Zwarte piet maakt veel los in Delfts Kwartiertje

25 september 2020 – Eigenlijk is het Delfts Kwartiertje bedoeld voor fracties die snel even een vraag aan het college willen stellen, maar de vragen van GroenLinks en D66 over het direct stoppen met zwarte piet in de komende sinterklaasintocht leidden op donderdag 24 september tot felle reacties in de commissie Sociaal Domein en Wonen.

GroenLinks en D66 stelden hun vragen naar aanleiding van de brief van de Stichting Sinterklaas Delft over het voornemen om het aantal zwarte pieten in 2022 terug te brengen naar nul. Eerder zou dat in 2023 gebeuren. Dit jaar bestaat de digitale intocht van Sint en pieten uit 50% roetveegpieten en in 2021 uit 75%.

Als het aan D66 ligt, wordt dit jaar al een streep door zwarte piet gezet en GroenLinks zei het ontoelaatbaar te vinden dat er nog steeds zwarte pieten meedoen met de intocht in Delft. In het AD stond deze week dat GroenLinks de gemeentelijke subsidie voor de intocht dreigt in te trekken. Dat bericht werd door andere fracties zoals Onafhankelijk Delft en Groep Stoelinga bestempeld als chantage. De fractie van het CDA sprak over machtsmisbruik.

Burgemeester Marja van Bijsterveldt sprak namens het college haar waardering uit voor de organiserende stichting die volgens haar juist vaart zet in de overgang naar een intocht met alleen roetveegpieten. Daarbij vroeg ze de commissie ook oog te hebben voor alle groepen in de Delftse samenleving, waaronder ook de mensen die met pijn in het hart afscheid moeten nemen van zwarte piet.

Anders dan in het artikel stond vermeld, nuanceerde de fractie van STIP haar standpunt over wel of geen intocht met alleen roetveegpieten. Die roetveegintocht moet er volgens STIP wel zo snel mogelijk komen. CDA, VVD, ChristenUnie, SP, Onafhankelijk Delft en PvdA waren tevreden met de woorden van de burgemeester en spraken hun waardering uit voor het werk van de sinterklaasstichting. SP en VVD deelden het standpunt dat de zwarte-pietendiscussie niet gepolitiseerd moet worden.

GroenLinks en D66 bleven op het standpunt staan dat zwarte piet niet meer thuishoort in Delft. GroenLinks noemde de reactie van andere fracties dieptriest en zei zich met D66 te willen uitspreken, omdat er ook Delftenaren zijn die zich door zwarte piet diep gekwetst voelen. Beide fracties willen in de komende raadsvergadering op donderdag 1 oktober een motie indienen om in Delft onmiddellijk met zwarte piet te stoppen. Verschillende fracties hebben aangekondigd om het onderwerp en de manier van besluitvorming die in de krant geschetst wordt nog eens te willen bespreken in de commissie Economie Financiën en Bestuur.

Initiatiefvoorstel

De fracties van de ChristenUnie, CDA, PvdA, GroenLinks, Stadsbelangen, Groep Stoelinga en Onafhankelijk Delft reageerden in de oordeelsvormende vergadering van de commissie tevreden op de uitleg van wethouder Karin Schrederhof over hoe het college hun initiatiefvoorstel Passende woonvormen voor ouderen wil inpassen in het huidige huisvestingsbeleid. In dit voorstel stellen de zeven partijen een aantal plannen voor om in Delft concreet werk te maken van meer passende woonvormen voor ouderen.

De indieners van het voorstel legden in hun betogen de nadruk op zaken als het tekort aan geschikte woningen, innovatieve technische oplossingen in seniorenwoningen, het belang van doorstroming op de lokale woningmarkt plus de aandacht die er in Delft wel is voor studentenhuisvesting, maar niet voor de huisvesting van senioren. Dat heeft volgens de wethouder te maken met het soort woningen dat voor studenten anders is dan voor de overige bewoners. Schrederhof wees ook op de diverse woonwensen van ouderen waar rekening mee gehouden moet worden. Toch las ze in het initiatiefvoorstel een ondersteuning van het bestaande beleid en de wens om dat beleid verder aan te scherpen en te verfijnen.

D66, VVD en STIP wilden weten hoeveel fijner de initiatiefnemers dat beleid uitgestippeld willen zien. De ChristenUnie liet weten na overleg met de mede-indieners niet verder te willen sleutelen aan de diverse onderdelen in het voorstel. Volgens de ChristenUnie is het voorstel vooral bedoeld als een oproep en een signaal aan het college om concreet aan de slag te gaan en voortgang te boeken met de ouderenhuisvesting. De wethouder zei bereid te zijn om die verschillende onderdelen op te nemen in de agenda van het convenant Langer en Weer Thuis. Ze beloofde de commissie ook dat de raad over de voortgang wordt geïnformeerd. D66, VVD en STIP lieten weten dat ze in de komende raadsvergadering wellicht een amendement indienen.

Rekenkamerrapport

Hoe kan de gemeente(raad) meer grip krijgen op en sturing geven aan de lokale woningmarkt? Die vraag stond centraal bij de bespreking van het rapport Woningbouw Delft 2017-2040 van goed naar nog beter van de Delftse Rekenkamer en de Woonmonitor 2020 van het college. De rekenkamer komt in haar rapport met vijf aanbevelingen voor raad en college. Een van de aanbevelingen aan het college is om met marktpartijen te komen tot een Woningbouwforum, waarin periodiek overleg plaatsvindt. Daarnaast adviseert het rapport om voor de langere termijn te sturen op woningdifferentiatie en te zorgen voor een zo evenwichtig mogelijke productie. De raad krijgt het advies om bewust, voorspelbaar en met ruimte voor uitvoeringsflexibiliteit te sturen.

De rekenkamer vindt ook dat bij de ambitie van het college om tot 2040 15.000 nieuwe woningen te realiseren in Delft een streefpercentage hoort van 130% ofwel 19.500 woningen. De ChristenUnie sprak het CDA tijdens het debat aan op dat streefgetal, omdat die fractie er nu aan voorbijging. De ChristenUnie overweegt in de komende raadsvergadering een amendement op dit punt in te dienen.

Nagenoeg alle fracties en ook het college steunden in grote lijnen de aanbevelingen van de Delftse Rekenkamer. De fracties vroegen daarbij wel aandacht voor hun eigen speerpunten. De SP hamerde op het bijbouwen van sociale huurwoningen. Het CDA wil meer woningen voor gezinnen. De VVD vindt dat bouwen in het middensegment de doorstroming op gang brengt. STIP bepleitte meer onzelfstandige woonruimte voor studenten. D66 wil dat bij nieuwbouw ook geluisterd wordt naar omwonenden om tot hogere buurtscores te komen. GroenLinks wil dat de voorraad sociale huurwoningen relatief op peil blijft. Groep Stoelinga is voorstander van een Woningbouwforum en Onafhankelijk Delft pleitte voor een gevarieerd woningaanbod in Delft.

Studentenhuisvesting

Ook in het debat over de Nota eindevaluatie studentenhuisvesting in goede banen stond de vraag centraal hoe de gemeente meer grip en sturing kan krijgen op de studentenhuisvesting. De nota beschrijft hoe de schaarste in de Delftse woningvoorraad de afgelopen twee jaar is toegenomen en dat dat ook geldt voor de vraag naar studentenkamers.

Boven op de eerder genomen maatregelen, zoals de invoering van de omzettingsvergunning om het verkameren te reguleren, wil het college nu bestaande maatregelen aanscherpen en nieuwe maatregelen invoeren zoals de vergunning tot woningvorming. Die vergunning moet voorkomen dat kleinere eengezinswoningen worden verbouwd tot twee of meer kleinere zelfstandige woonruimten.

Net als twee insprekers aan het begin van de avond benadrukte de fractie van STIP het belang voor studenten om samen in één huis te kunnen wonen. Het kameraanbod is echter zo krap dat volgens STIP honderd gegadigden voor één kamer geen uitzondering zijn. STIP wil meer onzelfstandige woonruimte voor studenten in Delft en het op kleine schaal delen van woningen toe blijven staan. Net als wethouder Schrederhof gaven ook andere fracties te kennen dat het bijbouwen van studentenwoningen de oplossing is. Maar dat hoeft van diverse fracties en van het college niet per se in Delft te zijn. Het CDA en PvdA wezen op de overeenkomst die Delft heeft met Schiedam en wethouder Schrederhof liet weten dat volgende week met Rijswijk wordt gesproken over het bouwen van extra studentenwoningen.

Stadsbelangen Delft vindt dat de gemeente met de TU Delft moet praten om tot een oplossing te komen. VVD, ChristenUnie, CDA, PvdA, GroenLinks en D66 spraken hun steun uit voor de ingeslagen koers van het college. STIP liet weten dit onderwerp mee terug te nemen naar de fractie, zodat dit debat eventueel via een motie in de raadsvergadering op 1 oktober wordt afgerond.