19 maart 2021 – In de oordeelsvormende vergadering van de commissie Ruimte en Verkeer is op donderdag 18 maart uitvoerig stilgestaan bij de boze reacties van bewoners in de Wippolder over de in hun ogen onnodige invoering van betaald parkeren in hun wijk.
Een van de bewoners noemde als inspreker in de commissievergadering het gebrek aan informatie en het parkeertarief van 100 euro per jaar voor een vergunning als grootste kritiekpunten. De brief van de gemeente die de bewoners in december informeerde over de invoering van het betaald parkeren per 1 februari 2021 sloeg volgens de inspreker in als een bom. Zijn advies aan de commissie was om een jute zak over de schaarse parkeermeters te trekken en met de bewoners in gesprek te gaan.
In de reacties van het college op de brieven van de bewoners wordt uitgelegd dat de raad vorig jaar akkoord ging met een nieuw parkeerbeleid, waarbij niet het draagvlak onder de bewoners maar onafhankelijk onderzoek bepalend is voor de invoering van betaald parkeren. Waar voorheen het vergunningparkeren straat voor straat werd ingevoerd, wordt dat nu voor grotere delen van de stad gedaan.
D66 betoogde achter dat beleid te staan. De tijd dat auto’s gratis voor de deur werden geparkeerd, is volgens D66 voorbij. Die fractie zegt te kiezen voor straten met schone lucht, groen en waar het prettig is om te wonen. De SP noemde dat een hooghartig standpunt en het CDA hoorde D66 zeggen dat alle inwoners van Delft moeten wonen in straten waar D66 zich prettig in voelt. De toon was gezet.
Onafhankelijk Delft ziet de invoering van betaald parkeren als het afwentelen van falend parkeerbeleid op de bewoners van Delft. De VVD wees op de vorig jaar aangenomen motie om de bewoners tijdig en goed te informeren over betaald parkeren. Dat had volgens de VVD in de Wippolder beter gekund. Ook het CDA vond alleen een briefje in de bus wel heel erg mager. STIP zei net als D66 het parkeerbeleid te steunen. Volgens die fractie wordt met de invoering van betaald parkeren in grotere delen van de stad een waterbedeffect van straat tot straat voorkomen. Volgens het CDA is dat een bekend argument maar nog geen reden om het beleid over de hele stad uit te rollen.
De PvdA vroeg zich af of de fasering van de invoering wellicht anders had gekund. Die vraag was volgens de PvdA geen draai, maar een vraag of het college de bewoners pro-actiever had moeten benaderen. Welke lessen heeft het college geleerd, wilde de PvdA weten.
De ChristenUnie stelde voor dat de wethouder in gesprek gaat met winkels en bedrijven, waarvan het personeel parkeert in de Wippolder. Aan de rand van de Wippolder, bij de binnenstad, ervaren de bewoners de meeste parkeeroverlast terwijl aan de andere kant van de wijk de straten zo goed als leeg zijn. Daar ervaren de bewoners volgens Stadsbelangen Delft helemaal geen parkeeroverlast. Zij voelen zich niet gehoord, terwijl ze wel moeten betalen. Stadsbelangen Delft kondigde een motie aan om de bewoners een gratis abonnement te geven. De menselijke maat ontbreekt in het beleid, aldus Stadsbelangen Delft.
Ook GroenLinks benadrukte dat het college het beleid goed moet uitleggen en dat er ook ruimte moet zijn voor maatwerk. Het college moet volgens GroenLinks ook het delen van auto’s meer faciliteren.
Wethouder Martina Huijsmans wees er in haar reactie op dat ze het door de raad vastgestelde parkeerbeleid uitvoert. Vanaf de zomer in 2020 was het college volgens haar bezig om dat nieuwe beleid uit te leggen en onder de aandacht te brengen. Dat de boodschap kennelijk niet goed was overgekomen in de Wippolder betekent volgens de wethouder dat daar in de toekomst nog beter naar gekeken moet worden. Dat beter kijken, geldt volgens haar ook voor meer maatwerk en het mogelijk maken van autodelen.
De commissie hield het tegen middernacht bij de eerste termijn. De tweede termijn van dit debat werd doorgeschoven naar de raadsvergadering op dinsdag 30 maart. Het CDA kondigde aan in die vergadering een motie in te dienen over de evaluatiecriteria voor het parkeerbeleid.
Kinderboerderijen
De inhoudelijke bespreking van de collegebrief over de toekomstbestendigheid van de Delftse kinderboerderijen is doorgeschoven naar de commissievergadering op donderdag 15 april. De commissie liet wel de drie insprekers aan het woord die een warm pleidooi hielden voor uitbreiding van de kinderboerderij en waterspeeltuin Tanthof om financieel zelfstandig te kunnen blijven bestaan.
Circulair Delft
Bij de bespreking in de commissie van de Visie circulaire economie ‘Op weg naar een circulair Delft in 2050’ deelden nagenoeg alle fracties het standpunt dat er vaart gemaakt moet worden met het duurzamer omgaan met de economie. In de visie noemt het college als voorbeelden onder meer het tegengaan van voedselverspilling, gebouwen zo lang mogelijk gebruiken, wegwerpplastic terugdringen en innovatie in de maakindustrie stimuleren.
Wat de VVD betreft moet Delft daarbij vier kaders hanteren; betaalbaarheid, concreetheid en realisme, maatwerk en gezamenlijkheid. In het voorstel aan de gemeenteraad schrijft het college dat na de visie voor 2021 een uitvoeringsplan wordt opgesteld en dat dat 100.000 euro gaat kosten. De CDA-fractie drong er bij wethouder Stephan Brandligt op aan om op de kleintjes te letten. Dat zou volgens het CDA goed kunnen door van andere gemeenten te leren en goedkope bestaande initiatieven te ondersteunen. Net als de VVD wees ook de SP op het belang van betaalbaarheid en net als het CDA op samenwerking met andere overheden.
De PvdA wees op het dilemma dat nu niks doen de toekomst met grote vraagstukken belast. Maar die botsen volgens de PvdA nu wel met de bezuinigingen. Daarop wees ook de ChristenUnie. Die fractie las in het herstelplan dat volgende week wordt behandeld dat het college de 100.000 euro om een circulair uitvoeringsplan op te stellen en uit te voeren heeft geschrapt. Die constatering zorgde voor verwarring, want wat is de status van een visie vroeg D66 als er geen uitvoering aan wordt gegeven.
Wethouder Brandligt hield de commissie voor dat er op allerlei terreinen in Delft al veel gebeurt op het gebied van de circulaire economie. In de visie benadrukt het college volgens de wethouder de zaken waar meer en minder nadruk op moet komen te liggen. Wat het budget betreft, zei de wethouder een dubbel gevoel te hebben. Hij beaamde dat er voorlopig geen geld is voor een uitvoeringsplan. Brandligt zei de oproep te voelen om budget te vinden, zodra het weer kan.
De PvdA liet weten het zeer spijtig te vinden als dat uitvoeringsplan er niet komt. Ook de VVD hamerde op de noodzaak van een uitvoeringsplan, zodat de raad kan controleren wat er wel en wat er niet gebeurt. De VVD zei het voorstel mee terug te nemen naar de fractie. Als dat fractieberaad niet leidt tot een motie wordt het voorstel in de raadsvergadering op dinsdag 30 maart met een klap van de voorzittershamer vastgesteld.
Hamerstukken
Na de bespreking van het voorstel Vaststellen bestemmingsplan ‘Martinus Nijhofflaan fase 2’ was de conclusie van de commissievoorzitter dat ook dat voorstel op de hamerstukkenlijst van de raadsvergadering op 30 maart komt te staan en dat geldt ook voor het voorstel Ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor het project Rotterdamseweg 474.
Metropoolregio
Delegatielid Gerrit Jan Valk praatte de commissie bij over de Delftse inbreng in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en hij maakte bekend dat in navolging van de gemeenteraad van Rotterdam alle gemeenteraden via een motie een signaal gaan afgeven aan Den Haag over de toekomst van het openbaar vervoer. De coronamaatregelen zorgen voor minder reizigers en de gemeenten zijn bezorgd over de financiering van het ov. Wethouder Martina Huijsmans adviseerde de fracties om de motie te steunen. Volgens haar betekent niks doen dat het openbaar vervoer misschien omvalt. Vandaar dat het regiobestuur een transitieprogramma heeft opgesteld dat ervoor moet zorgen dat dat niet gaat gebeuren.
Delfts Kwartiertje
Burgemeester Marja van Bijsterveldt gaat na vragen van Groep Stoelinga over het rijgedrag van bezorgscooters en -fietsers met de handhavers praten over het verscherpen van het toezicht op de maaltijdbezorgers. De fractie drong aan op extra verkeersmaatregelen maar die zijn volgens wethouder Huijsmans niet eenvoudig te nemen. De wethouder liet weten de raad daarover nog te infomeren. Groep Stoelinga zei in afwachting van de antwoorden eventueel een motie te willen indienen in de komende raadsvergadering.
De antwoorden van het college op vragen van Onafhankelijk Delft over het opheffen van de laad- en losplekken op de Nieuwe Langendijk stelden die fractie niet tevreden. Onafhankelijk Delft zei aan een motie te denken om dit onderwerp op de raadsagenda te zetten.