Commissie uitvoerig in debat over Delflandplein

9 oktober 2020 – In de oordeelsvormende vergadering van de commissie Ruimte en Verkeer is op donderdag 8 oktober uitgebreid gesproken over de verkeersveiligheid op het Delflandplein en de economische impact van de versmalling van de Voorhofdreef.

Aanleiding voor het overleg over de verkeersveiligheid op het Delflandplein waren het onderzoek en een vervolgonderzoek dat het college laat uitvoeren om het plein veiliger te maken en de beeldvormende bijeenkomst die de raad hield met bewoners en weggebruikers die ook met ideeën kwamen om de rotonde verkeersveiliger te maken. Een van de maatregelen die uit het eerste onderzoek naar voren zijn genomen is het instellen van eenrichtingsverkeer voor fietsers. Automobilisten hoeven dan maar op fietsers uit één richting te letten. In het vervolgonderzoek wordt volgens wethouder Martina Huijsmans ook gekeken wat daarvan de gevolgen voor de omgeving kunnen zijn en wat eventueel alternatieve fietsroutes zouden kunnen zijn.

Daarnaast besprak de commissie de reactie van het college op het onderzoek naar de economische impact voor de ondernemers in de Voorhof en de Hoven Passage als de Voorhofdreef wordt versmald. Zij lieten becijferen dat hen dat vier miljoen euro aan minder bestedingen gaat kosten. Het college zet vraagtekens bij die uitkomst en stelt de ondernemers voor om de samenwerking met de gemeente te intensiveren.

Het debat in de commissie draaide vooral om de vraag hoe het Delflandplein verkeersveiliger kan worden en de SP wilde van wethouder Huijsmans weten welke vragen in het vervolgonderzoek worden meegenomen. De wethouder liet weten dat ze zal nagaan welke vragen van bewoners zijn verwerkt in het onderzoek. STIP, D66 en GroenLinks drongen er bij de wethouder op aan om bij het zoeken naar verkeersveilige oplossingen de voetganger en fietser op één te plaatsen. D66 wees daarbij op de ambitie van Delft om het fietsgebruik in de stad te stimuleren.

De ChristenUnie bepleitte een tijdelijke versmalling van de Voorhofdreef om proefondervindelijk te zien wat er gebeurt. GroenLinks vond dat een goede suggestie. Stadsbelangen Delft is altijd tegen een versmalling van de Voorhofdreef geweest, maar zei geen bezwaar te hebben tegen een tijdelijke proef. CDA en VVD zeiden te kunnen leven met een versmalling, mits er een goed alternatief, zoals de voorgenomen verbinding van de Martinus Nijhofflaan met de Prinses Beatrixlaan wordt gerealiseerd. Groep Stoelinga zou het liefst een eenvoudige oplossing zien, zoals stoplichten en ook de PvdA kon zich wel vinden in die suggestie. Volgens de PvdA zouden stoplichten die alle fietsers groen geven en daarna doorgang aan alle automobilisten terwijl alle fietsers moeten stoppen een deel van de onveilige situatie wegnemen.

De wethouder liet de commissie aanvankelijk weten dat de uitkomsten van het vervolgonderzoek eind dit jaar bekend worden. De PvdA vond dat niet erg realistisch klinken en vroeg een reële planning aan wethouder Huijsmans, waarna ze het eerste kwartaal van 2021 noemde als termijn waarin het aanvullend onderzoek gereed moet zijn.

GroenLinks kondigde aan het eind van de bespreking aan een motie over de positie van voetgangers en fietsers op het Delflandplein te overwegen. Ook de VVD wil in de raadsvergadering van donderdag 19 november een motie indienen. Die fractie wil voorwaarden stellen aan het monitoren van de versmalling van de Voorhofdreef. Ook Stadsbelangen Delft, SP, CDA, CU en Onafhankelijk Delft lieten weten dat ze dit onderwerp met hun fracties verder gaan bespreken.

Deelvervoer

Het college wil medio volgend jaar een vergunningstelsel invoeren voor de aanbieders van deelvervoer op twee wielen. Eerder dit jaar besprak de commissie de evaluatie over deelfietsen. Toen en donderdagavond kwamen alle voors en tegens van deelfietsen weer voorbij. De fracties van de ChristenUnie en Stadsbelangen Delft zeiden blij te zijn met het voornemen om de aanbieders van deelfietsen te binden aan regels, omdat op die manier de overlast aangepakt kan worden. STIP ziet het vergunningstelsel als een mogelijkheid om deelvervoer uit te breiden en drong bij wethouder Huijsmans ook aan om ondernemers op Schieoevers en deelvervoeraanbieders met elkaar aan tafel te brengen.

In grote lijnen kan het college rekenen op veel steun om een vergunningstelsel in te voeren. STIP en Onafhankelijk Delft zeiden dit onderwerp mee terug te nemen naar hun fractie. Als dat tot moties leidt, kunnen de fracties die in de raadsvergadering op 19 november indienen.

Artikel 1

De fracties van GroenLinks, VVD, STIP, PvdA en D66 wilden de motie Artikel 1 van de Grondwet prominent in Delft aanvankelijk vorige week donderdag in de raadsvergadering in stemming laten brengen. De indieners trokken de motie in om er inhoudelijk nog eens met andere partijen over van gedachten te wisselen.

De motie vraagt het college om op een drukke plek in Delft prominent fysieke zichtbaarheid te geven aan Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet en om daarbij de stad te betrekken. Aanleiding voor de motie waren volgens GroenLinks de bespiegelingen eerder dit jaar in de raad toen fracties refereerden aan het gelijkheidsbeginsel en het verbod op discriminatie en de actuele ontwikkelingen in de samenleving. De coalitiepartijen die de motie mede ondertekenden spraken over een goed initiatief. STIP zei te denken aan een kunstwerk in het toekomstige Van Leeuwenhoekpark. De PvdA dacht aan de Markt, rond het stadhuis of verdeeld over de stad. De VVD zei eveneens achter de motie te staan, maar wel binnen het beschikbare budget. D66 was benieuwd naar de reactie van het college.

De fractie van het CDA liet weten gematigd positief te zijn en daar hield het in het oppositiekamp wel zo’n beetje mee op. Het CDA had liever gezien dat dit initiatief van bewoners was gekomen. Stadsbelangen Delft zou liever een kunstwerk zien dat herinnert aan de geschiedenis van Delft zoals de verbintenis van de stad met de VOC.

De SP had geen goed woord over voor de motie. Symboolpolitiek, volgens de SP. Dat leverde een chapeau op van Groep Stoelinga. De SP betoogde dat de politiek moet zorgen voor gelijke en eerlijke kansen voor iedereen. Dát werkt volgens de SP beter dan een kunstwerk. En als er dan toch aandacht voor Artikel 1 moet zijn, zou dat in de visie van de SP ook kunnen met een tentoonstelling in het Prinsenhof of een prijsvraag voor de inrichting van het Houttuinenplein. De ChristenUnie omschreef de motie als een waarschuwing aan de raad zelf. De ChristenUnie wees onder meer op de door de politiek veroorzaakte ongelijkheid. De fractie pleitte voor een monument voor mensen die werken in de zorg, de culturele sector of het onderwijs en riep andere partijen op om te werken aan maatschappelijke waardering.

Wethouder Martina Huijsmans zei veel moeite te hebben met de vrijblijvendheid van de motie. De motie bevatte volgens haar geen concrete opdracht aan het college en de motie maakt ook niet duidelijk uit welk potje Artikel 1 in Delft vorm gegeven moet worden. D66 liet weten dat de partijen zich over die opdracht gaan beraden. GroenLinks wil de motie op 19 november in de raadsvergadering in stemming laten brengen en de SP zei terug te gaan naar de fractie voor intern beraad.

Vliegtuigoverlast

Als de luchthaven Rotterdam Den Haag een nieuw luchtvaartbesluit moet aanvragen, schuift Delft als een van de belanghebbende gemeenten aan om mee te praten over de condities en voorwaarden waaronder het regionale vliegveld kan blijven bestaan. Dat liet wethouder Stephan Brandligt weten op vragen van Stadsbelangen Delft, CDA en ChristenUnie.

De drie fracties stelden die vraag naar aanleiding van de zienswijze van de Bewonersvereniging tegen vliegtuigoverlast RTHA op de Ontwerp-Luchtvaartnota 2020-2050. Op voorstel van het CDA praat de commissie later door over dit onderwerp en de luchthaven Rotterdam Den Haag.

Tramlijn 19

Wethouder Huijsmans sprak tijdens het Delfts Kwartiertje de verwachting uit dat tramlijn 19 eind 2022 over de Sebastiaansbrug naar de TU campus rijdt. Groep Stoelinga wilde weten waarom de tram die na de renovatie van de brug zou gaan rijden weer langer op zich laat wachten. De wethouder wees naar de TU en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag die op dit moment met elkaar in gesprek zijn. De wethouder beloofde de commissie dat de raad bijgepraat wordt zodra er ontwikkelingen zijn en ze zegde toe dat ze de raad tussentijds gaat informeren.