van de kapitaalinjectie in te zien, maar tegelijkertijd wees die fractie op de bewoners en ondernemers in Delft die ‘niks hebben’ met de energietransitie. Die opmerking stuitte op onbegrip bij de PvdA en D66, omdat er volgens die fracties geen onderscheid gemaakt kan worden tussen mensen die wel of niet ‘iets hebben’ met de energietransitie. Volgens D66 raakt dit voorgenomen besluit de bewoners van Delft niet, omdat het een investering van de gemeente zelf is.

Koersverandering

Hart voor Delft sprak over een erg onlogisch voorstel, zo kort na de verkoop van Eneco-aandelen.  Hart voor Delft had het over een grote koersverandering van de coalitie. Net zoals Hart voor Delft tegen de verkoop van Eneco was, zei de fractie tegen de aankoop van extra Stedin-aandelen te zijn. Hart voor Delft zou liever zien dat Stedin financiële steun krijgt van rijke gemeenten, de provincie en het rijk.

GroenLinks betoogde voorstander te zijn van de kapitaalinjectie. De fractie sprak over een verstandige lening, die Delft geld oplevert. GroenLinks drong er bij wethouder Stephan Brandligt op aan om de storting te beperken tot de voorgenomen Delftse bijdrage aan Stedin. Onafhankelijk Delft wilde weten waar het rijk blijft en waarom Den Haag niet meedoet. De fractie bepleitte uitstel, maar liet ook weten het besluit niet te kunnen steunen. Die steun zegde de VVD wel toe. Het aandeelhouderschap van Delft betekent in de visie van de VVD ook verantwoordelijkheid nemen.

Investeren

Wethouder Brandligt lichtte toe dat Stedin tot 2030 ongeveer zeven miljard euro nodig denkt te hebben om te investeren in het verzwaren en uitbreiden van het netwerk. Wat de gevolgen zijn voor de aandeelhoudende gemeenten is volgens de wethouder afhankelijk van diverse factoren. Eén daarvan is de financiële beoordeling van Stedin door de Autoriteit Consument en Markt. Een tweede factor is het rijk en de mate waarin het rijk financieel wil bijspringen. Nu steunt Stedin uitsluitend op gemeentelijke aandeelhouders. Brandligt legde uit dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten het rijk gaat vragen om garant te staan voor de regionale netwerkbeheerders zoals Stedin. Het rijk staat al garant voor de landelijke netwerkbeheerders.

Dat Den Haag niet voor het volle bedrag meedoet, is volgens de wethouder geen probleem. De verwachting is dat Stedin via deze kapitaalinjectie de beoogde 200 miljoen euro wel binnenhaalt. Hij stelde de commissie gerust dat de gemeente op korte termijn niet opnieuw financieel hoeftbij te springen. Wat de lange termijn brengt, durfde de wethouder niet te voorspellen.

Besluit

Het college van b en w neemt op 18 juni een definitief besluit. Dat is daags na de raadsvergadering op donderdag 17 juni. De fracties van het CDA en Hart voor Delft lieten weten dat ze in die vergadering nog wel wat willen zeggen over dit onderwerp.